Ulrika

Ulrika https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22600/ulrika.jpg 4 13 6

Ulrika, pětadvacetiletá dívka, se dostane do rodiny bohatého starožitníka, který krutě vládne své rodině. Při požáru vídeňského divadla zachrání jeho dceru Josefinu a vetře se do jeho přízně. Převrátí život rodiny naruby, podmaní si starého, podivínského a lakomého starožitníka, svede jeho syna, manipuluje všemi pasivními členy rodiny a nakonec se zmocní rodinného majetku. Ulrika všechny své činy zaměřuje na jediné a to je získání peněz.Teprve na konci života Ulrika poznává, že opravdovou lásku si za peníze koupit nemůže.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Práce
Originální název:

Ulrike Woytich , 1923


více info...

Přidat komentář

sajanka
27.07.2023 4 z 5

Tato kniha mistrně vykresluje jednotlivé postavy, manipulaci a postupnou devastaci celé rodiny, kterou dokáže mladá dívka Ulrika dostat do svých tenat, aby si přišla k jejich majetku. Tady mě zaujalo mimo jiné i to, jak se jí povedlo odstavit matku tím, že jí zajšiťovala přísun knih, až ta propadla čtení natolik, že ji nic jiného nezajímalo.

p.stranska
04.01.2023 3 z 5

Začátek knihy mi přišel hodně zajímavý, vprostřed už jsem se do čtení musela nutit a ke konci už jsem i přeskakovala odstavce. Těch slov je tam prostě příliš. Jedna každá myšlenka je rozepsaná na půl stránky. Podrobný psychologický rozbor každé postavy a každé její úvahy či postoje. Kdyby byla kniha poloviční, určitě bych si ji užila mnohem víc.


vrbova4204
26.12.2022 4 z 5

Velmi zajímavá a poutavá kniha. Psycholog. rozbor Ulriky až bere dech. Za mě výborné.

Hanka_Bohmova
09.07.2021 5 z 5

Wasserman nenapsal jen sondu do života fiktivní ničemnice. Kniha se věnuje psychologii konkrétních lidských bytostí, ale stejně tak vypovídá i o soudobé evropské společnosti - připomněla mi tím třeba Smrt v Benátkách.
Motiv rozpoutaného zla je tu silný. Jedni je iniciují jako barbaři a narušitelé řádu. Druzí mu jdou bezbranně naproti zkažeností a špatnostmi, které nechali za spořádanou fasádou rozkošatět ve svých srdcích. A třetí jsou jím trýzněni, pokoušejí se uprostřed této záplavy nějak vnitřně ochránit, hledají smysl svého utrpení a míru své viny.
Kniha by mohla být velkolepým obrazem beznaděje, ale tak to autor nestaví. V osudech několika postav probleskuje tajemná schopnost člověka k lásce a pravdě. Nic není dáno předem a vypočítáno navěky. S každou lidskou bytostí se rodí nová vnitřní svoboda. A zkušenost lásky se může stát zrnkem, z nějž bude i bezvládné a ubité oživeno.

maryzka
02.06.2020 4 z 5

Komentář lagarety je trefně pravdivý. Mistrně manipulace s lidmi i když na tuto knihu je trefný přísloví : ,, Žádný strom neroste do nebe.

lagareta
03.03.2016

To je zvláštní, že zde není žádný komentář. Knihu jsem četla nekolikat. Hlavní hrdinka Ulrika, byť je zaporna mi byla misty docela sympaticka:-) Druhá část knihy se mi líbila méně, zde už mi Ulrika sympaticka není. Shrnula bych to asi tak, že kniha stoji za přečtení.