Úctyhodná žena

Úctyhodná žena https://www.databazeknih.cz/img/books/77_/77240/uctyhodna-zena-77240.jpg 4 14 4

Životopis nejslavnější ženy století Marie Sklodowské-Curie.

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Une femme honorable , 1981


více info...

Přidat komentář

Kabuky
30.03.2024 5 z 5

Kvalitní čtení.

PetrCepek
07.04.2023 3 z 5

Spíš než životopisem je tato kniha kaleidoskopem informací, historek a klípků, souvisejících (někdy více jindy méně) s dvojnásobnou laureátkou Nobelovy ceny. Obrovský počet doslovně citovaných dopisů možná pro některé čtenáře představuje vítaný vhled do myšlení spoluobjevitelky polonia a radia, mne však povětšinou rušil od souvislejší četby. Zhořova "Tvrdohlavá Marie" mě kdysi zaujala víc.

PS - Od ledna zkouším postupně přečíst - pěkně popořadě od Amise až po Zweiga - všech 46 knih ze skvělé odeonské edice Galerie moderních autorů. Taková čtenářská výzva, jen trošku početnější.


Jana283
08.09.2017 4 z 5

Tak na Marušku Curijů mi nesahejte. Vyrostla jsem na Zhořově Tvrdohlavé Marii, pálila koberec svíčkou při výrobě záhadných směsí a pokoušela se na zahradě při pletí mrkve objevit smolinec. Chtěla jsem žít v chudobě, celibátu a toliko vědou... Ale tuhle knihu mám ráda, protože z Marie udělala živého člověka. Takže s tím celibátem to nebylo tak horké ani u mne. Ano, lásku jsem jí přála...

Barkku
07.07.2012 4 z 5

Ze začátku trošku trvalo, než jsem jí přišla na chuť,ale ne tak dlouho, abych knihu odložila.
Podání autorky(možná trochu zastaralý typ psaní) mi přestane vadit a přebije ho fascinující a odhodlaný život hrdinky-DŮLEŽITÉ historické postavy. Skvělá kniha.