Učitelkou v Peru

Učitelkou v Peru https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/448981/bmid_ucitelkou-v-peru-bdh-448981.png 4 27 6

Vzpomínky české učitelky na jeden školní rok strávený v horské vesničce Pucamarca v peruánských horách. Autorka vzpomíná na svůj pobyt v horské vesničce Pucamarca (provincia Urubamba, departmento Cusco, Peru) v roce 2001, kde působila jako dobrovolná učitelka indiánských dětí. Autorka popisuje život peruánských indiánů, pozoruje jejich chování, společenské vztahy a poukazuje na duchovní kulturu, zvyky a tradice. Každá kapitola tvoří jednotlivý drobný příběh. Část publikace se snaží přiblížit způsob života izolované horské komunity tvz. Q’eros, která je opředena četnými mýty a pověstmi. Kniha obsahuje i podrobné líčení výletů po peruánských horách (ledovec Qoyllor Riti, Cusco - hlavní město bývalé říše Inků, Machu Picchu, jezero Titicaca). Veškerý text je provázen autentickými krasbami peruánských dětí a přílohu tvoří barevné fotografie. Kniha zaujme cestovatele, etnografy a všechny zájemce o indiánské kultury.... celý text

Přidat komentář

KITT
19.03.2023 5 z 5

Kniha je velmi zajímavá a je psána velmi čtivě. Kdo má rád Jižní Ameriku, tak se z této knihy dozví mnoho informací, jak se tam žije. A jak tam vlastně vypadá obyčejný život v malé vesničce. Knihu rozhodně doporučuji.

veronika0382
15.08.2017 5 z 5

Tuto knihu by si měl přečíst každý, koho alespoň trochu zajímají jiné zvyklosti, jiné kouty světa, či jiné tradice. Kdo touží proniknout do světa indiánů a obyvatel Peru, ten si musí přečíst příběh Učitelky v Peru.


Danago
11.07.2016 5 z 5

Knížka moc dobře napsaná. Bavila mě. Moc hezky udělaná i graficky.

MagdalénaD
21.01.2016 5 z 5

Báječná kniha, jejíž báječnost si ještě více uvědomíte, pokud se setkáte s její báječnou autorkou. Olga Vilímková popisuje rok, který prožila v malé indiánské vesnici v Peru jako učitelka. Z celé knihy vyzařuje obrovská láska i úcta k indiánskému etniku, k potomkům Inků, kteří v jistých částech země dodnes žijí svým tradičním způsobem života. Kniha vyšla už před několika lety, proto bylo nové vydání rozšířeno o krátkou kapitolu líčící aktuální (aktuálnější) situaci. Olga Vilímková nepopisuje peruánské indiány s růžovými brýlemi, ale zároveň nesouhlasí s násilnými změnami, se kterými často přicházejí různé neziskové organizace a nadační fondy, rovněž je opatrná i s dáváním "dobrých evropských rad". Mně tato drobná knížečka dala možnost dozvědět se o indiánské kultuře dnešního světa a zároveň jsem díky ní pochopila příběh, který stojí za nadačním fondem Inka, který Olga Vilímková po svém návratu z Peru založila.

Zigamviro
07.09.2014 4 z 5

Je sympatické, jak autorka uznává inckou kultůru a jakožto učitelka pomáhá malým Inkům v horách nalézt ztracenou hrdost. Z knihy získáte mnoho zajímavých a překvapivých informací o indiánech žijících ve vysokých peruánských horách.

1alena1
11.08.2011

Byla jsem na besedě s Olgou Vilímkovou o této knize, úžasná žena se schopností perfektně vykreslit život v malé vesničce, kde působila jako učitelka indiánských dětí. Velmi zajímavé, poutavé. Normální průměrný Čech si vůbec nedovede představit, jak se v takových podmínkách dá žít. Děkujeme za poučení a doporučuji k přečtení.