Ubožáci

Ubožáci https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/35079/ubozaci-35079.jpg 4 56 15

Román americké autorky čínského původu se odehrává v rozmezí několika málo dnů na jaře roku 1979, během nichž v provinčním čínském městě v sobě najde několik stovek obyvatel občanskou odvahu vyjádřit veřejně protest proti politickému procesu, v němž byla po desetiletém věznění odsouzena k trestu smrti mladá žena. Příběh napsaný na motivy skutečných událostí z období takzvaného Pekingského jara zaujme propracovanou stavbou, důvěrnou znalostí prostředí a uměním zprostředkovat západnímu čtenáři kulturně odlišný myšlenkový svět. ... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The Vagrants , 2009


více info...

Přidat komentář

uteklazreality
02.06.2020 4 z 5

... veřejný protest, odvaha, politický režim, lidská krutost, vězení, pekingské jaro
.
Jaká je cena života? Jaký má život smysl? Těžké otázky a mnohem těžší v komunistické Číně, která odlišnosti a chyby neodpouští. Lidská odvaha nezná hranic a každý kdo se dokáže postavit za druhé má můj obdiv.
.
*Ubožáci od Yiyun Li*

ElizabethK
26.03.2019 4 z 5

Líbila se mi přirozenost, s jakou se příběhy lidí střídaly a proplétaly. Právě to dělalo knihu dynamickou - občas se stalo, že byl příběh zdlouhavejší, ale velmi rychle byl vystřídán jiným.
Fascinovala mě lidskost a lidská krutost vyskytující se v kontrastu vedle sebe.

V knize se objevuje široké spektrum postav. Žádná mi nepřipadala plochá ani černobílá - popsány byly z různých úhlů, negativně i pozitivně.
Nedělalo mi problém rozlišit od sebe příběhy jednotlivých postav a jejich propojenost.

Ale zprvu mi dělalo problém zorientovat se v politické situaci - revoluce hraje pro komunismus a kontrarevolucionář nepodporuje kulturní revoluci... Po chvíli jsem se (za pomoci internetu) zorientovala a pak už mě pohlcovaly úvahy nad svobodou, spoutaností režimem, vypočítavostí funkcionářů, nenávistí lidí.


vandalka
17.01.2019 5 z 5

Jeden z nejlepších románů o moderní Číně, jaký jsem zatím četla.

Neustále se k té knize musím v duchu vracet. Přečetla jsem mezitím další dvě knihy o Číně a stále se utvrzuji v dojmu, že Yiyun Li (Li I-jün) dostala do své knihy snad úplně všechno. Zcela nenápadně, letmo, nebo naopak s brutální přímostí, autorka vypichuje celou plejádu neblahých jevů tehdejší (a v mnoha ohledech bohužel i současné) Číny. Příběh se sice odehrává v rozmezí několika málo týdnů, ale protože jej zalidňuje celá řada postav s bohatou a pohnutou osobní historií, má skutečně spád a sleduje celou situaci z mnoha různých úhlů pohledu. A nemůžu přestat myslet na toho ježka – tak podružná příhoda, tak bezvýznamná a přitom tak otřesná a tak vypovídající. A tak je to tam se vším, za každou maličkostí se může skrývat hlubina, nikdo není černobílý, ale všichni jsou nakonec skutečně ubožáci. Jak příhodný název

Měňavka
06.11.2018 5 z 5

Výrazně dramatický příběh chytí čtenáře za srdce a nutí ho uvažovat nad cenou života, jeho smyslu a zda má cenu bojovat s politickým režimem nebo sám se sebou.

Disease
08.08.2018 3 z 5

Trampoty několika obyvatel malého čínského města.

Amalberga
14.01.2018 3 z 5

Nic moc. Postavy nezajímavé. Od poloviny knihy jsem si četla jen pasáže, kde byl Baši a Ni-ni.

Babo
03.01.2017 3 z 5

Asi jsem od knihy čekala něco jiného a tak jsem byla trochu zklamaná.
Je to několik celkem jednoduchých příběhů odehrávajících se na pozadí tragické události , popravy kontrarevolucionářky . A tady je pro mě to zklamání.
Četla jsem už několik knih líčící 20 . století v Číně , řádění Rudých gard a tady jsem postrádala jak se z členky Rudých gard , které měly na svědomí utrpení tisíců lidí stala kontrarevolucionářka . Co se stalo ,že se z trýznitelky stala oběť .
Toto ale tato kniha neřeší . Přesto osud popravené ovlivní životy několika lidí a jak už to v Číně 20. století bylo , ne zrovna v kladném slova smyslu .
Dala bych 3.5 hvězdičky ,ale protože to nejde , tak dávám 3.

Zorka
25.05.2014 4 z 5

Číňané. Jsou tak odlišní. Mají jiné hodnoty, jinou kulturu, jiné myšlení. Jsou často tak poslušní a nechají se manipulovat, až to Evropanovi nejde na rozum. Román Ubožáci poukazuje na doznívající následky kulturní revoluce, hodně mi pomohlo, že jsem se nedávno prokousala Divokými labutěmi, díky kterým jsem byla dokonale zasvěcena do událostí předcházejících tomuto období. Román zachycuje život několika rodin, z nichž většina je svým způsobem nešťastná sama o sobě, a navíc jim do života výrazným způsobem zasahuje totalitní režim, který nesoudí, ale hned trestá, a to bez ohledu na míru provinění. Rozhodně stojí za přečtení. Trošku mě zklamal až příliš nedůvěryhodný závěr, vím, že kniha je beletrizovaná, nicméně celou dobu na mě působila téměř autenticky.

Lucina88
05.12.2013 5 z 5

Nemohla jsem ji přestat číst. Dost mě zaujaly obyvatelé, který žijí neustále na pokraji smrti. Neví co se bude dít, režim je nelítostný, nemají co jíst...opravdu propracovaný román, ze kterého až mrazí...

Hanyzka
25.08.2013 5 z 5

Vyráží dech. Nemyslím si, že kniha je pouhým poukázáním na nespravedlnost doby nebo režimu - zarážející je spíš bezmezná krutost lidí, jejich bestiální povahy... I přesto že je napsána velmi poutavě, musela jsem si dopřát "chvíle oddechu" na zpracování. Nečetla jsem žádnou knihu, která by ze mě vysála více naděje, přesto musím hodnotit jako jednu z nejlepších, co jsem kdy v ruce držela.

poetree
13.06.2013 5 z 5

Paráda. Napínavé, čtivé nahlédnutí do čínské kultury a duše. Zároveň taky dost smutné, což napovídá název Ubožáci.. Doporučuju.

pisutka
07.03.2013 5 z 5

Několik, na první pohled samostatně vyprávěných příběhů, se stránku po stránce postupně propojí a činy jednotlivých hrdinů se navzájem ovlivňují. Vzniká emotivní, silná mozaika lidských osudů, vyprávěná v několika krátkých revolučních dní v Číně, doby nedávné. Upřímně obdivuji každou statečnou duši, která dokáže proti totalitnímu režimu veřejně ve své zemi vystoupit.
Doporučuji, Ubožáci si pozornost zaslouží.

valentýna
04.03.2013

Nádherné i poučné čtení, ač se jedná o kruté období z čínských dějin. Jsem ráda, že takové knihy vznikají a vycházejí a otevřeně nás tak seznamují s fanatismem i touhou po osobních a materiálních výhodách funkcionářů strany a s bídným a krušným životem obyčejných občanů a o jejich krutém napadání a pronásledování při sebemenším projevu ( i smyšleném ) proti komunismu. Po tzv. kulturní revoluci to bylo další z krutých období, kdy se lidé báli i obvinění z řad svých rodinných příslušníků, kteří neváhali pro sebemenší výhodu udat své blízké.

vlcka
13.02.2013 4 z 5

Vím, že v Číně je to s komunismem drsnější než bylo u nás, ale každý, kdo by jen pomýšlel na to, že bude komunisty volit by si tuto knihu měl přečíst. Moc dobrá kniha, nahlédnutí do (pro mě) úplně cizí kultury, až skoro nepředstavitelné, zajímavé a nakonec dočteno s vděkem, že žiju tam, kde žiju.

RADOST
04.09.2011 4 z 5

Čína 1979 - osudy lidí v jednom provinčním městě.Vzájemně na sebe navazují a náhodně se ovlivňují. Pro mě odlišný svět,ale povahy lidí a jejich postoje už tak cizí nejsou.Doporučuji přečíst.

Štítky knihy

čínská literatura

Autorovy další knížky

Yiyun Li
čínská, 1972
2010  89%Ubožáci
2011  83%Tisíc let vroucích modliteb

Kniha Ubožáci je v

Přečtených85x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených8x
Knihotéce39x
Chystám se číst45x
Chci si koupit5x