Tyran Banderas

Tyran Banderas https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/220694/bmid_tyran-banderas-220694.jpg 3 6 2

Vrcholné dílo španělského romanopisce, básníka a dramatika (1870-1936), především však velkého satirika, jenž s ničivým posměchem dokázal šlehat vše, co stálo v cestě budoucnosti Španělska. Ústřední postavou románu je generál Santos Banderas, typický představitel oněch diktátůrků, kteří se dostávají k moci za pomoci zahraničního kapitálu ve státech Latinské Ameriky. První část románu je soustředěna na titulní postavu, líčí závěrečnou etapu diktatury, s jednotlivými záběry a episodami diktátorovy "státnické" činnosti, tyranovy zábavy a pokusy čelit revolučnímu hnutí. V druhém dějovém pásmu jsou líčeny pikle zahraničních exponentů kapitálu, ctižádostivců a politických kořistníků, kteří mají zájem na zachování diktatury. V třetí části jsou v jednotlivých výjevech zobrazeny rozmanité cíle, formy a tendence revolučního hnutí.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Tirano Banderas , 1926


více info...

Přidat komentář

Jaruš7
30.04.2024 5 z 5

Audiočetba.
Díky skvělému výběru pro rozhlasovou četbu jsem objevila skvělého autora.
Prostě paráda.
Autoři z dob konce předminulého a začátkem minulého století měli vybraný k vyjádření stylu psaní vkus. Málo naplat, dnešní snaživci by si měli vzít mustr.
Jak bez nactiutrhání lze šikovně znectít i vysokého státního činitele, to je přímo vzorová ukázka ekvilibristiky slova.
Autor je kumštýř, co to báječně umí.
Radost poslouchat a poučit se.
Politika je v jádru stejná, jen ty tresty se mírní.

Malarkey
05.03.2020 3 z 5

Knihu jsem vytáhl z knihobudky pro její krásně malovaný obal. To tenkrát u této edice opravdu uměli a musím říct, že mě s touto edicí nejednoukrát zaujali. Námět je nicméně taktéž zajímavý. Autor knihu napsal v době naší první republiky a už si prožil diktátory jak v Portugalsku, tak v Mexiku. Moc dobře tedy ví o čem psát a docela mu to jde. Kniha je totiž navíc napsána takovou zvláštní, originální formou. Ta místy působí jako kdyby se odehrávala v povídkách, mnohdy ještě krátkých povídkách. Nebo v rámci příběhů a ty také nedrží kdoví jak dlouhé tempo. Pro svojí čtivost a zajímavý náhled na diktátorství před příchodem Hitlerovy třetí říše poměrně obstojná literatura. Na dnešní dobu už ale lehce zapomenutelná.


Štítky knihy

španělská literatura rozhlasové zpracování román o diktátorovi

Autorovy další knížky

Ramón del Valle-Inclán
španělská, 1866 - 1936
1975  73%Barbarská elegie
1985  67%Tyran Banderas
1927  60%Letní sonata
1967  60%Pamäti markíza Bradomina
1910  0%Jarní sonata