Ty moje skvostné zvířátko

Ty moje skvostné zvířátko https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/529696/bmid_ty-moje-skvostne-zviratko-659bb48b0c173.jpg 4 24 7

V odlehlé holandské vesnici, kam lidi zvenčí přijdou jen zřídka, se místní veterinář vydává na další rutinní návštěvu sousedního statku. Je začátek parného léta a v okolí se šíří zvěsti o nemoci skotu, ale on má oči jen pro čtrnáctiletou farmářovu dceru, která tráví osamělé prázdniny podivnými hrami a fantazírováním. Nikdo netuší, kolik toho ti dva mají společného (citlivost, vnitřní trýzeň a neukojitelnou představivost) a jak daleko jejich tajný vztah zajde. V literatuře se některé velké příběhy neodbytně vrací, ale jen čas od času v ní zazní i zvlášť silné hlasy. A Rijneveld dává ten svůj do služeb jednoho z takových příběhů: jeho odvážná reinterpretace Lolity zasazená na holandský venkov připomíná jednu z nebezpečných podob lásky, z níž nikdo nevyjde bez úhony.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

Mijn lieve gunsteling , 2020


více info...

Přidat komentář

anet8843
14.04.2024 4 z 5

Dlouho se mi nestalo, že bych měla z knihy tak rozporuplné pocity. Na téma jsem se hodně těšila, navnadila mě hodnocení, že jsou tam nechutné pasáže... kde přesně? Kniha je napsána specifickým, téměř až básnickým jazykem, který se nečte úplně snadně - já jsem zvyklá knihy hltat, ale tady to jednoduše nešlo, protože by člověku unikaly detaily, které se ukrývají za mnoha obrazy.
Oba hlavní protagonisté jsou kouzelné bytosti, co se týče toho, co se jim děje v hlavě. Ani jeden prostě není normální. "Zvířátko" je narušená, opuštěná holčička, která touží po pozornosti, čehož veterinář využije. Ale není to takové to jednoduché - chci ji, vezmu si jí. Je to zvrhlá hra, která se pomalu rozjíždí do finále. Kulisou je drsný vesnický život, plný dobytka a zvířecích penisů.
Kniha stojí za přečtení, ale rozhodně není pro každého. Osobně jsem čekala nějaký výraznější konec (trochu mě tam lákala ta spojitost s případem Suzie, kterou někdo unesl - doufala jsem, že to bude souviset s hlavním příběhem), ale i tak je to prostě kvalitní literatura.

Sigas
08.04.2024 4 z 5

Varice na Lolitu, chvílemi dost doslovná. Zároveň dost odlišná, jak stylem nekonečných, zalykajících se vět, tak obsahem plným nechutných veterinárních přirovnání, nespoutané fantazie a svým způsobem daleko otevřenější a ještě méně obvyklé sexuality. Nemá to intelektuální vytříbenost Lolity, ale jinak strhující čtení.


Zara
07.04.2024 3 z 5

Nevadil mi obsah (s tim se nakonec dalo pocitat), nýbrž forma jednoho umorneho monologu. Po předchozí knize velke zklamani.

Nikollinka
09.03.2024 odpad!

Tohle vážně někdo čte? Nechápu.. Stačilo mi prolistovat.. Nechutný.

JakeTheDog
27.02.2024 4 z 5

Zamilovanost je mezi lidmi tím nejvíce velebeným citem, který ovšem nemusí být vždy jen nádherný a povznášející. Dokáže být také pořádně prohnilá a naprosto zničující. V jedné malé holandské vesnici začne jako nějaký zhoubný nádor bujet zkažená "láska" jednoho postaršího veterináře k osamělé a životem ztracené čtrnáctileté dívce. Hranice mezi nimi postupně mizí a dívka i veterinář se postupně propadají do stále temnějšího a odpornějšího bahna, ze kterého přestává být úniku.

"Ty moje skvostné zvířátko" je mnohdy opravdu odporná, skličující kniha, plná obskurních a tísnivých scén, které se do čtenáře doslova vpíjí. Je to knížka zoufale smutná a mnohdy až fyzicky nepříjemná. Byla by ale velká škoda knihu odsoudit jako něco samoúčelně nechutného. Se vší její temnotou kontrastuje výrazně stylizovaný, hodně originální a poetický jazyk, skýtající mnoho fascinujících vět, netradičních metafor a výrazné symboliky. Po jazykové stránce je "Skvostné zvířátko" opravdu výjimečná knížka. Na mnoha místech je také velmi intimní a svým způsobem i citlivá a dojemná. Rozhodně se tak nejedná o knížku, která má za cíl pouze šokovat.

Kniha má obrovský psychologický rozměr. Před čtenářem se v ní otevírá mysl citlivé, osamělé a zraněné dívky, která touží po lásce a před svým těžkým životem utíká do světa fantazií. Velkou pozornost také dostává zvrácená mysl veterináře, který si sám nese těžká traumata z dětství, dávající jeho jednání hlubší rozměr.
 
Výrazný prostor dostává téma dospívání, zneužití moci, neléčená traumata, neovladatelná touha nebo potřeba blízkosti a komunikace. Autor se snaží jít v tématech do hloubky, zároveň je ale ve svém sdělení mnohdy nejednoznačný a dává prostor i čtenáři a jeho vlastní interpretaci.

"Skvostné zvířátko" rozhodně není pro každého čtenáře. Knížka nemá žádný výrazný děj a na většinu lidí bude až příliš odporná. Doporučuji ji především lidem, kteří vyhledávají knihy se silnou atmosférou, emocemi, psychologickou hloubkou a hlavně originálním stylem. Já sám budu čtenářský zážitek ještě dlouho vstřebávat.

Hodnocení 4/5

ivasou
22.02.2024 5 z 5

Kniha se čte sama. Přestože není žádné členění na odstavce, kniha plyne neúprosně jako řeka a tak jen vnímáte proud slov a myšlenek, že se nemůžete odtrhnout. Jen občas jsem si musela trochu oddechnout, protože to bylo náročné číst to před spaním. Kniha je plná silných myšlenek, někdy až odporných vizí a snů hlavních hrdinů, které se jim vtírají do mozku jako následek nešťastné minulosti a v reakci na jejich vlastní zoufalství. Také mě zaujalo propojení s hudbou, kdy mladá hrdinka své pocity ladí se světoznámými hudebními počiny. Neúprosně děj spěje ke konci, který je možná očekávaný, ale také osvobozující pro všechny...

eva3992
18.02.2024 5 z 5

Kniha nás zavede do odlehlé holandské vesnice, kde má místní veterinář oči jen pro čtrnáctiletou dceru jednoho z farmářů. Nikdo netuší, co mají všechno společného, ale jejich vztah přeroste v něco nebezpečného, z čehož nikdo nevyvázne bez úhony.

Autorova předchozí kniha, S večerem přichází tíseň, byla dechberoucí. Bylo to jak skvostné dílo, tak i něco brutálního až nechutného. Díky tomu jsem věděla, co mohu zhruba očekávat tentokrát a nespletla jsem se. I tentokrát to bylo skvělé čtení, které však nebylo jednoduché a bylo velmi bolavé.

Celá kniha je monologem hlavního hrdiny, který vás na začátku pohltí a vypustí až na konci. I přesto, že to vypráví jedna postava, vidíte do hlavy i ostatním, poznáte různé souvislosti a jako celek to působí skvěle.

Co od knihy očekávám, jsou emoce. Tady se mi jich dostalo opravdu nepřeberné množství. Byla jsem smutná, dojatá, šokovaná, někdy až zhnusená. Všechno do této knihy patřilo, mělo tam své místo a ač vás to kolikrát rvalo na kusy, chtěli jste vědět víc.

Kromě hlavního tématu knihy – vztahu muže s dívkou, ještě dítětem – najdete v příběhu spoustu závažných témat. Autor je postupně odkrývá a nechává nás nahlédnout do tajemství, která rozhodně nečekáte. Kolikrát je něco závažného řečeno jen tak mimochodem, že by to mohlo nepozornému čtenáři i uniknout. Myslím si, že tuto knihu si přečtu v budoucnu znovu a objevím v ní další drobnosti, které mi tentokrát unikly.

Jak je uvedeno v anotaci, jedná se o reinterpretaci Lolity. Já osobně Lolitu moc nemusím, kniha se mi nečetla dobře a docela jsem se s ní potrápila. Zato tento příběh je napsán skvěle a zcela vás pohltí.

Je mi jasné, že knihy od Lucas Rijnevelda budu i v budoucnu vyhledávat. Ač píše o nepěkných věcech, někdy velice otevřeně až brutálně, jeho styl je skvostný a díky tomu si čtení maximálně užívám.