Ty a nikdo jiný

Ty a nikdo jiný https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/377993/bmid_ty-a-nikdo-jiny-R0t-377993.jpg 4 28 12

Bohémská a surrealistická Paříž meziválečné doby a odvážný poválečný odboj na normanském ostrově Jersey – to je pozadí, na němž se odehrává strhující příběh tvůrčí a milostné dvojice, která v minulém století revolučním způsobem posunula pojetí umění a genderu. Před první světovou válkou se v provinčním francouzském městečku potkávají dvě mladé ženy. Talentovanou malířku Suzanne Malherbeovou naprosto okouzlí geniální, ale problémová Lucie Schwobová. Rozvine se mezi nimi tajný milostný poměr. Záhy dojde k neuvěřitelnému zvratu, když se matka jedné z nich provdá za otce té druhé. Již jako „sestry“ se přesouvají do Paříže a pod změněnými jmény – Claude Cahun a Marcel Moore – pronikají do těch nejoslnivějších společenských kruhů a stýkají se s významnými osobnostmi od Hemingwaye přes Dalího až po Bretona.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Plus
Originální název:

Never Anyone But You , 2018


více info...

Přidat komentář

ZÓNA
30.11.2023 2 z 5

Z celé knihy na mě nejvíce zapůsobil její úvod. Dva krásné citáty od Becketta a Solie, jimiž budou okouzleny zejména romantické duše. Čímž jsem i já podlehl a jal se číst příběh o avizované lásce dvou žen.
Příběh se rozvíjí zajímavě, atmosféra okolo zapovězené lásky je uhrančivě vábivá a něžná. Postupujícím textem mé nadšení opadá a téměř dokumentaristicky vyprávěný děj začíná ztrácet na přitažlivosti. Sekvence vyprávění je sice schematicky přijatelná, ale pro mne osobně postrádá větší hloubku a citovost, která by patrně scházet neměla.
Nehodnotím zvláštnost osudů dvou skutečných historických postav. Jakákoliv osobní antipatie by znehodnotila můj pohled na román.
V dnešní době určitě hodně populární téma osloví poměrně široké spektrum čtenářů.
Ale já zaznamenal malou vypovídající hodnotu knihy vhledem k citlivému spojení obou žen a spíše vnímal historický rámec jejich vztahu, úskalí, jež přinášel a koneckonců i autorův vcelku monotónní styl psaní.
Přiznám se, že mými prioritami i nadále zůstanou knihy, které se odvíjejí od spisovatelské fantazie a nečerpají z historických osudů lidí.
Samozřejmě i taková díla dovedou pohltit, ale musí být napsána jinak, dramatičtěji a s lepší řemeslnou zručností k dané době a popisovaným postavám...

RMarkéta
27.12.2021 5 z 5

Opravdu silný příběh,který by byl ještě silnější, kdyby ho vyprávěla sama jedna z hlavních postav, tedy žena a umělkyně Marcel Moore a ne pan spisovatel Rupert Thomson. Proti panu spisovateli nic nemám. Nemůžu mu vytknout ani to nejmenší. Napsal to upřímně a citlivě. Příběh by pak nabral úplně jiný rozměr. Byl by víc osobnější, niternější. Vztah mezi Claude a Marcel byl hodně komplikovaný. Marcel ji musela strašně milovat. Tohle bylo až nadpozemské spojení dvou osob. Jedna v druhé našla i spřízněnou duši. To je pouto, které se nedá jen tak přeseknout. Může ho přerušit až smrt.


Tyn_a
14.02.2021 3 z 5

Od doby, kdy jsem knizku docetla premyslim, jake hodnoceni ji dat. Byla mila...docela dost mila. Ze zacatku moc dat, jmen, udalosti. To beru...pak se autor konecne dostal k jadru veci a pribeh me zacal bavit. Urcite by sel napsat vic laskyplne, i kdyz lasky tam bylo dost. Strasne se mi libilo, jak vylicil dve zeny a jejich lasku. Je to hrozne prijemne cist a vnimat...
Konec me dojimal :)) prectenim urcite nic nepokazite, naopak.

Andyska639
15.10.2020 4 z 5

Ze začátku trochu zdlouhavé a popisné, ale pak mě příběh těchto dvou žen dostal. Vše čím si musely projít, aby žily životem, který si vysnily... Tato kniha není asi pro každého a hodně čtenářů jí odloží nedočtenou, ale pokud vás zajímají knihy s válečným nádechem s příměsem romantiky, tak vás uchvátí stejně jako mě. :-)

Barbucha2
17.07.2020 4 z 5

Určitě se nejedná o klasickou červenou knihovnu nebo lovestorku, jak by si možná někdo podle anotace představil. Jedná se v podstatě o biografii.
Proklamované kontakty se slavnými umělci jsou většinou na povrchnější úrovni, nemají v knize moc velký prostor a v kontextu se samotným příběhem vyzní asi úplně jinak, než jak by člověk dle anotace očekával. Proto kdo si knihu otevře z tohoto důvodu, bude asi zklamán.
Jak už bylo psáno výše, pro mě hlavně cca první třetina, možná i polovina vesměs nezáživná. Celá kniha jsou takové střípky ze vzpomínek vypravěčky, psané neosobní formou (resp. autora, který vypráví z pohledu jedné ze dvojice). Možná právě proto jsem měla problém, se do knihy skutečně ponořit, s čímž většinou problém nemívám. Což se sice (alespoň za mě) cca od půlky zlepšuje a třeba závěr a pak celé vyznění knihy na mě zapůsobilo.. ale stejně jsem se do knihy nedokázala ponořit tak, jak bych ráda.
Celkové dojmy smíšené. Váhám, jestli 3 nebo 4 hvězdy. Nakonec dávám 4, za zaznamenání života dvou skutečných historických osobností a jejich odkazu, který je živý i po 100 letech a ještě dlouho živý bude.

pmedusa
12.05.2020 5 z 5

Naprostá pecka, bomba. Dvě surrealistky, kterým ani surrealisti nestačili. Stejně jako Gestapo. Příběh těchto dvou žen, i to, že se začal odehrávat cca před sto lety, je tak výmluvný a o nás, lidech, ukazuje mnoho. A navíc se to čte samo. V roce 2018 byla v Paříži ulice, na které během svého pařížského pobytu bydlely, přejmenována na ulici Claude Cahun a Marcel Moore.

amaenium
24.02.2019 3 z 5

„(...) Určuje mě moje vědomí, přesvědčení. Inteligence. Zbytek jsou podružnosti.”

Kniha pro mě byla přínosem v umělecké, ale i historické oblasti -dozvěděla jsem se nejen o těchto umělkyních, které jsem dosud spíše neznala (Marcel Moore mi něco jen matně říká), ale také se dočetla o tamní intelektuální Paříži a spojila do kontextu s jiným slavnými jmény. V příběhu byl podán i tamní postoj k homosexuálům, sebedestrukce a boj se sebou samým a v neposlední řadě válka, z trochu jiného úhlu. Zároveň kniha byla svědectvím o osudové lásce. I přes to však mám z knihy smíšené pocity, protože i přesto že jsem knihu přečetla během chvilky, nepodařilo se mi do ní pořádně se vžít a nepronikla mi hlouběji pod kůži. Což mě u téhle knihy mrzí.

soukroma
22.10.2018 3 z 5

Nezaujalo: také jsem si předem nepřečetla předsádku a netušila jsem, že se jedná o reálné postavy bohémy, ale protože mi jejich jména stejně nic neříkají, tak to újma nebyla. Naopak slibovaná setkávání se slavnými (nejen jmény) té doby se pro mne nekonala v dostatečné "kvantitě a kvalitě". Jediné, co mě upřímně překvapilo na celém (zřejmě skutečném) příběhu, bylo, že se hrdinky setkaly zcela mimo bohémskou komunitu, ve velmi mladém věku.

MahulenaK
22.09.2018 1 z 5

Dočetla jsem knížku do půlky, ale dál už se neprokoušu. Nijak mě neoslovily ani postavy, ani děj, to, že se každou chvíli objeví nějaká známá osobnost (Dalí, Breton apod.),mi připadá v celkovém kontextu trochu laciné. Je mi to líto, ale opravdu nedočítám.

LenJen
08.08.2018 4 z 5

Pomalejší tempo mě často dokáže unudit, ale zde bylo využito vesměs k dobru.
Úvod dá najevo, že hlavní postavy spolu budou žít pravděpodobně až do samého konce, čili romance a její výdrž není hlavním tématem, kdy bych se stále měla na pozoru, jestli autor nevhodí nějaké nesmyslné hádky a rozchody, jen aby si čtenář po opětovném sjednocení mohl sladce povzdychnout.
Objevují se zde závažnější témata jako šílenství, stárnutí, sebedestrukce, válka a samozřejmě tehdejší postavení homosexuálů, což není zbytečně přepíráno dokola a zároveň poskytuje dostatečný náhled.

Belatris
02.08.2018 5 z 5

Kniha je úžasná. Bála jsem se, že to bude klasická lovestorka se všemi očekávanými zvraty. Naštěstí jde o knihu, která čtenáře provede nejen večírky s umělci, ale také ukáže válečné i poválečné období, a to ne prostřednictvím popisů a čísel, ale vše je součástí společného příběhu dvou lidí, kteří se milují a procházejí životem společně, byť je to v mnoha ohledech nelehké.
Oceňuji, že kniha nesklouzává k prázdnému plácání o genderu nebo homosexualitě. Příběh Claude a Marcel/Lucie a Suzanne ukazuje vztah dvou jedinců, kteří neřeší kategorie a vědomě si volí život, jaký chtějí nebo nechtějí žít. Na pár místech jsem byla hodně dojatá, což se mi nad stránkami knih často nestává a poslední stovku stran jsem si šetřila, protože jsem se s příběhem nechtěla rozloučit.
Pokud hledáte samočtivou literaturu na pobavení, sáhněte po jiné. Tohle je stylově jiná káva. První půlka románu má velmi pozvolné tempo, druhá je dynamická a emotivnější. Dohromady je to pro mě 300 stran, k nimž se doufám brzy vrátím a jsem moc ráda, že je mám v knihovně.

iceVS
30.07.2018 3 z 5

Hned v počátku knihy, kdy jsem pochopila, že se jedná o reálných postavách, jsem si vyhledala fakta i fotky, aby děj byl víc hmatatelný a plastický. Marná snaha, nebyl. Kniha je zoufale nudná, táhlá, myšlenky, myšlenky, myšlenky... Prostřídané zoufalou touhou na sebe upozornit za každou cenu. Navíc jsem skutečně nepochopila překladatelský záměr - v knize, kde není jediný hovorový výraz a která je napsána dokonale spisovným jazykem, překladatelka pouze a jedině a neustále používá výraz brejle. I třikrát na stránce. To je tak neuvěřitelně rušivé... Navíc obraty typu "utekl se k heroinu" a "to se nepatří", byly v už tak přeumělkované knize fakt jen zbytečnou třešinkou na dortu. Už se mi stalo, že smrt hlavního hrdiny v knize jsem si oplakala, ale zde jsem si po prvním úmrtí oddechla a tiše doufala, že brzy odejde i druhá hlavní postava.

Štítky knihy

homosexualita surrealismus umělci anglická literatura gender lesby, lesbismus LGBT, queer, LGBT+

Autorovy další knížky

Rupert Thomson
britská, 1955
2018  78%Ty a nikdo jiný
2008  73%Kniha zjevení

Kniha Ty a nikdo jiný je v

Přečtených35x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených3x
Knihotéce31x
Chystám se číst53x
Chci si koupit11x
dalších seznamech3x