Tvrdá data

Tvrdá data https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/510414/bmid_tvrda-data-ToQ-510414.jpg 4 3 2

Básník Martin Trdla přichází se svou druhou zprávou o stavu území. Hovoří v ní o situaci a situacích, ve kterých se tady každodenně nacházíme/ potácíme. Ve svých spíše kratších textech přináší jasná pojmenování, tvrdá data. Nepřikrášluje, není důvod: potácivost se stává skoro národní diagnózou. A už vůbec nechce konejšit, naopak. Cítí, že je důležité mnohé jednoznačně popsat, aby z potácení nakonec nebylo zamrznutí.... celý text

Přidat komentář

puml
24.02.2023 4 z 5

Zujala obálka i zpracování. Notně ironická a občas i sarkastická sbírka básní. Autor je nad věcí, naštěstí se nebere příliš vážně a často ironizuje i sama sebe. Velmi dobrá sbírka, která ve své pregnantnosti říká o současnosti víc, než se může na první pohled zdát. Doporučuji.

JP
21.02.2023 4 z 5

Nebudu lhát, ta obálka a název mě těžce zlákaly, když jsem je poprvé spatřil (a vlastně tohle mě přinutilo si obě sbírky M.T. obstarat) a 'Tvrdá data' jsou stejně trefná, jen možná o něco ráznější, než předchozí 'Průběžná zpráva o stavu území'. Ale jo, Martin Trdla je po dvou sbírkách a asi hodině+ čtení definitivně můj jam:

"Viděl jsem horu
čelních mozkových laloků
příští generace,
jak dohořívá
na kompostu.

A vy si myslíte,
že klamu,
protože vám to neprozradil
internetový vyhledávač."

(...)

"Poslední co spatříš
bude holubinec,
lupy na svetru
snad vajgl.

Anebo si stále myslíš ,
že ze všech těch semen plytkosti
vypučí třešeň?"