Tváře budoucnosti

Tváře budoucnosti https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/28048/tvare-budoucnosti-28048.jpg 3 4 1

Představte si, že jste se probudili v budoucnosti. Na stole leží noviny a vy čtete: •Člověk vychovaný mimozemšťany se vrací na rodnou planetu * Umíráte? Kupte si orgány živého člověka! * Cesty časem jsou drsné, ať už se vydáte kamkoli * Hledal předválečné technologie. Našel lásku a nenávist * Polda versus andoid versus anděl * Vesmír a burza: ideální místa pro konflikt * Delfíni promluvili! A tekla u toho krev! a to zdaleka není všechno… Asi budete nakonec rádi, když zjistíte, že pořád sníte, viďte? Jedenáct českých autorů vám nabízí své vize dnů příštích, jejichž přečtení je – stejně jako sen – zároveň bezpečné i vzrušující…... celý text

Přidat komentář

trudoš
31.03.2017 3 z 5

Jedenáct povídek „mladé generace“ českých autorů, které člověk pozná především ze stránek časopisů Ikarie a Pevnost. A jak už název naznačuje, podíváme se, co pro nás chystají dny příští.
Největším překvapením pro mě bylo jméno Michala Špačka, jehož Viktor Papa skvěle kombinuje military SF se zákonitostmi tržního hospodářství. Příjemně pak potěšil Jakub Macek, Miroslav Žamboch, Stanislav Ertl ml. i Ondřej S. Nečas, ale jinak se zbytek souboru nese v duchu standardu či lepšího průměru. Příchutí je mnoho, od detektivky a akčních thrillerů se přesouváme k nostalgickým cestám časem, řešíme rozpory vědecké etiky, nebo si užijeme jednu bláznivou apokalypsu. Přestože po stylistické stránce často není co vytknout, s obsahem už to trochu pokulhává. Buď mám moc vysoké nároky, nebo „zlaté časy“ tuzemské fantastické povídky nevyžadují podružnosti jako třebas pointu nebo smysl. Originální světy jsou jedna věc, ovšem když nefunguje základní osnova, imaginace už zachrání jen minimum. Ale jinak fajn.

Část díla

všech 11 částí díla

Autoři knihy

Tomáš Němec
česká, 1976

Kniha Tváře budoucnosti je v

Přečtených7x
Knihotéce7x
Chci si koupit4x