Turnerovy deníky

Turnerovy deníky https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/16195/turnerovy-deniky-16195.jpg 3 70 19

Obsah knihy reflektuje autorův rasismus a extrémně pravicové přesvědčení. Románová fikce popisuje povstání, po kterém bílá rasa převezme vládu v USA a pak na celém světě. Ač ne příliš čtivá, patří tato kniha dodnes k nejčtenějším a nejvlivnějším mezi krajně pravicovými extrémisty na celém světě. Text, jehož autor byl v době prvního vydání (1978) již dlouholetým aktivistou s historií členství v řadě rasistických a neonacistických skupinách, tak přibližuje myšlení a cíle těchto lidí a jejich hnutí. Fiktivní příběh je zasazený do počátku 90. let v USA, kdy podzemní organizace, nazvaná Organizace, zahájí ozbrojený a krvavý boj proti vládě Spojených států, která je v knize nazývaná Systém. Kniha je napsaná formou deníků, který si píše jeden ze členů Organizace, Earl Turner, který se později stane členem užšího Řádu uvnitř organizace. Stanovisko firmy Kosmas k distribuci a prodeji knihy Turnerovy deníky Turnerovy deníky patří k silně kontroverzním knihám. Jejich obsah reflektuje rasovou nenávist autora, který byl členem řady rasistických a neonacistických skupin v USA. V Kosmasu nám není lhostejné, jaké knihy prodáváme. V minulosti jsme již několikrát odmítli zařadit do nabídky nebo jsme z nabídky vyřadili knihy, které použitím manipulace s fakty, zavádějících informací či pusté lži ideologicky podporovaly myšlenkové proudy z našeho pohledu nebezpečné a nepřijatelné. Extrémně pravicová i levicová hnutí považujeme za nebezpečná a se znepokojením sledujeme jejich snahu o etablování se jako standardní součást české politické scény. To byl nakonec jeden z důvodů, proč jsme právě Turnerovy deníky do naší nabídky zařadili. Mezi členy extrémně pravicových hnutí na celém světě patří Turnerovy deníky k "povinné četbě". Tato kniha je rasistickou utopií, pro mnoho čtenářů však může být varovnou antiutopií či dystopií. Jsme přesvědčeni, že pokud chceme... celý text

Literatura světová
Vydáno: , Kontingent Press
Originální název:

Turner Diares , 1978


více info...

Přidat komentář

murdoch
17.06.2023 1 z 5

Náhled do myšlení neonacisty... Knihu jsem si pořídil hlavně proto, že jsem zjistil, že je v některých zemích zakázaná, což mě zaujalo. Literárně jinak nic moc... Ale v rámci akce "poznej svého nepřítele" hodně cenná.

lukas4283
22.01.2021 5 z 5

Uz je do delsi doba, co jsem knihu cetl.. V soucasnosti celkem aktualni ohledne vyvoje v USA. Kniha popisuje stav, kdy v USA vladne teror černochů, kdy jsou belosi nuceni se pred sikanovanim a restrikcemi ze strany vetsinove cernych policistu schovavat v cernosskych ctvrtich.. Pozdeji dojde tusim ke konfliktu a rozdeleni USA na bilou a cernou cast..


milan2359
20.12.2020 5 z 5

zajímavá kniha, vynecháme-li antižidovský postoj, tak úvod připomíná Seattle nebo Minneapolis 2020 o Baltimore nemluvě, černošské protesty proti policii, rabování, chaos a přestřelky, pak protitrumpovské sjednocení svatého pokroku.......

LordByron
13.09.2020

Náhľad do neonacistického mozgu.. Alebo ako sme my bieli utláčaní židmi a černochmi a systémom a ako sa nakoniec tí z nás čo nepodľahli sebanenávisti vzchopia a všetkých židov a černochov rasovej vojne pobijú:) Viem si predstaviť, že presne takto sa naozaj neonáckovia a rasisti vidia a myslia si, že niečo podobné im vyjde. Tým nechcem knihu úplne zhadzovať pretože v detailoch je často prorocká a zaújmavo napísaná, ale jej základná myšlienka je dosť prvoplánová a primitívna. A nebol som asi jediný čo sa pri čítaní neraz zasmial a úprimne myslím, že aspoň čiastočne tam autor niektoré tie veci musel dať z vtipu.Napríklad moja milovaná pasáž na začiatku kde vysvetlivka v knihe v budúcnosti ľudom vysvetľuje, že čo to bol Jeruzalem, za čias okupácie ťažko skúšanej Palestíny :) ''.

Křovák
01.07.2020 1 z 5

Zacatek vypada na zajimave "socialni postapo" se vztahem k soucasne rasisticke Floyd manii, ale pri prvnim elpasu se to projevi jako fasounsky brak, pro me necitelny.

Racek213
30.06.2020 4 z 5

Knihu jsem si koupil někdy před 10 či více roky. Před pár dny jsem si na ní vzpoměl a vyhrabal jí. Panebože, ono se to odehrává v přímém přenosu!!!

S1M0NE
01.02.2020 odpad!

Turnerovy deníky jsou neo-nacistická propaganda, a co je opravdu zajímavé, Piercova kniha od jejího prvního vydání inspirovala kolem dvou set teroristických činů a zločinů z nenávisti spáchaných na lidech ne-árijského původu. Málem Piercovi přistál na kontě další nevinný život, a to ten můj, když jsem si při čtení tohoto nesmyslného škváru chtěla vyšťourat mozek z hlavy. Čistě po literární stránce je kniha naprostá katastrofa, žádné vystavění zápletky, absence dialogů, neustále protiřečení si, faktické chyby apod. Chápu, že kniha má asi čestné místo v knihovničce každého hrdého neo-nacisty, stejně tak jako má slepené stránky, od toho, jak si nácek leští klacek nad představou lepšího bílého světa. Ve skutečnosti je to ale jen kýbl rasistické nudy, která kvůli absenci literární kvality postrádá i jakoukoliv možnou preventivní funkci. Možná si knihu přečtěte v případě, že chcete vidět, jak to vypadá v hlavě průměrného nácka - je to prostě primitivní, rasistické, propagandistické a to nejhorší - k uzívání nudné.

Miro.slav
29.12.2019 4 z 5

Človek by ani nepovedal, že ide o počin zo 78-ho. Už dlhú dobu som mal v hľadáčiku denníky Earla Turnera a ono to vôbec nie je až také zlé. Jasnačka, je to plné nenávisti, zabití, vrážd, terorizmu a revolúcie voči Systému. Niektoré momenty sú však viac než prorocké: postupné odzbrojovanie občanov, bezhotovostné platby a riziko sledovania elektronických kariet, multirasová, multietnická a multikultúrna spoločnosť atď. To, čo diskvalifikuje túto rasovú postapo fantasy, je nukleárne vyvrcholenie Turnerových denníkov. Inak to stojí za prečítanie.

n.ezn.amy
15.12.2019 5 z 5

Skvělé postapo, kdy bílí nacionalisté povstanou proti vládě ovládané ZOG a jejich boj za konečné vítězství. Z počátku boj teroristickými útoky, které postupně přerostou v regulérní válku.

Eicherik
02.03.2019 3 z 5

Nemohl jsem odolat a musel jsem si politicky nekorektních 20 000 mil pod mořem přečíst. Čtení je to kontroverzní, neveselé a v mnohém ohledu nadčasové. Literární hodnota knihy není vysoká, ale nutí čtenáře k zamyšlení.

Mechmel
29.07.2018 5 z 5

Turnerovy Deníky je ůžasná a zároveň strašná kniha.Číst jsem ji nemusel, na netu je audio verze, čtená autorem Dr.Williamem Lutherem Piercem.
I když byla napsána před několika dekádami, její proroctví a výpověď pro dnešní dobu je značně znepokojivá, řekl bych až naplňující.Proto ji nazývám strašnou: invaze cizorodých etnik, protěžování neschopných a agresivních subkultur na ůkor původního populu, pád multikulturalismu až na dno - to všechno tam najdete. Proto není divu, že se protagonisté tohoto fiktivního příběhu uchýlili až k terorismu, dohnala je k tomu jejich vlastní zrádná vláda. Více nebudu prozrazovat,nicméně jsem velmi soucítil s hlavními hrdiny a jejich z počátku marným bojem. Vřele doporučuji k přečtení všem přemýšlivým lidem.

Lesní_chodec
20.09.2017 3 z 5

Po literární stránce to není žádná extra třída, přesto kniha stojí za přečtení. Když si člověk uvědomí, že rok vydání je 1979, tak je až mrazivě děsivé, jak popisuje současný stav mnoha veřejných institucích. Dokonce si odvážím tvrdit, že spousta událostí, které kniha popisuje opravdu můžou v následujících desetiletích nastat...

marvan00
22.01.2016 3 z 5

Turnerovy deníky vyšly asi 10 let po vydání zásadního eseje neomarxisty Marcuse, kterým jeho autor de facto vyhlásil likvidaci bílé rasy záměrným a pomalým oklešťováním jejích práv ve prospěch menšin. Současní levičáci pak svou agendou multikulti a politické korektnosti tuto nenávistnou vizi dále naplňují. A protože každá akce vyvolává odpovídající protireakci, lze Turnerovy deníky považovat za svého druhu odpověď na tuhle neomarxistickou fatvu. Dnes si navíc můžeme potvrdit, že T. deníky v mnoha ohledech předpověděly mnohé z toho, co se dnes děje (jako např. fatální selhání institucí ovládaných barevnými menšinami, viz. Baltimor 2015, atd.). A co se týče jejich extremismu a údajné nenávisti, no, takové elaboráty protěžované feministky Andrei Dworkin, mi nepřijdou o nic méně vyšinutější a nenávistnější.

VladimirTetur
15.12.2015 5 z 5

Politicky nekorektních 20 000 mil pod mořem :)

Dobrodružné to je, sci-fi též, zábavné a čtivé taky.

toecutter
25.12.2014 5 z 5

nesmírně zajímavá kniha-ukazuje,kam až může zajít protěžování multikulti-kniha se tváří jako sci-fi a v době,kdy byla napsána se i jako sci-fi mohla jevit,ovšem dnes je rok 2014 a situace se-alespoň v západní evropě radikálně změnila k horšímu.Všichni říkají,že je to nenávistná kniha,bible rasistické pravice,apod-a co říkají na to,že již dnes jsou v prakticky všech větších evropských městech části,kde si přistěhovalci vyhlašují svoje práva šaría,kam se evropan bojí(nebo dokonce nesmí)vkročit,aniž by těmito přistěhovalci nebyl napaden nebo zabit???Co říkají na to,že německá vláda vybízí lidi,aby si ekonomické uprchlíky z afriky a arabských zemí(protože za prací oni do evropy skutečně nejdou-jdou za lepším životem,což pro ně znamená,že oni se budou válet nebo dělat bordel,tak jak byli zvyklí doma a my jim to ještě budem platit a budeme je živit) dokonce ubytovávali v rámci solidarity u sebe doma,protože městské a státní kapacity už pro ně dávno nestačí a města díky vyplácení dávek těmto uprchlíkům zabředávají do dluhů a krachují???Co říkají na to,že ve Stockholmu nebo Oslu jsou čtvrtě(prakticky všechny mimo historická centra navštěvovaná turisty),kam se bojí jezdit i hasiči,policie nebo záchranáři a jsou neustále ohrožováni na životě??Nebo co říkají na to,co se ve Francii stalo letos o vánocích,kdy na vánočních trzích vjede autem černej přistěhovalec do lidí a x jich zraní a jednoho zabije za zvolávání allah agbar a toto byl už asi třetí incident jen v této zemi?Co říkají na to,když před pár lety kvůli smrti(díky jeho blbosti)mladého emigranta,kterej se po spáchání trestného činu před policií chtěl schovat v trafostanici a zabil ho elektrický proud a následně za tento "zločin bílích" skončila Paříž a následně i jiná francouzká města na několik týdnů v plamenech a škody napáchané tímto "kulturním obohacením" šli do desítek miliard(!!!) eur???Toto ovšem,na rozdíl od knihy,která je sama o sobě velice nenávistná a anti multikulturní je bohužel jen obyčejné konstatování skutečnosti..Pro mě je kniha nadčasové dílo a Andrew Macdonald je bohužel vizionář..P.S. najděte si na netu,jak barevní emigranti kulturně obohatili ve Švédsku Daniela Wretströma a jak za to byli potrestáni-je to síla!!!

Roman1988
13.06.2013 1 z 5

Jako komedie dobrý :))) Ale jinak naprostý nesmysl, který by jim nikdy nevyšel...

mutace
23.04.2013 3 z 5

Pokud se jedná o absurdní drama o tom, jak pár psychotiků, kteří z počátku mají na to, tak shodit černošskému strážníkovi čepici, posléze vyvolaljí jadernou světovou válku, není to úplně bez nápadu. Obávám se, že v tom ale netkví pointa.

s-reader
22.07.2011 1 z 5

Turnerovy deníky je jedna z knih, které se hodnotí velmi špatně. Nedá se hodnotit z jednoho pohledu a tak si dovolím pohledy diferencovat. Napřed ten, který by měl být primární, lépe řečeno, ten, který za primární považuje každý civilizovaný, normálně uvažující člověk: text knihy je čirá propaganda. Nenávistná a má je pouze jeden cíl, ospravedlnit nepřátelské pocity, které jsou v každém z nás zakódované od nepaměti, a které se postupně lépe nebo hůře snažíme ovládat nebo je úplně potlačit.
Druhý pohled nám říká, že se cíl knihy podařilo splnit velmi dobře. Text nejen ospravedlňuje rasistické cítění a xenofobii, dokonce ji dokáže vyvolávat a stupňovat tím, že staví na situacích, které občas zažíváme, dovádí je do extrému a tak nám podvědomě naznačuje, kam až takové situace mohou vést. V tomto pohledu považuji Turnerovy deníky za nebezpečné a nejsem nijak nadšený, že byly napsány. Pokud však napsány byly, mají právo na existenci a nezbývá, než věřit v inteligenci lidí, kteří se s nimi setkají. Podotýkám však, že má víra v lidi je velmi chabá.

immortal-party
16.06.2011 5 z 5

"Bible rasistické pravice." FBI

Štítky knihy

antisemitismus rasismus propaganda násilí sociologie extremismus

Autorovy další knížky

Andrew Macdonald (p)
americká, 1933 - 2002
2008  62%Turnerovy deníky
2008  61%Lovec

Kniha Turnerovy deníky je v

Právě čtených2x
Přečtených90x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených5x
Knihotéce52x
Chystám se číst17x
Chci si koupit4x
dalších seznamech1x