Třinácté okno

Třinácté okno https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/473801/bmid_trinacte-okno-YCf-473801.png 4 70 27

Co se skrývá v jednom lidském životě? Láska i nenávist, naděje stejně jako rány osudu. Albína to všechno zažila na vlastní kůži. Narodila jako dcera bohatého a oblíbeného sedláka, bohužel ale brzy ztratila maminku a nová macecha jí udělala ze života peklo. Oporu nenašla v poblouzněném otci, ani v bratrovi, kterého nenávist zahnala do rukou prospěchářských právníků. Macecha Albínin život dál ztrpčovala stovkami drobných ústrků, a nakonec dohodla i manželství bez lásky a připravila ji o rodinné dědictví. Přesto se Albína nikdy nevzdala. Všechnu svou vůli napřela k tomu udržet svou novou rodinu pohromadě a šťastnou. Navzdory válečnému nedostatku, těm nejkrutějším ztrátám i osobním démonům manžela a nejbližších. Třinácté okno je rodinnou ságou klenoucí se přes polovinu dvacátého století. Od konce monarchie po léta komunistické diktatury sleduje osud statečné ženy, která se odmítla sklonit a vytrvala. Její život nebyl lehký, ale dokázala být příkladem dalším. Venkovskou amazonkou, díky jejíž síle a vůli jiní zvítězili, i když se to zdálo nemožné.... celý text

Přidat komentář

lalela
09.01.2024 5 z 5

Skvělá knížka, skvělý příběh, po přečtení jsem se musela znovu vrátit na začátek a přečíst prvních 30 stran, abych si ucelila celý příběh. Albína musela být skvělá a silná žena až do svých posledních dní.

streles
29.11.2023 5 z 5

Kniha se četla dobře a děj ubíhal docela rychle.Hlavní hrdinka měla život velice těžký a nebylo jí téměř co závidět. Vlastně skoro všem co zažili obě světové války a komunismus padesátých let není co závidět.Knihu určitě doporučuji.


Kasty
01.10.2023 4 z 5

Rodinná sága sleduje osud statečné Albíny, která se narodila jako dcera bohatého sedláka. Maminka jí brzy zemřela a nová macecha jí udělala že života peklo. Přesto se Albína nikdy nevzdala. Naopak, snažila se udržet rodinu pohromadě.

SumýšIrena
30.08.2023 2 z 5

Kniha se čte dobře, ale zklamala moje očekávání. Albína mi vůbec neseděla. Anotace slibuje hrdinku, která "dokázala být příkladem dalším, venkovskou amazonku, díky jejíž síle a vůli jiní zvítězili". Já viděla zahořklou, ukřivděnou ženu, která neustále žehrá na svůj špatný osud, chce poskytnout dětem milující náruč, ale neumí dát najevo lásku, které je plná, a pak si to vyčítá; ženu, která žárlí na jiné, kteří se dokázali postarat o budoucnost jejích dětí, na lidi, kteří měli šťastné dětství, manželství...

zuzulka77
25.08.2023 4 z 5

Kniha samotna se cetla vyborne, jen sem s Albinou mela potiz, asi proto jelikoz nedavno jsem docetla Hermankove udoli. Hrdinka take nemela na ruzich ustlano, brala zivot takovy jaky je a umela se radovat. Coz u Albiny jsem ziskavala dojem, ze i kdyby se neco zmenilo v osudu. Bude neustale nestastna a nespokojena.

werick
03.08.2023 5 z 5

Krásný životní příběh, vždy jsem se těšila, až budu mít chvíli ke čtení. Ačkoli měla Albína těžký život, tak mě chvílemi mrzelo, že byla tak nepřístupná a zahořklá.

WaN635
09.06.2023 4 z 5

Když mám pocit, že potřebuju vydechnout od vynalézavých a psychopatických vrahů, sahám po tomto druhu knih. A nebyla jsem zklamaná, i přesto, že Albínin smutný a těžký život nebyl procházkou růžovým sadem. Život se s ní nemazlil již od útlého dětství, postupně přicházely další kruté rány osudu. Otázkou je, zda-li i ona svou tvrdostí si sama někdy svůj život ještě více neztížila.

Kanimůra2
04.06.2023 5 z 5

Tohle je přesně typ knížky, po které vždycky ráda sáhnu. Velmi těžký život Albíny. No vlastně celé regerace. Mě se moc líbila

Len2očka
22.04.2023 5 z 5

Knížka,na kterou jsem se denně těšila až ji otevřu,za mě maximální spokojenost.

stju
08.04.2023 5 z 5

Určitě mě na této knize hodně zaujala krásná obálka Soni Šedivé, protože můj pocit z ní je domov a rodina. A myslím, že obojí hrálo v tom, jak se odvíjel život Albíny, velkou roli. Další, co jsem na knize ocenila je, že autorka vypráví příběh, kroniku, která je nazývána i českou "ságou" jedné rodiny. A já právě tyto rodinné kroniky miluju, zvlášť když jsou podávané tak poutavě a uvěřitelně jako tato. Pravda však je, že následný pocit z knihy je hodně velký smutek - dětství, manželství, mateřství, víra, válka, to vše bylo pro Albínu zdrojem mnoha trápení a hodně málo šťastných chvil. Právě ty jí přinášel vztah s několika dobrými přáteli a hlavně v závěru života, ji určitě musela naplnit radostí výchova vnoučat, kterým obětavě věnovala kus svého života a nakonec jim s důvěrou odkázala vlastní deník - "okno do své duše ".

janina74
25.03.2023 5 z 5

Dobrý román...

Dashow
09.03.2023 4 z 5

Nenadchne, neurazí. Asi jsem na základě hodnocení čekala víc. Možná je to i tím, že mám podobných knih načteno už hodně, je to můj oblíbený žánr. Tuhle jsem ale přečetla a tím to skončilo. Nijak zvlášť mi zřejmě v paměti neuvízne.

tittanie
27.02.2023

Na knihu jsem se hodně těšila, ale jsem asi trochu zklamaná.
Prvních cca 200 stran jsem přečetla na jeden nádech, a říkala jsem si, ty jo tu knížku přečtu za večer, ale pak mi přišlo, že se kniha jenom vleče, že autorka vymýšlí, co všechno špatného se ještě mohlo stát. A osobně bych knihu nenazvala ságou. Popisuje život jedné osoby.

pydla
09.02.2023 4 z 5

Ano, tohle bylo hezké. Těžký život v boha věřící ženy, selky, která žije pokorně, ne však spokojeně, a ačkoli vše bere tak jak to přichází a snaží se z toho vymáčknout co to dá, život se s ni nemazlí. Přes veškerou sílu, kterou Albína v sobě má, se ptává i boha, proč právě ona má takový úděl.
Hezký příběh plný lásky, nenávisti, naděje a ran osudu.

Danago
21.01.2023 5 z 5

Rodinná sága s českého prostředí. Popisuje především život Albíny od jejího útlého dětství a přestože byla dcera nejbohatšího statkáře ze vsi, život po velmi brzké ztrátě matky v měla neobyčejně těžký.
Bohužel velké rány osudu ji provázely celý život , vzaly radost ze života a musela být
na sebe i své blízké velmi tvrdá. Jestli musela nebo byla jen taková povaha je otázka.
V každém případě i když pro celou vesnici byla ta bohatá hostinská nežila si vůbec nad poměry. Děti vychovávala také dost přísně, i když je milovala a snad si našly svou vlastní cestu. I když Albína si jejich život určitě představovala jinak, ale to i ten svůj.

Hořký a bolestný příběh , který začíná první světovou válkou , první republikou ,pokračuje druhou světovou válkou a končí v padesátých létech.
A to vše zažíváme na českém venkově.
Život je těžký v každé době a nikdo netušíme co nám přinese.

bookcase
25.09.2022 5 z 5

Krásné i smutné čtení. Albína neměla snadný život, byla zahořklá a sama to přiznává. Trochu se tím podobala Barboře z Šikmého kostela.

natynka21
22.09.2022 5 z 5

Velmi čtivá kniha o ženě s nelehkým životním údělem. Albína žila, dle mého názoru, v nejtěžších časech naší země, nebyla strůjcem svého osudu a neměla to v životě vůbec jednoduché, stejně jako její přítelkyně Klementýna. Kniha je napsaná poutavě, doporučuji ji k přečtení.

alnahu
19.08.2022 5 z 5

Tato rodnná historická sága z českého prostředí,kterou nás provází Albína od svého útlého dětství až po stáří ,je velmi čtivě napsána.Příběh dívky,která byla dcerou nejbohatšího statkáře na vsi a její těžký život,který se s ní nemazlil a postihovala ji jedna rána osudu za druhou a přesto dokázala všemu čelit.Kniha je vpodstatě dost smutná,ale zajímavá.

Evina.Cetba
10.08.2022 4 z 5

Rodinná historická sága rozdělená na čtyři části o nelehkých osudech sedlácké rodiny. První část je o tom, jak vnučka je u babičky Albíny a je to psané z pohledu dítěte, druhá z pohledu babičky, když ještě byla mladá,... Je to psané na přeskáčku, ne chronologicky. Zajímavé čtení, čte se mi to dobře a rychle, akorát to není hlavně o pozitivních událostech. Jsou tam samé ústrky a překonání překážek, jak jde život, někdy je tam i něco dobrého, převažují depresivnější témata.
Babička Albína byla dost často nešťastná, asi kvůli tomu, co zažila se zlou a chamtivou macechou, která jí krom jiného chtěla připravit o majetek, nechci prozrazovat, zda uspěla. Albína je kvůli tomu přísná, musela se s lecčím vypořádat, a hlavně víra jí dodávala sílu a světlo do komplikovaných dní, kdy jí štěstí nepřálo.

Knižní střípky
26.07.2022 5 z 5

Máte-li rádi příběhy klenoucí se po několik desítek let z našeho českého prostředí, kde se kromě obyčejného každodenního života dozvídáte i o historických událostech dané doby, tak rozhodně knihu doporučuji. Je opravdu skvělá. Albínin život nebyl vůbec jednoduchý, byť to byla dcera nejbohatšího statkáře ze vsi, již od útlého dětství na růžích ustláno vůbec neměla. Nicméně jí asi všechny ty rány osudu, které schytávala, vzaly radost ze života a nedokázala se nad nimi povznést, čímž bohužel působila poněkud zahořkle. Možná kdyby jí byla dána do vínku trochu jiná povaha, mohl se její život ubírat trochu jiným směrem nebo možná také ne, toť otázka. Při čtení jsem hodně přemýšlela nad tím, jak nás utváří to, odkud pocházíme, jaké dětství jsme prožili... TŘINÁCTÉ OKNO je výborná kniha a já ji moc ráda doporučím dále.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižní střípky.