Tři žerty

Tři žerty https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/116325/tri-zerty-xbz-116325.jpg 4 12 3

První z básní - Hrabě Nulin - popisuje příběh o trapném dobrodružství šlechtického hejska, jehož mužskou ješitnost raní vesnická statkářka; druhá - Domek v Kolomně - je o šikovném milenci mladé dívky, který se vydával za kuchařku, dokud nedošlo k jeho odhalení. Třetí báseň - Gabrieliada - žertuje o něčem, o čem se v Puškinově době beztrestně žertovat nemohlo - báseň nadnáší otázku, kdo vlastně byl Ježíšův otec - Bůh, Gabriel nebo Ďábel Doslov k těmto třem poémam napsal Jaroslav Vávra.... celý text

Literatura světová Poezie
Vydáno: , Lidové nakladatelství
Originální název:

Polnoje sobranije sočiněnij


více info...

Přidat komentář

Awča
20.01.2024 4 z 5

Trošku jiný Puškin než jsem čekala.
Nejvíce se mi líbil Domek v Kolomně, pobavil.
Gabrieliada mi přijde provokativní i v dnešní době.
Pěkné ilustrace, jsem ráda, že jsem na ni v lázeňské knihovničce narazila.

Chajda69
19.01.2021 5 z 5

Puškin (a jeho překladatelka do češtiny) znovu ukazuje svou genialitu. Z Evžena Oněgina se stala moje nejoblíbenější kniha ne kvůli příběhu, ale proto, jak si Puškin dokáže hrát s verši, odbíhat od příběhu a pichlavě komentovat (poměry Ruska 19. století, příbuzenské vztahy, romantiku, nepřátelství, mládí, stáří... no, zkrátka vše, na co si vzpomene).

Tři žerty jsou esencí tohoto pohrávání si. A jsou skvělé. Obzvlášť u Gabrieliády se Puškin pustil na hodně tenký led, ještě ztenčený silnou křesťanskou tradicí ruské společnosti. Nechat v průběhu jednoho dne Máří Magdalénu kopulovat s ďáblem, Bohem a archandělem Gabrielem, to chce sakra odvahu, i když je zjevné, že je to celé žert. Tuhle odvahu oceňuji a Puškin u mě opět stoupl.


Cusco
02.02.2018

Sbírka "Tři žerty" obsahuje tři Puškinovy básně:
Hrabě Nulin, Domek v Kolomně a Gabrieliáda.