Tři mistři

Tři mistři https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/198821/mid_tri-mistri-PQK-198821.jpg 5 12 12

Stefan Zweig o svých esejích, zabývajících se třemi spisovateli 19. století – Balzakem, Dickensem a Dostojevským, řekl: „Jednotným záměrem knihy bylo pokusit se ukázat tyto tři velké a podle mne jediné romanopisce 19. století jako typy, které se právě kontrastností svých osobností vzájemně doplňují.“

Literatura naučná O literatuře
Vydáno: , Melantrich
Originální název:

Drei Meister: Balzac – Dickens – Dostojewski , 1920


více info...

Přidat komentář

Carlita.cte
předevčírem 5 z 5

Jakého spisovatele byste si vybrali a proč? Balzaca, Dickense nebo Dostojevského? Já jsem tým Dickens, Balzac mi přijde trochu "zastaralý" a Dostojevského se nějak bojím. Mám ráda Dickensův humor a styl psaní. Koho by si vybral Stefan Zweig je jasné už z délky jeho eseje o Dostojevském. Tuhle knihu jsem četla opakovaně, protože je v ní úžasně shrnuto, co dělá tyto literární velikány opravdovými génii. "Každý z těchto tří romanopisců má svou vlastní sféru: Balzac svět společnosti, Dickens svět rodiny a Dostojevský svět jedince a veškerenstva."
.
Jestli máte rádi tyto klasické autory, tak eseje rozhodně doporučuji. Určitě vás navnadí na čtení jejich knížek, ať už jste je četli nebo jsou pro vás nové. Fantastické shrnutí jejich stylu, povahy psaní i toho zvláštního spisovatelského espritu, který je dělá jedinečným. Tohle Stefan Zweig umí úžasně a tužkou jsem si podtrhala snad každou druhou větu. Čtete klasiky nebo ne? Nejsou sice tolik instagram friendly, ale jsou prověření časem a nešáhnete vedle.

deirdre
16.10.2022 5 z 5

Toto nie sú klasické životopisy, skôr sondy do osobností autorov skrze ich dielo. Strhujúce, ako to už Zweig vie... Najmä časť o Dostojevskom, celý čas som mala zimomriavky, pretože presne popísal, čo som pri jeho čítaní prežívala. Minimálne túto časť by mal mať prečítanú každý Dostojevského priaznivec.


Štítky knihy

eseje spisovatelé

Autorovy další knížky

Stefan Zweig
rakouská, 1881 - 1942
2006  89%Netrpělivost srdce
1979  89%Amok
1999  95%Svět včerejška
1966  87%Marie Stuartovna
1993  89%Marie Antoinetta