Tři chlupatá zvířata

Tři chlupatá zvířata https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/388057/bmid_tri-chlupata-zvirata-PLl-388057.png 4 16 4

Reedice tří úspěšných románů finského humoristy Arta Paasilinny. ** Zajícův rok, jeden z Paasilinnových prvních románů, autora proslavil po celé Evropě. S novinářem středního věku Vatanenem a zajícem mladého věku se v něm vydáme na dobrodružné putování po Finsku. ** Les oběšených lišek je jedna z Paasilinnových nejlepších knih. Stejně se jmenuje místo v Laponsku, kde se před pomstou a spravedlností ukrývá Oiva Juntunen, národností Fin a povoláním darebák, ve společnosti lišek, vlasteneckého majora Remese, švédských prostitutek Agnety a Kristýny a staré Laponky Nasky Mosnikoffové. ** Bláznivě veselá kniha Chlupatý sluha pana faráře popisuje dobrodružství svérázného faráře Oskariho Huuskonena a jeho věrného přítele, medvěda Obejdy, který se dokonce naučí i žehlit.... celý text

Přidat komentář

pepa4081
14.01.2022 4 z 5

Tyhle tři příběhy jsem četl každý v samostatném vydání. Mé hodnocení by bylo 1. medvěd, 2. lišky 3. zajíc. Myslím, že jde o povedený výběr z pera pana Paasilinny. Autora mám moc rád a tak mohu s radostí doporučit.
Velmi uspokojivé.

3nitka
27.02.2020 5 z 5

Tohoto autora mám rada. Jeho svojský humor a neuveriteľné postavy.
"Nálada byla prodchnuta pohodou. Na terase si rozčesávala čisté vlasy nahá Ruska, vedle ní si medvěd hřebelcoval našedlý kožich a na spodním schůdku popíjeli pivo dva růžolící Finové a pochutnávali si na chlebíčcích. Oskari Huuskonen šťoural palci na nohou do červené půdy a říkal si, jak jednoduché jsou opravdové chvíle štěstí."
"..finský mimo službu postavený pastor, který se objevil na ostrově s medvědem a co víc, dědek se k ní nakvartýroval a vykládal o mimozemských inteligencích, s nimiž se teď snaží spojit. Žena si nikdy nemůže být jistá, jaké magory jí osud přivane"


růžovámakrela
22.08.2019 3 z 5

Kniha složená ze tří knih se dost blbě hodnotí jedním hodnocením. Aspoň pro mě, páč Les oběšených lišek byl skvělej, kdežto medvěd i zajíc byli docela na pytel. Jak jsem to četla, lámala jsem si hlavu, jak bych nazvala onen prapodivnej styl, kterým Paasilinna píše. Je to taková dekadentní pohádka pro přerostlý děti. Na jednu stranu jsou tam roztomilý zvířátka, milý hlavní hrdinové a všechny dramatický zápletky dopadnou dobře. Na druhou stranu všechny tři knihy spojuje existenciální vyhoření hrdinů, který musej putovat po světě aby našli sami sebe, únik ze "zlý" civilizace, chlastání vodky a nemanželskej sex, sem tam i vraždy, zloději nebo kurvy. V pohádce o zvířátkách se taky jen tak odbočkou dozvíme detaily mučení zajatců Sovětama na Solověckým ostrově. Jako exkurzi za nevšední literaturou dalekýho severu doporučuju. Já nikdy nezapomenu na postavu starý Laponky Nasky z Lišek, skrz kterou autor všem vyřídil, že nemaj starý lidi násilím přesazovat do důchoďáku jenom proto, že jim je devadesát a budou tam mít elektrický nahřívaný dečky.

LucieT.
17.12.2018 5 z 5

Arto Paasilinna a jeho bláznivé příběhy plné podivných událostí, nezapomenutelných postav a chlupatých zvířat. Vtip, nadsázka, svérázný smysl pro humor a vskutku nekonečná představivost autora :) Příjemně osvěžující oddychové čtení.