Třetí dekameron: Reelní podnik

Třetí dekameron: Reelní podnik https://www.databazeknih.cz/img/books/82_/82556/treti-dekameron-reel-82556.jpg 4 15 15

Grotesky a mystifikace Třetí dekameron, nazvaný podle jedné z povídek Reelní podnik, obsahuje grotesky a mystifikace převážně z poválečnéh období Haškovy tvorby, tedy z doby, kdy vznikají Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války. Souvislost některých prací se Švejkem je na první pohled zřejmá. Nalézáme zde např. Povídku o černém býkovci, v níž se v náryse objevují motivy, jež byly později základem Švejkových příhod na policejním ředitelství v prvních dnech války. V poválečném období se nejvíce bjevují satiry a parodie na společenské katechismy a příručky o slušném chování, v nichž autor odkrývá pokrytecký charakter měšťácké morálky a vzdělanosti.... celý text

Přidat komentář

BlueMind18
23.08.2023 5 z 5

Hašek byl recesistou par excellance. Zdá se, že mu nic nebylo svaté stařičký mocnář, Rakousko-Uherská monarchie, stát, církev a církevní hodnostáři, hloupé ženy, pravidla či autority. Tento rys recese a grotesknosti nenalézá zřejmě u určité části čtenářstva pochopení, zatímco pro zbývající část čtenářstva je naopak čtení Haškových děl z téhož důvodu požitkem. Osobně patřím k té zbývající části čtenářstva, neboť četbu Haška si užívám již od dob svých -nácti let.

Mezi mé oblíbené stálice z tohoto souboru patří kupříkladu Vyhubení praktikantů speditérské firmy Kobkán nebo Šťastný domov. Časem jsem dospěla k docenění povídky Něco o soudních znalcích a série povídek o zážitcích tovariše Gaška v Bugulmě kdesi na ruské frontě v roce 1918.

PetraaMatouš
06.04.2018 3 z 5

Dekameron jsme měli v povinné četbě. Tenhle byl u dědy v knihovně a už mi zůstal.


maryzka
20.04.2012 2 z 5

To se nedá komnetovat Haškovo dílo se nedá komentovat jeho dílo tvoří povídky a některý jsou zapamatovatelný některý ne