Transsexualismus

Transsexualismus https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/176290/bmid_transsexualismus-176290.JPG 5 2 2

Morálně- a duchovně-teologické aspekty. Tato práce zaujímá stanovisko k problému, který je zdrojem velkého duševního utrpení člověka. Je jím porucha pohlavní identity, nazývaná obvykle transsexualismus. Práce se chce zabývat metodami, jakými se věda snaží toto utrpení odstranit nebo aspoň zmírnit, a chce je hodnotit ve světle teologické etiky a duchovního vedení. Pomocí odborné literatury i bezprostředního styku s postiženými se věnuje faktografii uvedené poruchy. Poté vysloví dva aktuální kulturní předpoklady etického posouzení uvažovaného problému a posléze přejde k normativnímu hledisku, což znamená řešit otázku, zda je nebo není možno zodpovědně připustit hormonální a chirurgické připodobnění transsexuálova biologického těla tělu odpovídajícímu jeho psychologickému pohlaví. Speciální pozornost je věnována věřícím transsexuálům.... celý text

Přidat komentář

J.F.
05.04.2024 5 z 5

Velká znalost dat i literatury, důkladná argumentace, maximální vstřícnost.
Tyto případy přitom - paradoxně? - potvrzují tezi, že pohlaví si nemůžeme svobodně volit nebo vymýšlet nová.
A ukazuje se, že člověka jednoho pohlaví lze chirurgicky jen připodobnit druhému, ne jej na něj skutečně přeoperovat.
Data jsou ovšem z r. 2001, kdy tento problém hlásil jeden člověk z dvaceti až padesáti tisíc - a navíc tehdy ještě nebyly (?) údaje o tom, co se s člověkem operativně připodobněným opačnému pohlaví děje po deseti, dvaceti, třiceti letech.

Yummymoon
09.04.2022 5 z 5

Dnes již v několika oblastech překonaná, avšak ve své době nesmírně zásadní publikace. Její křesťanská eticko-spirituální rovina avšak zůstává relevantní i v dnešní době, poněvadž sociální učení církve se (nejen) v oblasti (trans)genderu pohybuje opravdu tiše a pomalu, tedy případná vyjádření a změny učení k nim se vázající trvají dlouho. Celkově je publikace psána velmi odborně, a pro laika tedy ne úplně přístupně, ale zároveň s respektem k danému tématu a jemnocitem a pokorou k lidem, jichž se bytostně týká. Doporučuji všem, kdo by si chtěl trochu rozšířit spirituálně-etické obzory v trans tématice a nebaví ho už číst jenom zkostnatělé sexuologické publikace. Chtělo by to podobnou publikace, která se ovšem netočí pouze kolem křesťanství, ale obdobným způsobem se nad transgender fenoménem zamýšlí i z pohledu judaismu, islámu, karmánových náboženství a "ateistických" filosoficko-etických přístupů. A vůbec by mi nevadilo, kdyby to byla bichle.