Transfer

Transfer https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/521403/bmid_transfer-bz9-521403.jpg 3 79 17

Nikdy si nemůžeme být jistí, kde přistaneme. Velké evropské letiště, masa cestujících a každý z nich si v příručním zavazadle nese svůj osobní příběh. Občas o sebe zavadí ramenem a jejich cesty se na okamžik protnou. Žena žijící ve stínu svého partnera, programový smolař se slabostí pro Kerouaca, dcera na cestě z karu. Bianca Bellová ve své nové knize umně propojuje čtyři obyčejné a zároveň pozoruhodné příběhy a ukazuje, že život je jako tranzitní zóna, kde náhodné setkání s cizím osudem může ten náš přesměrovat jinam. Anebo taky ne.... celý text

Přidat komentář

Lily101
06.04.2024 2 z 5

Zklamání. Pěkná obálka knihy, zajímavý nápad, ale samotné povídky jsou pro mě zklamáním. U většiny z nich jsem se nutila číst dál, neb mě po pár stranách neoslovili (začala jsem si uvědomovat, že se děj vyvíjí ne úplně zajímavým směrem). Jsem ráda, že jsem si v knihkupectví knihu nekoupila, ale vypůjčila si z veřejné knihovny; a to i přesto, že jsem hodně zvažovala, zda si knihu nekoupit hned, poté, co jsem ji v regálu knihkupectví zahlédla.

ivanaga
04.04.2024 5 z 5

No moc se mi to líbilo. Dala bych i dvojnásobnou dávku. Myslím postav děje a tedy stran. Styl mi sedí. Přímočará autorka se s tím nepáře.


Miroslavacte
04.04.2024 5 z 5

Tahle kniha je cokoliv, jen ne obyčejná. Líbily se mi postavy v ní, jejich dramata a ta úsečnost, s níž bylo všechno popsáno. Kniha je jiná než současná česká produkce, a to mě na ní bavilo. Četla jsem ji už dvakrát a pořád je to stejně dobrý zážitek.

Nasko
28.03.2024 5 z 5

Transfer byl pecka. Inteligentní každodennostní dramátka lidí, kteří jsou sice obyčejní, ale zároveň taky tak trochu ne. Nejvíc mě bavily Silva a Linda, ale všechny povídky měly vysokou kvalitu. Prostředí letiště bylo (alespoň pro mě) neokoukané a svěží, i když "svěží" je těžko to slovo, které vás napadne ve vydýchané letištní hale s těžkopádnou klimou. Každopádně nemohu říci, že bych kdy četla něco podobného.

Za mě trochu nenápaditá obálka. Ano, patřím do té protivné skupiny lidí, kteří dost často vybírají knihy podle obalu, ačkoliv jim známé přísloví říká, že by tak činit neměli.

Jediná rušivá drobnost, která mi na knize vadila - autorka se nějak nezdržuje s osvětlováním jazyka, jakým spolu postavy mluví. Když se na mezinárodním letišti v cizině, a ještě k tomu při čekání na let, který není do Prahy, potkají cizí lidé, tak na sebe těžko začnou na první dobrou mluvit česky. Při setkání dvou známých z ČR je čeština samozřejmě naprosto logická, ale v knížce sledujeme i několik random rozhovorů s Čechy i cizinci, přičemž nikde není nijak uvedeno, jakým jazykem komunikace probíhá. Předpokládám, že angličtinou? Trochu mi to tam chybělo.

Já bych teda na letišti oslovila lidi anglicky, a když potom po pár větách zjistím, že jsme oba z Česka, tak přepnu. Ale v knize se nic takového neodehraje, prostě se potkají dva cizí lidi a nějak záhadně vědí, že jsou Češi. Nebo celou dobu mluví anglicky, protože o své shodné národnosti nevědí, a autorka to jenom nezmínila? Je to maličkost, ale u čtení mě to kapku rušilo.

lulucinax
26.03.2024 4 z 5

„Nikdy si nemůžeme být jistí, kde přistaneme."
Čtyři povídky, čtyři lidé, čtyři příběhy.
Další povídková kniha od BB, kterou jsem četla, příště už zkusím román/novelu.
Styl psaní autorky mi sedí. Píše čtivě a jsou to příběhy, nad kterými se zamyslíte. Možná pak popřemýšlíte nad svým životem a možná taky ne.
Všechny povídky mě něčím zaujaly a čtení jsem si užila. Ale teď po týdnu, už si je popravdě moc nevybavím, ale ty pocity tam zůstaly a to je důležité. Nejvíce mě zaujala první povídka Lindy, která se vrací z karu.

Pablo7
21.03.2024 4 z 5

Krátká kniha čtyř povídek, které spojuje prostor letiště, kde se potkávají lidé. I postavy z povídek jsou trochu propojeny. Je to napsané tradičně velmi čtivě. Pro mě je už několikátá kniha od Bellové, co jsem četl. Přesto souhlasím, že po nějaké době člověk na ty příběhy a myšlenky zapomene.

Janina2609
16.02.2024 3 z 5

„Radost-smutek-loučení-setkání. Všechny jako by nikdy nebyly. Jen déšť je stejný, padá v proudech na dlaždice, celou noc.“

Soubor čtyř krátkých povídek, které spojuje transferová hala na letišti. Jednotlivé postavy mají vždy něco málo společného. Líbil se mi styl psaní, celkem i námět, ale protože jsou příběhy dost krátké, pravděpodobně se nestačí uložit hluboko do paměti. Čtení na odpoledne.

Vikomtka
04.02.2024 3 z 5

Jako by se Bianca Bellová snažila vložit do děje dlouhou řadu témat, která považuje za zajímavá (a ona skutečně zajímavá jsou), ale bohužel jim věnuje pouhý odstavec a opouští je lehce naťuknutá, protože se žene k dalším. Ta roztěkanost a neuspořádanost mě rušila nejvíc. Škoda, že BB tolik spěchala.

mahdal
21.01.2024 3 z 5

Můj názor se asi bude shodovat (dle komentářů) s mnoha ostatními. Kniha je řemeslně dobře zpracována, autorka zvolila velmi čtivý sloh. Rámec příběhu - hala na letišti - se na první pohled zdá jako prvoplánová, plní však svou funkci.
K samotným příběhům - obávám se, že hlubší zážitek nezanechají. Při čtení vám působí potěšení, po dočtení se však vaše mysl zaplní prázdnem.

Tída
30.12.2023 5 z 5

Nádhera! Každé slovo má své místo a je přesně tam, kde má být. Opravdu jsem se do příběhů vžila a cítila tu atmosféru. A závěr už byl skvělou třešničkou na dortu.

los
29.12.2023 3 z 5

shoduju se se čtenáři komentujícími níže: Transfer jsem přečetl na jeden zátah, příběhy mě zaujaly, ale za pár dní už si z toho moc nebudu pamatovat; Bellová nepředvedla nic nového ani objevného: rámec setkávání na letišti mi přijde nadbytečný a dnes už i symbolicky vyprázdněný; průchodnost jedné postavy do příběhu druhé a paralelnost různých dějů jsou typické pro postmoderní vyprávění a okouzlovaly v šedesátých, sedmdesátých letech, dnes se hodí leda tak do filmu pro efektní střih a záběr

ivetdos
21.12.2023 3 z 5

Obyčejné příběhy obyčejných lidí - tak bych shrnula tuto novinku od Biancy Bellové, která mi ale sedla o moc víc než její předchozí počin.

Trošku mi svým stylem (nikoliv dějem) připomněla knihu Čekání na spoušť. Stejně dobře se četla, jen mi toho upřímně (na rozdíl od Čekání na spoušť) moc nepředala. Jako by mi kamarádka vyprávěla co se stalo známému, bez nějaké zajímavé pointy. Nedokážu ani říct, který příběh mě oslovil nejvíc. Tyto “obyčejné příběhy však za mě umí jiné české autorky zpracovat lépe, s přesahem. Nebo jsem možná jen já ten přesah tentokrát nenašla, nevím

petrarka72
07.12.2023 3 z 5

Jednohubka na hodinu. Bez překvapení, bez zajímavosti.

LuckaH2
21.11.2023 3 z 5

Nenadchne, neurazi. Chutovka na hodku čtení. Hlubší dojem nezanechalo. Kolikrát jsem se bavila s cizím člověkem ve vlaku, rikala si na nádraží, co asi kdo prožívá, žije. Na to asi nepotřebuju tuto knihu;-)

pistalka
20.11.2023 3 z 5

Bianca Bellová je dobrá spisovatelka a i její nová sbírka čtyř povídek je napsána sebejistou rukou, mám ale pocit, že by už autorce prospěla pauza a že to tempo vydat každý rok před Vánoci novou knihu je sice lákavé, který autor by se neradoval z nové knihy v tradičně solidní grafické úpravě od Peciny, ale tady v tomto případě mi už přišlo, že vařila z vody. Dobře napsáno, ale banální. Myšlenka příběhy pospojovat prostředím letištní haly je zajímavá, ale stejně tak by se kniha mohla jmenovat Vlakové kupé. O vlacích teď ale už možná nadosmrti bude psát Rudiš, takže letiště je asi v pořádku.
Lehká kniha bez jakékoliv literární ambice.

Jane2016
09.11.2023 4 z 5

Po knihách od Biancy Bellové pokukuji již delší dobu. Na její předchozí knihu s názvem Jezero jsem slyšela spoustu zajímavých recenzí, ale doposud jsem si jej nepřečetla.

A tvorba Bellové je vskutku zajímavá. Samotný Transfer vypráví několik příběhů a každý je v něčem jedinečný. Každý Vás zaujme jinak. Kniha se čte velmi příjemně a neměla jsem ani chvilku pocit, že bych se do čtení musela nutit, ba naopak, autorka píše s lehkostí, která Vás bude ponoukat číst stále dál a dál.

Knížka má pouhých 136 stran čili pokud stejně jako já uvažujete nad tím, že zkusíte tvorbu Biancy Bellové, tak tohle bude pro Vás ideální začátek.

Na Bellovou se určitě budu muset více zaměřit, protože její tvorba je pozoruhodná. V následujících týdnech tudíž očekávejte recenzi na Jezero!

hana1070
21.10.2023 4 z 5

Každý lidský osud je jedinečný a zároveň i obyčejný a banální. I Transfer je takový - na chvilku zaujme, možná pobaví, ale asi to není kniha, nad kterou byste dlouze bloumali a vzpomínali na ní celý život. Trochu mi připomínala Karneval zvířat, který jsem četla o prázdninách. Na druhou stranu, těch pár hodin života, které jsem čtení věnovala, vůbec nelituju. Co bych tak asi vyprávěla při bezduchém čekání na letišti já?

Část díla

Autorovy další knížky

Bianca Bellová
česká, 1970
2016  74%Jezero
2019  73%Mona
2021  76%Tyhle fragmenty
2011  69%Mrtvý muž
2022  68%Ostrov

Kniha Transfer je v

Právě čtených3x
Přečtených100x
Čtenářské výzvě19x
Doporučených4x
Knihotéce42x
Chystám se číst73x
Chci si koupit17x