Traktát o louskání fazolí

Traktát o louskání fazolí https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/46915/mid_traktat-o-louskani-fazoli-ozD-46915.jpg 4 19 4

Obsáhlý román polského spisovatele a dramatika Wiesława Myśliwského (*1932) formou dlouhého monologu hlavního hrdiny, správce letních domků u zálivu jedné přehrady, před čtenáři rozvíjí životní příběh bolestně poznamenaný druhou světovou válkou. Spouštěcím mechanismem se stává příchod tajemného hosta, jenž chce od správce koupit fazole. Společné louskání fazolí je pak leitmotivickým pozadím, na němž vypravěč odhaluje nejen svůj osobní příběh, ale rovněž příběh celé poválečné polské společnosti a postavení obyčejného člověka v ní. Román je svého druhu meditací nad významem předurčení a náhody v lidském životě. Kniha je protknuta nití náhody, osudu, smrti a lásky, ale i otázkou viny, dobra, zla a vykoupení a z typicky generačního poválečného románu se stává román o životě jako takovém. Za román obdržel pětasedmdesátiletý romanopisec v roce 2007 prestižní polskou literární cenu NIKE. Jako jediný ji tak získal podruhé.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Havran
Originální název:

Traktat o łuskaniu fasoli , 2006


více info...

Přidat komentář

Atuin
29.07.2021 5 z 5

Mysliwski je určitě jeden z nezapomenutelných " hlasů" polštiny. Jeho talent k připoutání vás je obrovský, není to patetické žvanění ale osobité konkrétní vyjádření plné významu a zvláštního kouzla.
Čteno v originále

Congo
28.12.2020 4 z 5

Velice zdařilé, zajímavé čtení, zase něco jiného. Slyšela jsem ukázku z Obzoru a zaujalo, tedy určitě dohledám a také přečtu????


Clair16
28.06.2020 5 z 5

Románový monolog plný vzpomínek, citlivý, ale ne sentimentální. Vypravěč hodně zažil, ale je ukotvený v přítomnosti, nepropadá melancholii. Má i smysl pro humor (pravidla pro návštěvníky u jezera) a svůj příběh s náhodným příchozím i čtenáři sdílí pozorně, vyrovnaně a s velkou dávkou pokory k životu.

VerStetinova
18.01.2020 4 z 5

Já jsem 3 ze čtyř svých prarodičů sice nezažila, ale jakoby mi je tahle knížka trochu vynahradila.
Jedná se o dlouhý monolog starého muže, který vypráví o svém osudu náhodnému kolemjdoucímu, se kterým louská fazole.
A je to opravdu jako návštěva u dědy. Občas to trochu přepískne a vypráví vám nekonečně dlouhé historky o tom, jak si kupoval klobouk, ale potom to přijde... pasáže, kdy se zatajeným dechem nechcete, aby přestal. Když vypráví o válce, poválečném Polsku, o hře na saxofon... Je v tom tolik hrůzy a něhy!

Štítky knihy

polská literatura

Autorovy další knížky

Wiesław Myśliwski
polská, 1932
2010  89%Traktát o louskání fazolí
1986  89%Na kameni kámen
2020  83%Obzor
1990  0%Zloděj

Kniha Traktát o louskání fazolí je v

Přečtených23x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených6x
Knihotéce31x
Chystám se číst25x
Chci si koupit4x