Tradiční Japonsko – Tajemství ze samurajských břehů

Tradiční Japonsko – Tajemství ze samurajských břehů https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/427846/bmid_tradicni-japonsko-tajemstvi-ze-samu-zfQ-427846.jpg 3 19 8

Japonsko bývá považováno za uzavřenou zemi. Ale než se v roce 1635 Japonsko cizincům na více než dvě stě let oficiálně uzavřelo, vznikla celá řada unikátních a donedávna zcela neznámých svědectví západních cestovatelů. Autor Antony Cummins odkrývá japonskou historii za pomoci nově probádaných dokumentů z dob samurajů. Analyzuje i staré mýty a pověsti, čímž vzniká jedinečný vhled do mysli této unikátní země.... celý text

Přidat komentář

Skodinka89
13.02.2022 4 z 5

Myslím si, že tento titul neurazí. Ti co jsou náročnější čtenáři, tak bych asi tuto knížku nedoporučila. Autor knížku pojal jako slovník "cizích slov" jednoduše řečeno. Zajímavé, ale nijak extra jednotlivé věci na sebe nenavazují.

Lee7
31.12.2021 3 z 5

Nevím, co si od knihy mám vzít.. historické a zajímavé části byly řečeny.. ale kniha mě neuspokojila.. přeskakování od něčeho k něčemu není styl pro mě


Teckovana
08.08.2020 2 z 5

Autor své povrchní povídání o tradičním Japonsku sepsal tak nepřehledně a rozříštěně, že se mi to dost špatně četlo a neulehčily mi to ani časté překlepy v japonských jménech. Je smutné, že sjednotitel Oda Nobunaga, který je zde často zmiňován, není ani jednou napsán správně. Navíc jsou mnohé japonské zvyky líčeny z pohledu Evropana jako barbarské, kuriozní a víceméně nepochopitelné. Pokud to myslíte se studiem Japonska vážně, tak pro první seznámení s esencí tradiční japonské kultury raději sáhněte po něčem jiném, třeba Tanizakiho Chvále stínů.

Tohru-
01.08.2020 4 z 5

Ja osobne som z knihy nadšená. Občas by som síce ocenila niektoré veci viac rozobrať a sem tam i upresnenie obdobia. Povacsine som však nemala problém si vygoogliť, čo ma zaujalo a často bolo cca napísané storočie, takže ma to nevyrušovalo. Chápem, že niekomu môže vadiť štýl "Jedna babka povedala" (a ako autor na začiatku písal... Vážne som z nej čítala mame random príbehy), ale myslím, že ako širšie základy do Japonskej kultúry je táto kniha ideálna. Svedčí o tom i fakt, že historická kniha z japonského prostredia, ktorú som začala čítať po tejto, obsahovala kopy tých istých informácií a čŕt japonskej mentality. Taktiež, kym som si neprečítala túto knihu, ani som si neuvedomovala, do akej miery sú v Japoncoch zakorenené samovraždy. Za mňa super.
P.S.- Je mi ľúto, že u nás nevyšlo viac jeho kníh, ked ich ma tak veľa.

Lagorick
29.02.2020 2 z 5

Za mě opravdu veliké zklamání. Na knihu jsem se velice těšil a při jejím čtení jsem si i svým způsobem zvykl na strohé příběhy typu „jedna paní povídala“. Problémem však zůstává, že bych u většiny příběhů (u těch historicky relevantních) ocenil určitý kontext, či v nemálo případech i pokračování. Rozhodně bych knihu nedoporučil nikomu, kdo o Japonsku nemá žádné povědomí, jelikož pouze díky mým znalostem o této zemi a její historii jsem si alespoň některé příběhy trochu užil.

martunka
22.02.2020 4 z 5

Musím uznat, že jsem si svou "návštěvu" Japonska opravdu užila. A jsem ráda, že jsem se mohla lehkou a srozumitelnou cestou dozvědět tolik věcí o této krásné zemi.

Naias
16.02.2020 2 z 5

Autor uvádza, že preštudoval veľa zdrojov a vybral to záhadné, vzrušujúce a neobvyklé a odstránil tie ťažkopádne časti. Výsledkom sú veľmi kusé informácie v prevažnej väčšine bez uvedenia doby a súvislostí, prípadne či ide o informáciu z prvej ruky alebo agentúry Jedna pani povedala, a občas nič nehovoriace. V podstate akýsi kaleidoskop bez väčšej hodnoty a to napriek tomu, že autor pozná Japonsko z vlastnej skúsenosti. Očividne to tak napísal zámerne, ale podľa mňa to dobrý nápad nebol.

flanky
11.01.2020 1 z 5

Musím říct, že se mi už dlouho nestalo, aby mě kniha, na kterou jsem se opravdu hodně těšil, takhle zklamala. Vlastně ani nevím, kde začít. No určitě se mi nelíbilo úvodní chvástání autora - že autor prozkoumal x cestopisů a x odborných článku (tady už jsem hodně pochyboval - aspoň v textu to není vidět) a kriticky je prošel (ani v nejmenším, což je poznat z textu). Celá kniha je rozdělena do několika kapitol, ale ty jednotlivé příspěvky jsou naprosto chaotické a mnohdy i nicneříkající. Dovolím si na ukázku pár příkladů - některé jsou až nesmyslně krátké (někdy i na dva řádky); většina z nich je hodně zobecněných (např. Buddha byl člověk a až později se stal bohem.) - kdybych psal v duchu této knihy, tedy “kdysi dávno někde v Evropě došlo k incidentu, který pak vyvolal velký konflikt”, asi byste taky nepoznali, že mám na mysli vypuknutí první světové války; no a celé to na mě působilo jako kopírování z cestopisů osobností z historie, které v Japonsku byly, a to bez zasazení v čase či době a náhodně dle chuti autora vybrané. Opravdu velké zklamání, které sází pouze na to, že je dnes Japonsko takový trend a že o něm můžete vydat knihu, ve které je plno neověřených informací a historek a považovat ji za odbornou knihu. Svou obecností se odsoudila do brankových vod neidentifikovatelné literatury.

Štítky knihy

Japonsko japonská literatura japonská kultura japonské dějiny

Autorovy další knížky

2019  59%Tradiční Japonsko – Tajemství ze samurajských břehů
2021  64%Jak se stát moderním samurajem