Totem

Totem https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14872/totem-14872.jpg 4 136 20

Všechno začíná zdánlivě nevinně - zabitým dobytčem farmáře Sama. Pak zemře starý doktor... Něco strašného se stane pokaždé, když se na nočním nebi objeví měsíc v úplňku a když nastává hodina pomsty....

Literatura světová Horory
Vydáno: , Alpress
Originální název:

The Totem , 1995


více info...

Přidat komentář

SalemJohn
05.03.2024 4 z 5

V roku 1975 napísal Stephen King jedno zo svojich kultových diel (pre mňa určite) - Prokletí Salemu. O štyri roky neskôr sa rozhodol David Morrell vzdať poctu práve tomuto románu. Bolo to ako vraví, jeho prvé nakuknutie do teritória hororu. Nejde vôbec o nejaký lacný plagiát, ale o plnohodnotný samostatný príbeh, ktorý si občas žmurkne na slávnejšieho predchodcu. Morrell aj pre horor, podobne ako je to často aj u Kinga, hľadá motív na báze nejakej reálnej skutočnosti. V tomto prípade to boli útržky v novinách o podivných prípadoch zmasakrovaného dobytka kdesi na stredozápade. Upírov vymenil lycantropický motív veľmi zaujímavo prepojený na hnutie hippies. Naozaj ojedinelý a netradičný motív, remeselne výborne zvládnutý. Jedinou slabinou príbehu je tak trochu časová nezrovnalosť v niektorých prípadoch a možno podrobnejšie rozuzlenie na záver. Ale to je určite dôsledok šarád, problémov a opletačiek okolo vydania tohto Morrellovho diela. Prvá verzia, prekopaná na žiadosť vydavateľa, a neskôr dielo ktoré si máme možnosť prečítať si aj u nás, podľa Morrellovho pôvodného zámeru, a vyšlo takmer až o 20 rokov neskôr ako spomínané Prokletí Salemu.

Vojta411
12.02.2024 4 z 5

Souhlasím s komentářem michimuller. Na totem mě kdysi dávno, v deváté třídě, navnadil kamarád. Jeho vyprávění mě strhlo. Totem jsem si hned koupil. Kniha se čte jedním dechem a i po dvaceti letech jsem si jistý, že bych jí dnes jako oddechovku během víkendu přelouskal. Napínavý děj, kdy člověk do poslední chvíle neví, co číhá v temnotě a vystupuje ze stínů. Jak postupně vzrůstá napětí, vzrůstá také děs z uvědomění, že hrůzy noci nejsou vždy nadpřirozené ale, tak jako zde, vlastně "zcela" reálné. Právě kombinace strachu a toho, že nejde o duchy apod. byla pro mě asi to nejděsivější. Říkáte si: mohlo se to fakt stát? Asi mohlo. Kniha si umně hraje s vaší představivostí :)


jprst
25.05.2023 4 z 5

Děj se v ospalém, zastrčeném americkém městečku rozjíždí tak nějak pozvolna, ale napětí se stupňuje, příběh nabírá spád a pak ale přijde závěr, který autor dost "ošidil", a to ke škodě celého příběhu. Nicméně i tak je to slušné počtení.

Meda77
20.01.2022 5 z 5

Klasický Morrell, kniha skvělá, autor skvělý. Jeho knihy si pamatujete i po letech. Trošičku zrychlený konec, ale to na 5starsu za celek nic nemění.

wlado
14.12.2021 4 z 5

Výborné čítanie, plné napätia. Dej má spád. Trochu mi vadilo pomerne rýchle ukončenie knihy. Určite odporúčam.

michimuller
24.02.2021 5 z 5

Pane Morelle, klobouk dolů. Totem jsem četla před 20 lety a zůstal mi nejen v hlavě, v srdci, ale i v knihovničce. Zpátky k tomuto románu mě přivedl Nevillův Rituál, když jsem si říkala, tohle už tu bylo, něco jako "zkroucená zrůda, kříženec kočky, člověka a losa s širokým rozvětveným parožím, vytasené drápy, ocas a hluboké oči" z Totemu. Krásný příběh vystavěný na čtyřech výrazných postavách, náplavou šerifem přivandrovalým od někud z civilizace, na whisky závislém reportérovi, píšícímu svého solo kapra, patologovi s diskreditovanou minulostí a politikovi s vlezdoprdelkovským stylem starostování v malé díře uprostřed ničeho. Zasazeno do nádherné přírody skalistých hor a v dnešní době trochu víc děsivá virologie vztekliny, namícháno do vzrušujícího koktejlu, který nezklamal před 20lety ani dnes. Naprosto nadčasové!

NADEI
18.10.2020 5 z 5

Kdo má rád horory a Kinga, ten si knížku vychutná, stejně jako já. Pro mě to byla naprostá pecka.

horvis
04.02.2020 5 z 5

Moc pěkné čtení. Úvod celkem dost pozvolný, akce přichází až po nějakém čase. Ale už na tom pomalém začátku se mi líbil autorův styl psaní a i prostředí ve kterém se to odehrává. Asi tak od půlky už tam žačíná být i dost akce. Určitě to stojí za přečtení.

PROCHEY
04.08.2019 4 z 5

Můj první knižní horor a zároveň poslední Morrelova kniha vydaná u nás, která mi chyběla. Pominu-li jeho viktoriánské období, kde mi jeden román chybí...
Četlo se mi až moc dobře, mělo to spád, nechybělo napětí. Rád bych teda napsal, že konec dobrý, všechno dobrý. Ale to vůbec! Neřekl bych, že hlavní aktéři dopadli zrovna dobře. Ale to k hororům asi patří - nemám moc zkušeností s tímto žánrem ani ve filmové podobě.
Pravdou je, že konec byl až překvapivě rychlý, kdy autorovi stačily asi 4 stránky z celkových 422 (vč. předmluvy), ale to mi zas tolik nevadilo. Pravdou ale je, jak tady někdo psal, že malinko nedával smysl věk Lucase Wheelera, resp. jak něj bylo ostatními postavami nahlíženo. Možná ale tato nepřesnost vychází z prostého faktu, že původní verze knihy vyšla v roce 1979. A právě první, nepřepracované, vydání bych si moc rád přečetl...

Tirisa
16.04.2019 3 z 5

Vlastně to byla celkem fajn kniha...bohužel děsivé a napínavé pasáže naprosto zabily ty utahané s rozvleklými popisy. Když už jsem začala být napjatá, tak najednou přišel konec kapitoly a zase se člověk prokousával pomalejší pasáží, než se dotal k něčemu zajímavému a tak pořád dokolečka. Zkrátit knihu o dobrou třetinu a byla bych nadšená. Ale i tak to rozhodně nebyla ztráta času.

Metla
10.12.2018 4 z 5

To se takhle moje mamka vydala do knihkupectví, přičemž asi od někoho zaslechla, že David Morrell je uznávaný spisovatel a koupila "Totem". Těžko říct proč sáhla zrovna po hororu, už se jí bohužel nemohu zeptat. Každopádně o pár dní později s kyselým až štítivým výrazem předala knihu mně, své krvelačné ratolesti. Byla jsem tehdy nadšená, moc jsem si napínavou četbu z prostředí amerických hor a pastvin užila.
Uplynulo 17 let a jak to tak chodí, dojmy se změnily. V hlavě se mi za tu dobu usadil věčně nespokojený kritik, který ochotně upozorní na snaživě rozpačitý úvod, jaký by člověk čekal u začínajího spisovatele - ovšem "Totem" je autorův třetí román a tohle je navíc novější, přepracovaná verze. Po několika desítkách stran nabere děj na obrátkách, představí se hlavní hrdinové a neodbytnému kritikovi přijdou navzdory celkem úspěšné snaze o hlubší psychologii dost archetypální: přivandrovalý správňák šerif, patolog s poněkud nezdravou minulostí, na chlastu závislý reportér z velkoměsta a samozřejmě nesmí chybět despotický starosta. Do sbírky hollywoodských klišé se v této reedici naštěstí nedostala žádná femme fatale, volejme hallelujah! Svůj okamžik slávy si užije i několik vedlejších postav (veterináři, policisté atd.), z nichž mě nejvíce mátl navrátivší se rančerův syn, u kterého Morrel opakovaně zapomínal, že po téměř čtvrt století od jeho odjezdu už nejde o žádného mladíka.
K nejvýraznějším negativům patří závěr, bezradný, uspěchaný, podkopávající logiku předchozích událostí. Po celý román je hrozba zobrazována na úrovni instinktivně reagujících, agresivních zvířat, ta však ke konci zničehonic začnou používat lsti, oheň, zkrátka chovat se inteligentně a cílevědomě.
"Totem" není špatný horor, většinou se četl hladce a má své velmi dobré pasáže. Akorát by neuškodilo omezit některé stereotypy, ujasnit si věk aktérů a určitě doladit finále, to bylo vážně odbyté, plné mezer. Za zmínku ještě stojí předmluva, obsahující spoilery, takže ji doporučuji spíše jako doslov. 70%

Jardík50
22.10.2018 3 z 5

Spíše pro fandy horrorů než pro fandy špionážek. Sám jsem nečekal , do čeho jsem to vlezl. Pro děti to není , ale čte se to dobře.

Atanone
01.09.2018 4 z 5

Jak se do lesa volá..tak se z lesa za úplňku může ozvat vytí.
Kniha se bude líbit těm,kteří nehledí na trochu té krve,ale mohla by být snesitelná i pro ostatní,protože podle mého názoru,je "děs" dávkovaný velmi decentně - ve srovnání se současným trendem. Jistě na to má vliv i doba,ve které byla napsána.
První třetina knihy je takové "oťukávání",seznamování s hlavními postavami a viceméně pohodová idyla malého města. Pak ale zazní startovní výstřel a děj se rozjede jak Velká Pardubická,aby zpomalil až na konci,který byl ve srovnání s rozpracovaností celé knihy hodně useknutý a až neuvěřitelně "happy" . Já už to nečekala,doufala jsem v něco dramatického. Takže jen ****.
I tak to bylo dobré počtení a našla jsem si i pár mouder.

Klamm
25.07.2018 4 z 5

Znetvořený duše a zohyzdněný těla, malomocných co společnost vyvrhnula.
Tělo jim uhnívá každým dalším dnem, život je pro ně pouhým zlým snem...

(Bez toho hororového nádechu bych se klidně obešel.)

75%

hana4834
03.12.2016 3 z 5

na můj v kus dost hororoví

steppen-wolf
14.10.2015 3 z 5

2,5 hvězdičky.

Verrrunka
08.04.2014 3 z 5

Hororový nádech..s úplňkem přichází smrt…co se skrývá v lese za tajemství… dobrý a poutavý příběh, při kterém naskakuje husí kůže… docela jsem se i bála :-) a teď přemýšlím, jestli to celé vlastně nebyla kravina:-D

čef
01.09.2013 4 z 5

Poměrně zdrženlivý katastroficko-hororový román. Na tento žánr podle mne docela slušně napsáno nicméně žádné velké nadšení se nedostavilo. Buď jsem zmlsaný, přejedený anebo zde chybí něco navíc co dělá z běžné knihy knihu výbornou. Rozhodně si myslím, že autor má za sebou větší pecky.

bedkniha
14.08.2011 4 z 5

Mě se kniha líbila, ale každému se líbí něco jiného. Je napínavá a dobře se čte.

Senza Jenka
30.11.-0001 3 z 5

Tady nám autor zabloudil do sféry hororu. Zajímavé, netypické ale nic nadpřirozeného nečekejte.