Dítě moru

Dítě moru https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/178900/bmid_dite-moru-178900.jpg 3 44 15

Tom Neave série

1. díl >

Oxford 1625. Matthew Neave odváží těla zemřelých lidí do morové jámy. Jednou je poslán pro tělo novorozeněte. Cestou k hromadnému hrobu zaslechne žalostný pláč: ďěťátko žije. Matthew se rozhodne chlapečka – Toma – vychovat jako vlastního. Patnáct let poté projeví o Matthewova synka zájem bohatý tiskař a krátce na to je zpochybněno vše, čemu Tom celý život věřil. V zemi zuří občanská válka a chlapec je nucen pustit se do pátrání, které jej přivede na místo, kde se narodil, a odkryje tajemství, které se lidé kolem něj zoufale snaží zachovat... Nikdy ho nenapadlo pochybovat o tom, kdo je. Dokud se ho kdosi nepokusil zabít.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

Plague Child , 2011


více info...

Přidat komentář

moudivlacek
22.11.2022 4 z 5

Na tuto knihu jsem byla hodně zvědavá, a i když se mi děj dost líbil, závěr se mi zdál trošku hodně ideální. Tolik krutosti během celého děje, a pak jen tak vše se ubírá dobrým směrem. Nedokážu si představit chování a postoj lorda Stonehouse vůči hrdinovi Tomovi ve skutečnosti v té době. Každopádně byla kniha čtivá, děj ubíhá slušně. Příběh levobočka Toma odsouzeného skončit v morové jámě mezi mrtvými. Ale osud tomu chtěl jinak, když se dostane do učení mistra tiskaře pana Blacka, začnou se dít divné věci. A zas mu jde o život. A tak se Tom rozhodne vypátrat svůj původ, i když ho jeho blízcí před ním varují. Do toho všeho je napasována politika a hlavně boje mezi králem a parlamentem. I když nějaké výtky u mne vyvstaly, stejně tuto knihu hodnotím mezi podařená díla.

trudoš
25.01.2021 2 z 5

Přiznám se, že jsem čekal mnohem víc – na to, kolik má román Dítě moru stran, se toho uvnitř děje poměrně málo a když už, opakují se dokola stejné motivy. Tom Neave pátrá po svém skutečném otci, Tom Neave je zaláskovaný do své milé, Tom Neave bojuje s rodem, jehož je levobočkem. Napsané to není špatně, dobrodružstvím ani romantikou autor rozhodně nešetří, ale chyběla jiskra, jež by zápletce dodávala průběžně na svižnosti. Něco jako kdyby se vám Alois Jirásek snažil zprostředkovat Sandokana. Dopodrobna rozepsané postavy ani dobové prostředí to bohužel nezachraňují, protože ani jedno spisovatel Peter Ransley nedokázal v mé mysli rozpohybovat životem. Pravdou ovšem je, že mě britské dějiny zas až tolik nemotivují k samostudiu, takže jsem solidně lítal v historických souvislostech kdo s kým pekl za Anglické občanské války, pročež je klidně možné, že mi unikla nějaká skrytá nadstavba. Ale třeba taky ne. Nevím. Já se spíš nudil u všedního průběhu, mýdlových zvratů a teatrálních charakterů.


Kerberos
28.07.2019 3 z 5

Ráda čtu historické romány,ale tento mě moc nebavil.

Francois17
19.12.2018 5 z 5

Pěkné. Příběh jako by byl napsán někdy na počátku dvacátého století a ne v roce 2011.

MishelleBlack
24.06.2018

Prokousala jsem se něco málo přes polovinu a dál to prostě nešlo. Na mě tam bylo moc politiky, k zápletce jsem se moc nedostala a ani mi to nějak zvlášť nevadí. Z toho, co jsem pochopila, se budou věci točit kolem jakéhosi dědictví, ale celkově jsem z toho docela zmatená. Bohužel, během čtení jsem se nudila a na rozdíl od některých podobných děl, k této knížce se nevrátím.

evickakyticka
09.05.2017

Zvládla jsem přečíst necelou polovinu, ale i ta se mi zdála příliš suchá. Asi jsem měla pozorněji číst anotaci, kde se píše o tom, že v zemi zuří občanská válka. Toto je spjato s politikou, kterou já nemusím. Nakonec mi přišlo, že se děj točí (nebo převážně bude točit) okolo nějakého dědictví, které nakonec snad bude ohromující...ale ne. Nudila jsem se. A to u knihy nemá být.

kalache
28.04.2017 4 z 5

...tak trochu i historie těsnopisu...

CharlesWard
30.11.2016 2 z 5

Autor měl víc ubrat na politice a přidat na zvratech v příběhu. Bohužel tak neučinil, a tak jde po všech stránkách o průměrný dobrodružný příběh, zkažený nudnou politikou.

lampernaqui
28.11.2016 4 z 5

Knížka mě překvapila a už od začátku bavila. Je pravda, že v druhé půli to lehce ztrácelo a začal jsem si trochu připadat jak v dramatu od Cimrmana, ale nemění to nic na tom, že jsem se ke knížce pokaždé rád vrátil a že se těším na další díl. Člověk se alespoň trochu přiučil ohledně tisku knih a pamfletů.

klokan.1905
26.01.2016 4 z 5

Ditě moru...
Koukám, že asi jako ostatní, kteří přidali nějaký komentář k této knize, tak i já jsem byl ze začátku nadšený... Je pravda, že poté kniha, i dle mého názoru, upadá do průměru... I přesto jsem sáhl po druhém dílu, zajímá mě totiž, jak se bude příběh dále vyvíjet...

Antoaneta
10.03.2015 2 z 5

Knihu jsem dočetla ale moc mně to nebavilo.Začátek vypadal slibně ale potom to začalo uvadat a do čtení jsem se musela nutit.Do dalšího dílu se rozhodně pouštět nebudu.

Alizon
07.11.2014 3 z 5

Ze zacatku zajimave, ale nakonec proste divne. Zapletka ohledne otce hlavniho hrdiny pomerne nepovedena a jak pise jiny uzivatel - trosku riznuta cervenou knihovnou. Vubec me to nenadcho, precetla jsem, ale dalsi dily si necham klidne ujit.

Disease
27.08.2014 2 z 5

Dobrodružný historický román říznutý Červenou knihovnou. Postupem čtení mi začínalo být dost jedno, jak to dopadne a jestli budou nějaké další díly je mi jedno už tuplem :-)

cicibajza
25.04.2014 2 z 5

Nemožem si pomoct, ale niečo mi na tej knihe vadilo - bolo to na mňa suché, ani som ju nedočítala. Vždy, keď som začala, zaspala som pri nej, takže som ju používala ako uspávací prostriedok. Úprimne - bola som sklamaná, čakala som asi niečo iné.

čef
25.02.2014 5 z 5

Poutavý příběh z počátku občanské války v Anglii v 17. století z pohledu odloženého levobočka významného šlechtického rodu. Zajímavá směs romantiky, dobrodružství a historických reálií s poměrně hlubokým vhledem. Doufám, že brzy dojde na vydání dalšího dílu Cromwell´s Blessing.

Štítky knihy

Anglie 17. století

Autorovy další knížky

Peter Ransley
britská, 1931
2013  65%Dítě moru
2014  73%Cena za krále