Tokeah aneb bílá růže

Tokeah aneb bílá růže https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/186348/tokeah-aneb-bila-ruze-QCT-186348.jpg 3 12 2

Dobrodružný román moravského rodáka se odehrává mezi Indiány kmene Oconů, jejichž náčelník zachránil a vychoval dceru bělocha. Vedle napínavého děje podává kniha i realistické líčení jak života Indiánů, tak i amerických kolonistů, bezohledně vytlačujících původní obyvatele země z jejich území.

Dobrodružné Literatura česká
Vydáno: , Práce
Originální název:

Tokeah oder die weisse Rose , 1828


více info...

Přidat komentář

haki34
24.01.2022 3 z 5

(SPOILER) pozůstatek podivného dědictví. Souhlasím s předchozím komentářem, že kniha je psaná velmi archaicky. To by až tak nevadilo. Ale jak jsem před chvílí u Taika psala o nedostatku citu, tu se zas autor doslova vyzuřil - postavy se neustále zmítají v nějakém citovém pohnutí. Rozervaní omdlévají...Bílá Růže vyrostla mezi indiány a přeci byla taková "marná". Všichni "bílí" hrdinové se taky chovali dost neuvěřitelně - stále se jen smáli, vtipkovali, nejlépe v ohrožení života. Kniha navíc končí stranou 140, a chybí předpokládám poslední stránka. Končí momentem, kdy El Sol odváží mrtvého Tokeaha k pohřbení na území Komančů, v půlce věty, přerušen čárkou...(mladý náčelník Komančů opakovaně označován za mladého Mexičana...)
Četlo se nedobře, i styl byl takový nějaký kostrbatý. Pointou je boj indiánů za svá práva a území, "dobrotivost" bílého muže s ohnivou vodu a falešnými sliby, a zánik jedné civilizace.
Jedna hvězda navíc za krásné ilustrace.

Blue
30.07.2019 4 z 5

Zájemcům o indiánskou tematiku (ale nejen jim) lze knihu klidně doporučit. S malým upozorněním, že kniha byla napsána ve dvacátých letech 19. století, čemuž také odpovídá příběh a styl vyprávění. Ale Coopera čteme (někteří) také dodnes. Kdo by se s archaickým podáním přece jen tak úplně nesžil a přesto by chtěl vědět, o čem to je, může sáhnout po stručném převyprávění Arna Krause s názvem Dívka od řeky Natchez.


Štítky knihy

Indiáni

Autorovy další knížky

Charles Sealsfield
rakousko-uherská, 1793 - 1864
1964  67%Tokeah aneb bílá růže
1992  83%Rakousko, jaké je
2006  0%Kniha o kajutě neboli Charakteristiky národů
1944  0%Prérie u Jacinta
2014  100%Nathan, předák squatterů / Záhrobní dluh

Kniha Tokeah aneb bílá růže je v

Přečtených13x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených1x
Knihotéce23x
Chystám se číst6x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x