Tohle není deník

Tohle není deník https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/232797/bmid_tohle-neni-denik-6Ju-232797.jpg 4 13 1

Datované postřehy a aktuální úvahy jednoho z nejvnímavějších sociálních myslitelů dneška zaznamenané od podzimu r 2010 do jara 2011 nejsou ani tak osobní reflexí, ale spíše pokusem o zachycení příznaků naší doby v jejich pohybu – možná v době, kdy jsou teprve sotva patrné, ale rozhodně před tím, než dozrají v nějakou běžnou, až příliš důvěrně známou formu, která je tak banální, že už jí ani nevěnujeme pozornost. Některé se nám nadlouho usadí v každodenním životě, jiné se rozplynou a vytratí dřív, než si jich stačíme všimnout, zaznamenat je a blíže prozkoumat: v našem rychlém, proměnlivém a kaleidoskopickém světě můžeme jen sotva předvídat, kam zamíří, a předem odhadnout, které z nich nabydou na objemu a na významu a které od začátku nemají naději na úspěch.... celý text

Přidat komentář

vslc66
20.09.2023 5 z 5

Sled události, ktoré si zobral Bauman pod svoju mušku, môžu v človeku zanechať dojem, akoby bol denník napísaný včera, a nie pred trinástimi rokmi. Príchody migrantov do Európy a následne strašenie politikov, ktoré iba dopomáha k vzbudzovaniu stavu neistoty medzi občanmi; načrtnutie možného alarmujúceho problému virtuálnej reality, kedy "tu" a "teraz" môže stratiť na dôležitosti - to, čo bude ľudí udržiavať pri živote bude prosté - "tam"; poukázanie na to, že nemáme tak ďaleko od toho, aby sme svoj mozog vystavili preťaženiu, z dôvodu nespočetného množstva neukojiteľných sociálnych (nie len tých) podnetov z nášho okolia; o úpadku tolerancie v spoločnosti.
Autor je taktiež značne kritický voči kapitalistickému zriadeniu spoločnosti, resp. voči tomu, aké hodnoty sú ľudstvom následne na základe tohto zriadenia vytvárané.