To nejlepší z poezie 19. století

To nejlepší z poezie 19. století https://www.databazeknih.cz/img/books/68_/68448/to-nejlepsi-z-poezie-stoleti-68448.jpg 4 19 19

Reprezentativní výbor z poezie básníků 19. století. Výběr z děl - Mgr. Ivana Lukelová, PhDr. Ivana Žatečková.

Přidat komentář

Marthas
26.11.2023 4 z 5

4/5 Z nostalgie dávám čtyři hvězdičky díky vzpomínkám na SŠ, která ve mne tato sbírka vzbouzí. Tento vyčerpávající výbor vice než 25 našich básnických velikánů jsem totiž četla poprvé již v roce 2007 a to právě na střední škole. Tehdy jsem ještě trpěla na básně a i tehdy jako dnes se mi některé básně a jejich autoři líbili více jiné méně... Měla-li bych hodnotit nynější optikou, tak by to ty 4 hvězdy fakt nebyly. Projevit se mohlo i to, že před lety jsem měla přečteno za jeden den, ale tentokráte jsem četla déle než rok.
U některých autorů bych ocenila více z díla, u jiných jiné úryvky a některé bych úplně zrušila.

Gimli
15.10.2021 3 z 5

Neumím posoudit, do jaké míry je výběr reprezentativní, ale obsahuje většinou dobré básně, někdy skvosty (např. Erben, Borovský) a někdy celkem slabé říkanky. Čili celkově dobrý průměr.


sgjoli
26.10.2018 4 z 5

Řekla bych, že název titulu této publikace dost dobře odpovídá obsahu. V knize najdete skutečné poklady – ať už celé nebo částečné ukázky toho nejlepšího z poezie 19. století, která tehdy vznikala. Myslím si, že nejvhodnější bude titul pro ty, kdo se chtějí s touto literaturou seznámit či si ji zopakovat a nevědí, po čem přesně sáhnout. Pro takového člověka to může být dobrým odrazovým můstkem. Některé ukázky jsou zde notoricky známé (ukázky z Erbenovy Kytice či z Máchova Máje), některé trochu méně (Heyduk) – je pravda, že někteří autoři se dnes na školách již tolik neprobírají. Každopádně pokud vám poezie 19. století nic neříká a chcete se s ní začít seznamovat, tohle by mohl být dobrý začátek.

Lenka4
14.09.2013 4 z 5

Zdařilý výběr z tvorby nejznámějších autorů té doby. A dobrá připomínka školních let, neboť obsahuje hodně básní, které jsme se učili nazpaměť.