To nejlepší z hororu a fantasy

To nejlepší z hororu a fantasy https://www.databazeknih.cz/img/books/86_/86880/to-nejlepsi-z-hororu-86880.JPG 3 17 17

Hororové a fantasy povídky v knize uspořádané dvěma známými editorkami.

Horory Povídky Fantasy
Vydáno: , ABR
Originální název:

The Year's Best Fantasy and Horror-Sixth Annual Collection , 1993


více info...

Přidat komentář

RyonMathrin
15.07.2018 3 z 5

Zajímavá sbírka povídek, i když bych to rozhodně neoznačil za "To nejlepší..." Kdysi jsem dostal jako dárek a darující se nechal oklamat názvem. I když jsou každá povídka z trochu jiného soudku, celkově slabota. Jediné dvě, která se mi líbily, jsou Stříbro nebo zlato a Paní kostí. Zbytek tak nějak prošel a nezanechal žádný výrazný dojem, už si je nepamatuji. Ovšem až na nechutnost pod názvem Martyrium, vydávající se za povídku, která zanechala dojem velmi záporný.

"Co je víc, stříbro nebo zlato? Slunce nebo Měsíc?"
"Ani jedno není lepší než to druhé. Jsou si rovny."

jardadr
11.02.2017 4 z 5

Jako milovník žánru jsem nakonec v antikvariátu po této výběrové sbírce sáhl a koupil ji. A... nebyl jsem zklamán. Opravdu, byl jsem mile překvapen kvalitou většiny povídek. Příběhy Bradburyovského střihu z venkova se střídaly s ryze moderním pojetím vyprávění z velkoměstských aglomerací. U některých povídek jsem byl vysloveně nadšený: motiv mizejího a zjevujícího se domu, děsivé Neexistující šelmy, dojemné katarze ve Vzpomínce na obchod s jízdními koly, anděla vyprávějícího detektivku z nebes. To byly přesně ty chvíle, kdy vám povídka sedne do vašeho rozpoložení a vy čtete a i když si urvete čas jen tak na jednu, dvě povídky, nevnímáte stránky a cítíte se blaze. Právě na takovéto chvíle po letech milovníci knih vzpomínají.
Co bylo i pro mne neskousnutelné, byly asi čtyři z těch mála rádobypohádek vydávaných za fantasy. Nemám nic proti pohádkám, ale nesmí být moc dlouhé a rozumně pohádkové. Naštěstí to bylo jen malé procento knihy a u zbytku jsem si krásně početl a pobavil se.
Určitě si zkusím sehnat i druhou u nás vydanou sbírku od těchto dvou paní.


eraserhead
07.02.2017 4 z 5

Fantasy horrorové antologie to mají se mnou těžké. Nebo já s nimi. Fantasy mě totiž prakticky vůbec nebaví a když vás vaše úchylka nepřeskakovat text a číst všechno, co je v knize, nutí pročítat se k horrorům povídkami jejichž hlavní hrdinky se jmenují např. Luna Srpeček, tak je to občas utrpení. Naštěstí pohádkových fantasy (kdesi tady probíhala diskuse, v níž se lidé ohrazovali proti tomu, že je fantasy pohádka, tady prostě jsou minimálně tři povídky, které jsou v podstatě pohádkou a dokonce to zmiňují i editorky) je zde pomálu, překvapivě zajímavějších povídek míchajících fantasy a horror již povícero a horrory kvalitní. Ono již jména editorek slibují kvalitu. A to třeba i u těch fantasy povídek, já rozhodně nechci říct, že by byly třeba napsány špatně, ale prostě když vám to nic neříká a nezaujme... Super je fantasy-horrorová PANÍ KOSTÍ, nechutná podoba mateřské lásky a tepla rodinného krbu VĚČNĚ HLADOVÝ, zajímavý příběh LIDSKÉ POZŮSTATKY, parádní záležitost PŘICHÁZÍ A ODCHÁZÍ, nechutně realistická brutalitka NEDOČKAVÝ, šílená MARTYRIUM apod. V téhle sérii ročenek (z níž naneštěstí do češtiny byly přeloženy pouze tři části) si vybere každý.