To jsem já, Františka

To jsem já, Františka https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/314382/bmid_to-jsem-ja-frantiska-sUT-314382.jpg 4 27 10

Napsala jsem knihu. Jmenuje se: To jsem já, Františka. Stvořila jsem knihu, aniž bych po tom bytostně toužila. Pár nakladatelů, jež mě k tomu vyzvali, jsem v nedávné minulosti s díky odmítla. Nechtěla jsem udělat další výpravnou publikaci o módě, kterou si představovali. Na trhu jich je řada, jsou lahůdkou pro fajnšmekry a jejich autory mají být historici módy. I na výzvy udělat něco jako rukojeť trendů, stylingu, povinné etikety jsem řekla ne. Necítila jsem to tak. Loni na podzim jsem však začala o knize přemýšlet. Životní okolnosti, diagnóza, jež člověka srazí na zem, mimovolná, do vyššího levelu posouvající revize lidských hodnot mě přiměly k pocitu, že nazrál čas na sdělení, neboť má výpověď může jiným pomoci. Do kolen je přece kdekdo sražen. Jen musí zase vstát. To jsem já, Františka, není biografie, i když na dětství, jež mě formovalo, vzpomínám. Vzpomínky náleží i dospívání, pár odžitým módním epochám, polozapomenutým fenoménům doby. Taky současným, nedávno uplynulým, více či méně načechraným Pěnám dní, jež jsou křehkou svodkou dojmů, naplavenin momentů, situací podepisujících se na náladě i biblickým desaterem daném účtování před usnutím. Své třinácté komnaty průběžně a jemně otevírám a je na čtenáři, zda k nim najde klíč. Pochopí. Na módu, showbyznys nezapomínám. Vím, že jsem s nimi spojená, že se ode mě tohle téma očekává. To jsem já, Františka je skládačka. Leporelo. Krasnohled, jehož ornamentální mozaika momentů se pootočením mění. Malé a velké dílky puzzle mého života.... celý text

Přidat komentář

Prey
01.11.2021 3 z 5

Chvílemi dobré a upřímné, chvílemi útržkovité a jalově filozofující.

AKNEL411
08.12.2020

Františka Čížková nebyla nikdy moji oblíbenkyní, neznala jsem ji . Nyní po přečtení knihy, lituji, že jsem se s ní nikdy nepotkala. Byla to výjimečná osobnost.


flyingandie
23.09.2020 4 z 5

"Mít ráda své tělo je umění," otevírá Františka svou duši čtenářům a svěřuje se jim se svým trápením. A ne jediným.
Není to biografie ani návod jak se stát módní kritičkou, jako spíš souhrn postřehů ze života o životě napsaných vytříbeným jazykem autorky. Nádherná čeština pohladí na duši a nutí k zamyšlení.

Jana283
19.04.2020 4 z 5

Vůbec nevím, proč jsem si tu knížku koupila. Vůbec nevím, proč jsem po ní ten večer sáhla…. Četla jsem do noci do poslední stránky. Uvěřitelný až neuvěřitelný příběh, zajímavý pohled na svět, silná osobnost, hezká čeština… Moc hezká grafika a fotky Františčina syna Martina. Bylo to milé překvapení a mrzí mne, že paní Františka již odešla. Určitě bych jí sledovala, četla a vnímala, že to není „jen“ o módě…

myšpa
15.01.2020 4 z 5

Kniha se četla dobře, některé věty se opakovaly.

Brigina
06.09.2019 5 z 5

Přestože móda jako taková mně vůbec nezajímá a životopisy moc nečtu, tak tato kniha se mi hodně líbila. Autorčin pohled na lidi a život mně oslovil.

adorjas
29.04.2019 4 z 5

Zaujímavá pani. V českom bulváre som ju teda nikdy neregistrovala a prvýkrát som sa o jej existencii dozvedela z tejto knihy. Na začiatku som očakávala viac módnych rád, ako a s čím kombinovať, ako nájsť svoj štýl a podobné módne serepetičky. Ale autorka to hneď na začiatku uviedla na správnu mieru- je to skôr autobiografia s občasnými úvahami o živote a ľuďoch a tak. Kniha v rámci svojho žánru bavila, chápem asi ten "hate" okolo nej a presne to vystihuje náladu, keď niekto nezapadá do formátu konvenčnosti. Autorka zároveň pekne vyjadrila svoju lásku k deťom a vnúčatám, bez zbytočného pátosu a kniha bola príjemne obohatená o fotografie, ktoré robil jeden z jej synov.

aralka
26.12.2017 4 z 5

Zajímavá talentovaná žena se sympatickými názory, se kterou se život nemazlil... kniha je výpravná, na kvalitním papíře, prokládaná poetickými náladovými fotografiemi, které nafotil syn paní Františky i dobovými doprovodnými fotografiemi, které se vztahují k textu... co se týče obsahu knihy, je to tak trošku autobiografie, ale zase ne tak úplně , jsou v ní vzpomínky i zamyšlení nad různými životními situacemi a kotrmelci, nad tím, co je v životě opravdu důležité.... v žádném přápadě to není žádný bulvár, jak by se mohlo zdát podle toho, že paní Františka hodnotí oblečení celebrit, dozvíte se tam, jak se k tomu vlastně dostala, co předcházelo, čím začínala za socialismu atd. ... kniha se mi moc líbila, musím obdivovat její vynikající schopnost vyjadřování a širokou slovní zásobu, Františka je talentovaná nejen jako oděvní výtvarnice, ale i jako spisovatelka :-) p.s. tuto dámu jsem dřív vůbec neznala, kniha se mi dostala do rukou náhodou, v knihovně v čerstvě vrácených knihách mě zaujala obálka

Safienka
14.10.2017 5 z 5

Knihu jsem si přečetla na doporučení a jsem nadšená. Františka Čížková je známá jako modní guru/policie, ale v této knize odkrývá mnohem více. Hodně inspirativní dílo, které je skvěle napsáno. Zhltla jsem ho za jedno sobotní odpoledne.

LenkaKa
02.01.2017 5 z 5

Knihu jsem dostala pod stromeček a přečetla ji jedním dechem. Je to zajímavé čtení a často se člověk zamyslí i sám nad sebou a svým životem.

Autorovy knížky

Františka Čížková
česká, 1952 - 2019
2016  75%To jsem já, Františka

Kniha To jsem já, Františka je v

Právě čtených1x
Přečtených37x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených2x
Knihotéce7x
Chystám se číst21x
Chci si koupit2x