To je hezký, ne?

To je hezký, ne? https://www.databazeknih.cz/img/books/67_/67558/to-je-hezky-ne-67558.peg 5 13 13

Kniha, která je nejen klasickým knižním rozhovorem, mapujícím autorův život, ale v podstatě i další v řadě Třešňákových beletristických knih: souborem postřehů, vzpomínek, úvah a příběhů, které se čtou plynule jako fabulovaná próza. Ondřej Bezr knihu doplnil rozhovory s lidmi Třešňákovi blízkými (V. Chramostovou, D. Kollerem, P. Landovským, V. Martínkem, V. Mertou, J. Pallasem, M. Pavlíčkem, H. a P. Třešňákovými), kteří autorovo vyprávění doplňují z jiných úhlů pohledu. Součástí knihy je i úplná diskografie, bibliografie, jmenný rejstřík.... celý text

Přidat komentář

kuruteku
26.04.2024 5 z 5

Po roce 89 vyšel Třešňákuv Koh-i-noor v cesko-romsko-svedske interpretaci. Zásah do černého. Folk promíchaný s blues, možná i náznakem rocku. Sýrový, ukecany, ale poctivý. Až později jsem četl jeho knihy - a byla tam životní zkušenost, pabitelstvi, fabulace, jak u Hrabala. Nemusím brát všechno, ale hodně z toho, co napsal a nahrál, mne těší. A tak i ten knižní rozhovor beru jako prodloužení potěšení.

Akana
02.10.2019 5 z 5

Třešňákův vyprávěcí styl, který jsem si tak oblíbil v jeho románech a povídkách, proniká i do tohoto rozhovoru. Schopnost pár slovy, svéráznou zkratkou postihnout jádro věci, záliba ve zdánlivě nepodstatných historkách, kterými ale dokáže vyhmátnout něco podstatného a vzácného, nějakou tu hrabalovskou "perličku na dně". Ono to není zvlášť veselé čtení, je znát, že se Třešňák v dnešní době necítí o moc pohodlněji než v dobách výslechů StB (to se koneckonců odráží i na jeho posledních deskách) a pomalu už i ztrácí potřebu dávat svému znechucení průchod. Přesto výsledný dojem není pesimistický, spíš hořkosladký. Celé to povídání je jako svetr na holé kůži. Kouše ale hřeje.


kokondel
11.09.2019 5 z 5

skvelý umelec, samorast, strom vo vetre udalostí.