Timon Athénský / Timon of Athenas

Timon Athénský / Timon of Athenas https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/469549/timon-athensky-timon-of-athenasy2N4-XGa-.jpg 3 3 2

Timon je rozdavačný dobrák a filantrop, který by se rozdal a pragmatičtí obyvatelé Athén toho patřičně využívají. Nakonec Timon přijde o všechen majetek a zůstanou mu dluhy, pomoc chce najít u svých přátel, kterým daroval. Ti ho však pokaždé odmítnou. Drama člověka, který přichází o své idealistické představy o sobě a o světě. Shakespearův krutě ironický obraz rozvrácené a zkorumpované společnosti je až hrozivě aktuální.... celý text

Přidat komentář

LeserDe
25.04.2022 2 z 5

Je to jedna z méně slavných Shakespearových her, ale podle mě je jedna z nejlepších. Nevadí mi řecké kulisy, ani to, že je kniha z "jiné" doby. Podle mě je velmi nadčasová, o ztrátě iluzí. Rozhodně je to jedna z her, které bych ráda viděla na jevišti, ale ještě jsem neměla to štěstí. Jediné, co trochu drhlo a kvůli čemu se mi text hůře četl, byly dialogy...

oliverjunior
01.04.2021 5 z 5

Jedna z mých nejoblíbenějších Shakespearových tragédií vůbec - ano, tragédií. I když je sice hra velmi cynická, komicky jízlivá a někdy až satirická, jedná se o opravdovou sociální tragédii v pravém slova smyslu.

Autentický a důvěryhodný příběh velkorysého člověka, jehož dobromyslnost se setkává s pravým opakem - je konfrontována s lidskou hamižností, prospěchářstvím a sobectvím.
Pomocí nenucených a plynulých dialogů postav a vnitřních monologů sledujeme dramatický přerod hlavního hrdiny z filantropa na mizantropa.

Příběh má sice zprvu velmi jednoduchou myšlenku - zato velmi silnou - ale kniha se postupně rozvíjí a tragický zvrat v závěru úderně vyvrací možné očekávání konce ve stylu klišé (člověk se domnívá, že již ví, jak příběh skončí, aby ho poté autor v poslední části knihy překvapil).
Nejlepší na tomto díle je jeden z typicky shakespearovských znaků - jeho nadčasovost. Příběh, zasazený do antických Atén, se stejně tak může přihodit kdykoliv a kdekoliv jinde. A v tom tkví i síla tohoto příběhu.


Autorovy další knížky

William Shakespeare
anglická, 1564 - 1616
2015  80%Romeo a Julie
2010  83%Hamlet
2011  80%Zkrocení zlé ženy
1994  82%Sen noci svatojánské
1964  83%Othello