Ticho

Ticho https://www.databazeknih.cz/img/books/65_/65932/bmid_ticho-28e-65932.jpg 3 44 10

Mystický krimithriller ze Šumavy. Mystická a temná Šumava proměňuje charaktery hrdinů příběhu o nevidomém sochaři, který se snaží pro švagra-kriminalistu vymodelovat portrét vraha mladých dívek. Zapadlá horská vesnice, kde žije, připomíná Lynchovo městečko Twin Peaks. Kraj u hranic s Bavorskem, jehož obyvatelé nechtějí nic vidět a raději se uzavírají sami do sebe, je chudý. Pokud jim někdo zaplatí, ochotně oslepnou úplně. Místní hospoda supluje kostel, který byl v době komunismu srovnaný se zemí. Tady se všichni scházejí a snaží se zapomenout. Dříve u železné opony s ostnatými dráty vládla armáda, dnes tu velí Národní park s ekology. Kolik lidí bude zavražděno, než někdo z místních konečně promluví? V příběhu se pohybujeme nejen reálnými lesy, ale i slatinami a rašeliništi myšlenek, snů a představ mladého nevidomého umělce, který jediný se rozhodne spolupracovat s policií. "Twin Peaks ze Šumavy.", Marek Epstein.... celý text

Přidat komentář

AndreaTH
13.12.2022 2 z 5

Kniha mě hodně zklamala. Ponurý příběh, který pro pochopení asi potřebuje velkou fantazii čtenáře. Já jsem se v něm ztrácela.

Jana283
16.05.2019 3 z 5

Krásná šumavská příroda, zajímavá kriminální zápletka, ale ty snové přesahy mi daly dost zabrat, abych se úplně neztratila...


los
21.05.2018 1 z 5

1) Náhoda je neprofesionální fabulační trik, a v thrilleru se nic neděje náhodou!
2) Peripetie mystických meditací a pseudovýklad kvantové fyziky jsou úplně zbytečné.
3) Nepravděpodobná, až nelogická neprofesionální prchlivost a psychická labilita kriminalisty Milana.

Když se fotograf Drtikol ptá Slepýše - „A je hranice mezi představou a realitou skutečně tak důležitá?“ - jako by se tím sám autor vzdával odpovědnosti za své překombinované vyprávění.

Moňas17
14.08.2017 4 z 5

Přečetla jsem knihu téměř naráz, je perfektně napsaná. Pro ty, co ji nepochopili: je pro ty, co mají velkou fantazii. ;-)
Slepýš - slepý mladý muž, sochař, má velkou fantazii a při tvoření soch si pouští představivost "na špacír". Jenomže má zvláštní schopnost vidět věci dopředu i když ne úplně ostře. Trochu se to míchá, postavy se střídají, ale jeho "vidění" ve slepotě se vždy nějakým způsobem naplní. On o tom ale neví, myslí si, že jen sní, že si jen hraje s fantazií pro ukrácení času nad sochami. Vodítkem pro pochopení příběhu je Jindřich Drtikol - tzv. Drtič. Pokud člověk pozorně četl jeho slova, tak mu hodně dojde. Příběh končí vlastně tak jako začal...smrtí, jen na začátku nevíme kdo to je, na konci je jasné, že je to Slepýš.

SymonaHa
24.04.2017 1 z 5

Autor se musel zbláznit, že tohle čtenáři předkládá. Není možné usledovat všechny roviny. Nápad s adventními vraždami dobrý, ale to provedení... nerozumím tomu.

astina
23.01.2016 5 z 5

Ještě jsem podobnou knihu nikdy nečetla, začátek se četl dobře, konec mě úplně zmátl....v každém případě zajímavé

honza8366
26.12.2015 2 z 5

Prvni pule docela usla, ale pak se zacne dej motat, strida se asi sen a realita tak, ze osobne jsem se po par strankach ztratil natolik, ze jsem knihu docetl uz cimrmanologicky - tedy jen proto, ze mi bylo lito vynalozeneho casu a zaroven jsem byl zvedav, jestli druha pule bude stejne slaba, jako ta prvni;-)

Klamm
18.11.2013 4 z 5

Jelikož se děj odehrává nedaleko mého bydliště, nebyl pro mě problém náležitě se vnořit do děje. Procházel jsem se spolu s postavami místy na Volarsku a očekával jak se to všechno semele...
70%

bbara155
28.06.2013 3 z 5

Kniha, která mě trochu zklamala. Proč, to jsem vysvětlila v recenzi. Je ale psaná osobitým jazykem a určitě si svoje čtenáře najde.

hadak
09.03.2013 1 z 5

Pro m? nic moc, asi proto,