Tiché diagnózy

Tiché diagnózy https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/45046/tiche-diagnozy-45046.jpg 5 11 2

Při výběru třiceti povídek, obsažených v tomto souboru, se editoři snažili podat průřez celou rozsáhlou Čechovovou povídkovou tvorbou a zachytit nejen nejznámější a nejcharakterističtější povídky z různých tvůrčích období, ale i ty, které u nás delší dobu nevyšly. Ve svých povídkách, psaných úspornou a brilantní formou, se Čechov "jeví jako organický pokračovatel aktivně humanistických tradic ruské literatury, vystupuje před námi jako v podstatě optimistická tvůrčí individualita, která si s naprostou samozřejmostí i za nadvlády reakce a deprese uchovávala víru v rozum, v pokrok a dobro".... celý text

Literatura světová
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Sobranije sočinenij v dvenadcati tomach


více info...

Přidat komentář

purie
08.09.2019 5 z 5

Chronologicky sestavený výbor se snaží obsáhnout pestrost celé povídkové tvorby A.P.Č. To se mu asi podařilo, ale také proto zde chybí některé nejlepší kousky (např. Černý mnich, Ariadna nebo Vražda).

A.P.Č. jsem pro sebe objevil nedávno, zatím jsem přečetl vše, co mi přišlo pod ruku, a stále mám potřebu a chuť jeho povídky číst. Při jejich čtení mám takový spřízněný a uklidňující pocit.
I po sto letech jsou srozumitelné, okouzlující, podmanivě krásné, vtipné, inspirující a povzbuzující a věřím, že pro nás čtenáře takové budou ještě hodně dlouho.

*Jen ten normalizační doslov s Leninem je potřeba ideologicky pořádně odfiltrovat.

WEIL
20.08.2011

A.P. Čechov napsal za svůj život velké množství povidek.

Když se ho ptali, proč jich tolik píše, tak řekl, že si připadá jako slavíček, který má v hrtanu moc melofií a rád by je všechny postupně zazpíval.

Povídky A.P. Čechova vycházejí dodnes, v různých sestavách.