Tichá srdce

Tichá srdce https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/414470/bmid_ticha-srdce-z0N-414470.jpg 4 29 10

V roce 2001 se Kábul vzpamatovává po letech útlaku Tálibánu a stává se městem možností. Uprostřed tohoto chaosu se setkávají americká humanitární pracovnice Liv a její pákistánská tlumočnice Farida, která si zvyká na život ve sjednaném manželství. Liv přijíždí do Kábulu se svým mužem, aby tam po útocích v září 2001 pracovali pro nevládní organizaci. Zatímco on potřebuje oživit svou upadající kariéru, ona doufá, že tím dají nový impuls svému manželství. Krásná, vzdělaná Farida se s rodinou svého muže vrací z exilu zpět do Kábulu, kde se stává tlumočnicí Liv a jejího manžela. Mezi oběma ženami se i přes různost světů, z nichž pocházejí, postupně vytváří přátelské pouto, Liv však v nejmenším netuší, jak moc je Farida loajální ke své nové rodině. Tichá srdce je strhující příběh o přátelství dvou žen, na jehož napínavé rozuzlení jen tak nezapomenete. Autorka doslova přenese čtenáře do Afghánistánu zničeného válkou, odkrývá těžký úděl místních lidí i kulturní napětí vznikající s nevítaným příchodem Američanů. Barvitě líčí krásy i složitosti afghánského každodenního života.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Metafora
Originální název:

Silent Hearts: A Novel , 2018


více info...

Přidat komentář

bookcase
30.04.2020 4 z 5

Do spletitého příběhu jsou zakomponovány zajímavé informace o kultuře a zvycích, které mě vždycky ujišťují, že jsem ráda za to, co mám a kde žiju.

Mychaela
05.02.2020 4 z 5

Nebyla jsem si moc jistá, co od knihy očekávat, vzhledem ke komentářům níže, ale popravdě, jsem spokojená!
Četla jsem ji po "Chlapci, který následoval svého otce do Osvětimi", takže jsem si potřebovala vyčistit hlavu a přijít na jiné myšlenky, a to kniha rozhodně splnila.
Chvílemi mi přišel příběh tak trochu idealizovaný, ale bavil mě! Začetla jsem se, pohltilo mě to, chvílemi děsilo a byla jsem vděčná za to, že žiju, kde žiju. Dozvěděla jsem se docela zajímavé informace o Afghánistánu, vlivu Američanů a pohledu tamních na ně, taky o vztazích mezi muži a ženami...
Jen ten závěr - já nevím, takový moc uspěchaný, nedotažený, jako kdyby autorce hořel termín a musela knihu ASAP dopsat :-)


Josh
14.01.2020 3 z 5

Autorka, americká novinářka a válečná korespondentka, ví o podmínkách, kultuře a politice v Afganistanu a Pákistánu určitě z reálného života a tak se jí při čtení dá věřit. Definice z obálky „strhující příběh“ tak úplně neodpovídá, ale zajímavý je.

Kdo se chce podívat do této oblasti v bezpečí teplého domova a chce nahlédnout na běžný život - ten si obrázek udělá. Sice jsou postavy velmi čitelné, ale jejich vzájemné vztahy se vyvíjí a tenhle progres samozřejmě s ohledem na prostředí je podstatou románu. „Americký“ pohled nelze v těchto zemích vynechat, ale určitě je na místě nechat se oslovit více postavami, z této země, které v příběhu mají svou roli.

Vydržet do konce knihy určitě - rozuzlení je zvláštní, překvapivé, a to jak u charakteru jednotlivců, tak příběhu jako takového.

orinka3
11.12.2019 2 z 5

Tichá srdce mě za srdce opravdu nevzala. A přitom to mohl být úžasný příběh. Jenže je tak plytce a všedně napsaný, že mě ani nezajímá konec. Když jsem před lety četla Lovce draků od Khaleda Hosseiniho, trvalo dost dlouho, než se mi jeho děj trochu ztratil z mysli. Ten román mě zasáhl naplno a dodnes na něj vzpomínám. Možná je chyba, když Američanka píše z pozice Afghánky či Pákistánců - nemůže to být nikdy opravdové. Kniha se nevymyká šedému průměru a nic nového nepřináší.

Jíťa7
19.09.2019 2 z 5

Zajímavý náhled na ženy v Afghánistánu. Jsem ráda, že žiju v Čechách.

Ronny
26.08.2019 4 z 5

Na pět hvězdiček to není, ale určitě jsem se dozvěděla zase další informace z prostředí Afghanistanu z pohledu obou stran, jak z pohledu "humanitárních organizací" západního světa, tak z pohledu samotných afghánských rodin. A to tohle téma pro mne není nic nového... Stojí za přečtení, ale moje srdcovka to úplně není.

KKlara
26.08.2019 3 z 5

Tak nějak nevím. Téma zajímavé, ale celé to bylo nějak moc po povrchu, ploché. Chybělo mi větší sžití s postavami - bylo to takové o ději, ale ne o pocitech, pohnutkách. Takže pro mě takové nedotažené, i když někomu takové knihy třeba naopak vyhovují. Suma sumárum: přečetla jsem to, bylo to fajn, ale vracet se ke knize nebudu a jdu hledat, co číst nového.

marcela8908
31.07.2019 4 z 5

Krásné čtení zajímavá tématika a určitě nové poznatky. Určitě stojí za přečtení

a.k
30.07.2019 4 z 5

Román z prostředí Afghánistánu po útoku na Světové obchodní centrum. V knize se střídají dějové linky osudů dvou žen, Američanky Liv a pákistánské Faridy, které spojí spolupráce v humanitární organizaci v Kábulu.
Kniha je moc pěkně napsaná, čtivá a postavy jsou nade vše uvěřitelné. Román ocení čtenáři, které zajímá tematika odlišnosti kultur, vnímání a postavení žen v Afghánistánu, ale také aktuální místní poměry válkou poznamenané země. Jako bonus potom dostanete dramatický závěr, který je právě důsledkem střetu dvou zcela odlišných světů.

ladyfromskye
18.07.2019 5 z 5

Výborně napsaná kniha, jejíž zajímavý příběh jsem četla s chutí a zaujetím. Všem čtenářům, ale zejména ženské části populace, knihu vřele doporučuji.

Autorovy knížky

Gwen Florio
americká, 1955
2019  74%Tichá srdce

Kniha Tichá srdce je v

Přečtených49x
Čtenářské výzvě12x
Doporučených2x
Knihotéce56x
Chystám se číst38x
Chci si koupit5x