Konec války

Konec války https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/475521/bmid_konec-valky-tgn-475521.png 4 13 3

Thor série

< 3. díl

PŘÍBĚHY VÁLKY ŘÍŠÍ! LOKI, JAKO NEMLUVNĚ ADOPTOVANÝ ÓDINEM, NEMĚL NIKDY PŘÍLEŽITOST NAVÁZAT VZTAH SE SVÝM RODNÝM LIDEM – hrůznými ledovými obry. Nyní, v průběhu invaze ledových obrů do New Yorku, stráví Loki nějaký čas se svým drahým starým tatíkem Laufeym! Ale ne tak, jak byste si možná mysleli... Ódin mezitím vyslal svého bratra Cula, boha hrůzy, do hlubin Svartálfheimu na důležitou misi. Podaří se Culovi konečně vykoupit? Thor coby mladý bůh usiloval o legendární kladivo. Nyní se jeho osud konečně naplnil, neboť Válka říší si ho našla i celá staletí v minulosti! Navíc: Co Thorovi zůstalo, když teď válka skončila? Status quo se na začátku konce legendárního působení Jasona Aarona hroutí! Obsahuje sešity Thor (2018) č. 12–16 – autoři Jason Aaron, Mike del Mundo, Marco d'Alfonso, Scott Hepburn a Matthew Wilson.... celý text

Literatura světová Komiksy
Vydáno: , Crew
Originální název:

War's End , 2019


více info...

Přidat komentář

Lenka.Vílka
02.10.2021 5 z 5

Téhle knize jsem možná až tolik nevěřila, že mě dostane. Čekala jsem střípky. A čekala jsem, že budu mít trochu problém vzpomenout si, kam na časové ose příběhy položit. Ani v jednom z těch případů jsem netrpěla  :)

A příběhy?

Válka Lokiů:
Tohle mě fakt bavilo. Já si totiž nedovedu představit, co by mi jelo hlavou, kdyby mě sežral ledový obr. Navíc v takový dost psychicky náročný podmínce. Takže když potom Loki vyskočil ven, bylo to pro mě skoro na úrovni, když Hulk sežral Wolverina. No, a tady se dozvíme, co se dělo v bříšku. Což byl vlastně dobrej psychologickej rozbor.
5/5

Balada o Culu Borsonovi, Bohu Hrůzy:
Tohle je především o Culovi a Ódinovi. A těžko tam nevidět ty paralely s jinými bratry. No, asi se všemi mocnými bratry, že? :)
A jak se potom odvíjeli jejich činy a rozhodnutí. Tohle je hodně emotivní, ale zároveň akční příběh, kde se konečně dozvíme o Culovi přesně to, co bylo třeba  :)
5/5

Do helu s kladivy:
Takovej mejdan Thorů. Kde jenom jeden nemá kladovo. (A vůbec ho to neštve! Pst!)
Vtipná a řízná buchara. O Thorech a kladivech. A taky dost o sekerách  :)

5/5

Konec války:
Ano, až tady je skutečný konec války, takový epilog. Protože tady se znovu rozestaví figurky do pokračování, aby naplnili svůj osud nastavený koncem Války říší. A jo, všechno z toho je zajímavé strašně moc a ještě víc bude do budoucna :)
5/5

Bylo nebylo v Asgardu:
Tenhle tak trochu epilog 2 mi udělal snad ještě větší radost než Konec války. A moc, moc moc se těším na King Thor a jo, bude to dobrý. Pokud...
5/5

..třeba u nás King Thor vyjde taky a na konci to nebylo jenom kvůli tomu, že je to v originálu taky. Protože skutečný rozloučení Jasona Aarona s Thorem teprve dorazí. A pokud to nejsou jenom přehnané sliby, bude to velký! :)
No, a jelikož se serií dál pokračuje Donny Cates, snad vyjde i toto :)

Kresba nádherná. Já jsem se asi zabouchla  :D ne, vážně je Michael Del Mundo je dobrej, jenom ne každému sedne. Tady dělal skoro všechno. Kromě Do helu s kladivy, příběhu, který má na svědomí Scott Hepburn. A jeho práce je stejná jako i jinde. Dobrá, čistá, přehledná, ale po té předchozí divočině rušivá. Hlavně když potom znovu přijde divočina.

Ale jo, zakončení jedné etapy se povedlo. Vlastně se povedla celá ta etapa. Dík  :)

fvalek
19.09.2021 4 z 5

Ano, musím souhlasit, že hlavní problém téhle série je, že bezprostředně reaguje na něco, co vyšlo před půl rokem... Očekávání bylo tragické. Popravdě jsem se bál, že půjde o nesmyslnou změť náhodných sešitů, které se neumně budou snažit doplnit event, který byl příliš obecný na to, aby ukázal jednotlivé postavy a jejich motivaci, pohnutky a reakce na Válku říší. Zrovna Thor mi ale nepřijde jako někdo, kdo by dostal ve VŘ málo prostoru, ale co si budeme povídat, Thora není nikdy dost. A pak najednou přišel tenhle sborníček a příjemně překvapil.

Všechny části jako by se držely trošku dál od samotné Války a ukazují příběhy v pozadí, které se do samotné Války ani nehodí. To je rozhodně výhoda, protože je to jednak obohacující, a to i takto zpětně, zároveň by mě asi zabilo zase číst něco pomateného nebo opakovaného. Příběh s Lokim je podle mě poměrně hluboký a bude mít velký vliv na jeho další vývoj. Příběh s mladším Thorem, dobře, budiž. Sice asi není úplně důležitý, ale i to je zajímavý exkurz do minulosti. Následky a obnova Asgardu jsou pokračováním v ději a novým směrem pro Thorovy příběhy v Marvel univerzu, takže tam se dostáváme k velkým věcem. Stejně tak se Aaronovi podařilo úspěšně propojit jeho vizi přítomnosti, budoucnosti a minulých pohnutek. Žasnu, jak promyšlené své příběhy má a jakým způsobem je ve finále zvládne složit do mozaiky epického eposu. Osobně mě nejvíce potěšil příběh Cula Borsona, kterému se v českém reading order nevěnuje žádná pozornost - vlastně jsem ho zahlédl jen v Doctor Strange: Bůh magie, a to je asi tak vše... Jeho příběh s Odinem trošku připomíná Thora s Lokim, ale je vlastně úplně jiný. Jeho dynamika a osobnostní vývoj, který byl popsaný v jednom jediném sešitu, byl lepší než mnoho jiných více omílaných postav a to finále mě popravdě dojalo. Aaron nepracuje jen s akcí a bojem, ale dává si i otázku: "Kdo je bůh a co dělá boha bohem?", kterou dál přenáší i na Thora. Je sice trošku klišé, že bohem je jedině ten, kdo vyznává lásku, laskavost a obětavost, ale já taková klišé hltám, takže pohodička.

Takže paradoxně velmi dobrý díl, který zdárně rozvíjí to, co se už pomalu zdálo ukončené. Doufám, že Thor bude v Česku pokračovat a nějak logicky navazovat, protože jsem zvědavý na další příběhy. Rychle ještě ke kresbě - není pro mě ideální, ale jsem už zvyklý a možná se mi k Thorovi i nějakým způsobem hodí. Není už tak divoká jako u prvních dvou dílů, kde jsem trošku luštil, co se kde vlastně děje, ale stále je taková magická.


memphisz
29.08.2021 3 z 5

Už si nepamatuju děj Války říši tak dobře, abych toto dokázal plně docenit, ale v podstatě jde o její epilog a zároveň rozloučení Aarona s Thorem (už zbývá jen minisérie Král Thor). V komiksu je několik samostatných příběhů, které nejdříve dovysvětlují příběh postav Války říší a na závěr se vypořádávají s jejími důsledky. Důstojné a místy dojemné rozloučení.