Theova cesta

Theova cesta https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/18788/theova-cesta-18788.jpg 4 29 5

Stejně jako nám "Sofiin svět" Josteina Gaardera geniálně přiblížil nejrůznější směry filozofie, tak nás "Theova cesta" provází zajímavým a poučným světem náboženství, nejvýraznějšími religiózními tradicemi a duchovními systémy Západu i Východu. Čtrnáctiletý Pařížan Theo žije štastně v kruhu své rodiny, když do jeho života náhle zasáhne nevyléčitelná nemoc, s níž si západní medicína neví rady. Theova teta Marthe, energická dáma se svérazným přístupem k životu, dospěje k názoru, že synovcovu uzdravení by spíš než hospitalizace pomohlo poznání světa, a odjede s ním navštívit přátele v nejrůznějších koutech země. Během dlouhého putování, které je skutečnou odyseou po světových náboženstvích, Theo zavítá do Jeruzaléma, New Yorku, Říma, Váránasí, Moskvy, Jakarty i Prahy. V opuštěných končinách i přelidněných městech se seznamuje s významnými náboženskými tradicemi lidstva a postupně proniká k nejzákladnějšímu poznání o mýtech, kosmologiích, obřadech a ideologiích, jež tvoří podstatu víry a kultury a odjakživa ovlivnovaly chod dějin. S bystrostí sobě vlastní a s jistou dávkou humoru chlapec rozpráví s moudrými obyvateli té či oné země, kteří mu prozradí spustu neuvěřitelných zajímavostí o chasidismu, candomblé, anabaptismu, samurajské tradici i ruské víře v Matičku Zemi. Cesta kolem světa nemocnému Theovi ukáže život v novém světle, pomůže mu otevřít mysl a pochopit mnohé o toleranci, lásce i sobě samému. (vydavatel) ... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Le voyage de Théo , 2000


více info...

Přidat komentář

Květinka008
07.05.2021 4 z 5

Knížku mám od jejího vydání a četla jsem ji za tu dobu asi 3x. Naposledy nyní a pohled na ni se u mě mění. Jako mladá (20+) jsem byla hodně nadšená, nyní s vyzrálým sociokulturním rozhledem místy nudila. Což ovšem neupírá autorce zásluhy za obrovské množství vědomostí, které musela nashromáždit a ještě srozumitelně zformulovat jako pro náctiletého chlapce (čímž se vysvětluje mé mladistvé nadšení před lety - povedlo se jí to). Není to každopádně kniha pro každého a nedá se přečíst na jeden zátah. Nejvíce se mi líbila kosmologie Afriky a závěrečná Theova myšlenka stromu s rašícími větvemi. Tetiččina svatba mi přišla jako zbytečně násilně vložená, stačilo mít v závěru jen to jedno rodinné překvapení.

martina.culik
12.02.2020 3 z 5

Knihu jsem několikrát odložila a vracela jsem se k ní postupně v průběhu několika let. Nejprve jsem si chtěla dělat poznámky o náboženstvích, abych si udělala přehled. Nakonec jsem to ale musela vzdát, jelikož těch informací je tam prostě moc.
Dokud byla řeč o křesťanství, židovství a islámu, tak jsem ještě docela držela krok, ale u dalších náboženství jsem se bohužel trochu ztrácela. Čím dále jsem se v knize nacházela, tím více jsem se v informacích ztrácela a ke konci už jsem se soustředila jen na příběh Thea a poznatky, kvůli kterým jsem se do knihy pouštěla, jsem vůbec nevnímala. Prostě toho už ke konci bylo moc.
Přesto mě kniha obohatila o mnoho vědomostí a námětů k přemýšlení.


Mercatino
07.03.2013 5 z 5

Cože,to snad není pravda !!! Výborná kniha,která lidem podává ty nejdůležitější pravdy ze všech hlavních náboženství a ukazuje to krásné a společné,jednoduché a přitažlivé.Docela mi to připomíná filozofickou knížečku Sophiin Svět ale s hlediska náboženství a proto je tak důležitá.Shrnuje to podstatné co by lidé měli znát pokud chcou mít alespoň malý přehled.

kattyV
19.02.2013 3 z 5

Zajímavý pohled na nejrůznější náboženství. Ale přiznávám, že v polovině jsem začala být těmto rozličnými náboženskými názory už trochu unavená a přišlo mi, že jsou vlastně všechna stejná. Přinejmenším v tom, že si každé myslí, že je jediné správné.

Atheas
30.11.-0001 5 z 5

Zajimavé, pestré a zábavné, všechno pěkně v jenom, zdá se mi to celkem dost podobné Sophiinu světu.

Autorovy další knížky

Catherine Clément
francouzská, 1939
2002  75%Theova cesta
1994  82%Gándhí, síla pravdy