Terapeutka

Terapeutka https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/447985/bmid_terapeutka-T6n-447985.jpg 4 189 53

Znepokojivě ostrý vhled do nejtemnějších koutů nás samých, našich rodin a našich vztahů Psycholožka Sara si nedávno otevřela soukromou praxi a se svým manželem, architektem Sigurdem, opravuje starý dům po dědečkovi. Rekonstrukce se však kvůli nedostatku času i peněz vleče. Jednoho dne Sigurd vyrazí s kamarády na chatu; v pátek brzy ráno se doma se Sarou rozloučí a dopoledne jí nechá na záznamníku vzkaz, že v pořádku dorazil na místo. Sara se těší na volný víkend. Večer jí však volají manželovi kamarádi a vyzvídají, kam se Sigurd poděl. Na chatě se ho prý nedočkali. Co se stalo a kdo z nich lže? Sara nic nechápe. Navíc se v neútulném domě, kde nyní zůstala úplně sama, dějí podivné věci. Saře se zdá, že ji klame i vlastní paměť. Postupně vychází pravda najevo a Sara zjišťuje, že svého muže vůbec neznala.... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: , Host
Originální název:

Terapeuten , 2019


více info...

Přidat komentář

MaJa264
15.04.2024 3 z 5

Hodně zdlouhavé,, docela nuda, ale při audioknize se dobře usínalo.

veronika9761
05.03.2024 2 z 5

Vlastne se celou knizku nic moc nedelo. Nakonec sem se pronudila ke konci a na dve hvezdy tak akorat.


tess.de.veles
20.11.2023 1 z 5

Tak tohle se strasne vleklo...na konci jsem uz preslakovala stranky a hledala pasaz, kde se dozvim, jal to bylo...KDO to byl...
Nuda, ztrata casu.....

Veve11111
16.09.2023 3 z 5

Pri knihe som sa nejak zasekla. Niežeby bola úplne zlá, ale mne osobne asi nejak nesadla.

Aneleh
26.08.2023 5 z 5

Tento typ thrillerů se mi líbí, když je psán z pohledu jedné z postav, rozebírají se její pocity a představy. I když některé věci mi přišly trochu nereálné, postupné odkrývání vraha bylo napínavé a psychologie postav výborná. Četlo se mi skvěle, spíše mi to přišlo jako psychologické drama a tím víc mě kniha zaujala. Sice je nám hodně napovězeno, hlavně v místech, kde jsou rozebírány články Sáry otce, ale vůbec to není na závadu, naopak to činí celý příběh velmi zajímavým.

Adriena838772
30.04.2023 4 z 5

Že začátku to moc nebavilo ale pak někde v půlce. Mě to chytlo a pak to bylo lepší takže to mě docela bavilo

AngeliS
25.02.2023 5 z 5

Pro me to tentokrát bylo něčím jiné, nové. Pohřešovaný manžel, ale ne nějaké detektivní pátrání, ale pocity Sáry. Která byla samozřejmě úplně normální, ale sletem událostí přirozeně snad přicházela o rozum? Vývoj jsem nečekala, ani ten konec. Velké plus pro příběh!

janina66
07.12.2022 4 z 5

Mně se kniha velmi líbila. Hlavně, když jsem vyslechla audioknihu krásně čtenou Jitko Ježkovou.
Je to příjemně plynoucí psychologický román s detektivní zápletkou. Byla jsem moc zvědavá, kdo za tím vším stojí.
Nepřekvapivé, ale pochopitelné.

beruska
10.09.2022 4 z 5

Příběh je zajímavý, čtivý, napínavý.. Je pravda, že v některých místech rozvláčný, ale závěr vám vše vynahradí... To, kdo za vším stál, mne opravdu šokovalo! Ráda doporučuji...

kob
16.08.2022 3 z 5

Tak jsem si představila, že bych se dostala k takové terapeutce. Pro jistotu raději nebudu riskovat žádnou ;)
Hlavní postava určitě nevzbuzuje sympatie, a tím, jak se pořád v sobě pitvá, ubírá příběhu na napětí.

LisaBella
23.07.2022 1 z 5

Příběh mne nenadchl. Byla to spíš taková nudná rozvleklá záležitost. Absolutně chybělo jakékoliv napětí. Povím to tak, abyste pochopili všichni - pokud se musíte přemlouvat, abyste se ke knížce (a ještě s detektivní zápletkou) vrátili a četli dál, není to dobře ani trochu. Dočetla jsem cca po měsíci, mezitím jsem přečetla další dvě knihy. Závěr byl vykonstruovaný - během děje k němu nevedlo žádné vodítko, až pár stran před koncem jasné navedení čtenáře na cestu. Skoky do minulosti byly absolutně zbytečné a nudné. Přistihla jsem se několikrát, že přeskakuji. Bohužel.

Katerina.Gabrie
03.06.2022 3 z 5

Upřímně? Celou dobu jsem byla rozpačitá z představy, že takováto žena dělá terapeutku pro mládež. Já zkušenosti s terapiemi mám (spíše alternativními) a horko těžko jsem se s tím smiřovala, i když vím, že je mnoho lidí, kteří takto fungují. Trochu mi to kazilo dojem z celé knihy, protože se mi to jako nit táhlo od začátku do konce a prostě jsem se od toho tentokrát neuměla oprostit. Snad díky tomu, že snad nebylo naprosto nic v jejím životě, co by v pohodě zvládala.

Jinak příběh zajímavý, postava otce brilantní, autorka se dotýká témat, která řešil on, aniž by je rozpitvávala.
Samotný příběh až banální, ale líbila se mi retrospektiva i ten prvek paranoi. Práce policie v něčem neskutečně amatérská, až mi to nepřišlo reálné - nula informací, a to i těch naprosto zásadních. Naopak práce bezpečáků až tak dobrá, že mi to taky nepřišlo reálné (vtírala se mi otázka, z čeho to tak asi zaplatila, když se neustále dozvídáme, že nemá pomalu ani na večeři a dovolenou?).

Celkově? Rozpačitost, určitá rozvleklost, dobré téma a zakončení, lehce nad půl :)

Lexie321
24.05.2022 3 z 5

Kniha bola zaujímavá ale niečo jej chýbalo. Osobne som typla nejaké veci už na začiatku a hlavná postava ma hrozne vytáčala. Každopádne príbeh bol dobre napísaný a kniha sa čítala rýchlo.

Dela111
09.04.2022 4 z 5

Přestože Terapeutka má námět, který se v různých obměnách vyskytuje v mnoha knihách, jde o celkem zdařilý psychologický thriller. Děj, kdy manžel zmizí a hlavní hrdinka zůstává sama v domě, který někdo neznámý v noci navštěvuje, je hodně častý. Nejsou zde ani nějak více propletené postavy. Autorka si prostě dějově vystačila s málem, ale po psychologické stránce má příběh dobře napsaný. Rozuzlení je dobré a přestože při velmi pozorném čtení se dá něco uhodnout, pro většinu čtenářů bude překvapivé.
Hodnotím jako thriller, který sice čtenáře nějak extra nenadchne, ale zároveň vyloženě nezklame a stojí za přečtení.
Stejně jako spousta komentujících zde, i já jsem poslouchala zpracování pro ČRo a načteno je to přímo luxusně, to musím pochválit. Kazí to jen ten uši trhající randál, který je tam místy přidaný jako "hudební" doprovod.
70 %

Pavlina50
06.04.2022 5 z 5

Příběh terapeutky, která by vzhledem k tomu, co ji potkalo, potřebovala terapeuta spíš sama.
Dost much se v této knize určitě najde, ale celkově to byla kniha velice dobře čtivá, kterou jsem dala na jeden zátah, a v takových případech hvězdičkami nešetřím. Bylo to spíš takové klidnější čtení, kde se sice žádný přehršel akcí nekonal, ale pozornost čtenáře byla bezpečně zajišťována zejména díky zvědavosti, co se tedy se Sigurdem vlastně stalo. Za pozornost stály i některé „filozofické“ myšlenky Sařina otce, ze kterých docela mrazilo, zejména pokud by byly uvedeny do praxe. Od určité části knihy šlo docela slušně odhadnout pachatele, ale to mi zas tak nevadilo, protože se nejednalo primárně o klasickou detektivku, spíš o psychologický román, jehož součástí byl zločin. Byla to taková standardní kniha, která mě v okamžiku čtení bavila a nenudila mě, i když jsem si jistá, že si ji po nějaké době už asi nevybavím.

evelýny
01.04.2022 3 z 5

Příběh psycholožky, co sama potřebuje terapii.
Příběh ženy, která se snaží pomáhat druhým, však pod jejím svícnem je naprostá tma.
Příběh kovářovy kobyly a ševcovy ženy, které chodí bosé.

Pocitové, psychologické, úvahové, popisné. Místy napínavé, místy ufňukané, logika občas pokulhává.
Konec pro mě překvapivý
ČRo - četba na pokračování - velmi podařená dramatizace. Bohužel i velmi zkrácená verze, takže konečný dojem z knihy může být zkreslený. Ale nevím, zda bych vydržela tento příběh poslouchat deset hodin.

Napínavě, dramaticky pro ČRo načetla Jana Ondrušková.

Jaruš7
30.03.2022 5 z 5

Četba na pokračování velmi zdařilý psychotriller, ale takový lidský, jen nevyřčené pocity a uklidňující představivost zažene mysl do stavu zdánlivého bezpečí. Následná smrt je rozbuškou v předpokládaných možnostech - "jak to že nic, mě psycholožce, nic nedocházelo?"

Jako každá kniha na toto téma je citlivost sama. Manipulace s myšlením je záludná a jeden asi nikdy neví, jak se to zvrtne. A důvěra není jen tak něco, když se ztratí je člověku z toho na nic.

Příjemný poslech, autorka v mém seznamu Fajn.

Nastává nová doba thrillerů - zprávy současné doby a vyhlídky.

Evaho73
30.03.2022 4 z 5

Terapeutka tu v poslednej dobe dosť rezonuje, tak som si ju nemohla nevšimnúť a naozaj musím uznať, že je to slušný debut.
Mám rada takéto pomaly plynúce psychologické thrillery, kde sa akoby pozvoľne odkrývajú indície, bez prehnaného napätia, ale temná zápletka a jej prekvapujúce rozúzlenie dokážu uspokojiť moje čitateľské očakávania.
V tomto prípade som očarená z toho, ako sa autorke podarilo pomerne málo rozvinutým opisom vyskládavať a pomaly gradovať dej. Páchateľ bol "odhalený" na základe jeho psychologického profilu a to je prvok, ktorý u mňa tento thriller viac oddeľuje od tých ostatných.
Teším sa na ďalšie autorkine kúsky :-).

slaska77
25.03.2022 4 z 5

Sara je sympatická psycholožka, které jednoho dne zmizí manžel. Něco se děje v Sářině domě, straší tam duch manžela, někdo na ni útočí nebo je to celé jen výplod její fantazie? Poslouchala jsem jako četbu na pokračování a musím říci, že to bylo natočeno prostě krásně, napínavě. Jsem ráda, že se také někdy SPOILER čtenář nedozví, že hlavní hrdinka je sama pachatelkou všeho zlého (jako bylo v Dívce ve vlaku, Ženě za oknem či v dalších). Pravidelná rubrika str. 100 v případě poslechu odpadá, ale tak aspoň citace: "Protože zeptat se znamená riskovat, že dostanu nebezpečnou odpověď, odpověď, se kterou od té chvíle budeme muset žít navždycky."

Dani25
24.03.2022 3 z 5

Vypočula som na ČRo. Veľmi príjemný hlas Jany Ondruškovej sa dobre počúval. Dej mal podľa mňa isté trhliny, ale čo sa týka psychologie to nebolo zlé.

Štítky knihy

norská literatura rozhlasové zpracování psychologické thrillery zmizení lidí

Autorovy další knížky

Helene Flood
norská, 1982
2020  73%Terapeutka
2022  60%Milenec