Teplé světy

Teplé světy https://www.databazeknih.cz/img/books/94_/94985/bmid_teple-svety-9Pp-94985.jpg 4 16 16

James Tiptree, Jr. (Alice Sheldonová), podstatně ovlivnila vývoj světové fantastiky dvacátého století. Sbírka je průřezem její povídkovou tvorbou. V širokém záběru se dotýká hlavních problémů – od práv menšin, potažmo žen, přes exotické vztahy a krajiny či jiné způsoby myšlení mimozemšťanů až po napínavou vesmírnou robinzonádu.... celý text

Literatura světová Povídky Sci-fi
Vydáno: , Triton
Originální název:

Warm Worlds and Otherwise , 2000


více info...

Přidat komentář

w.d.taylor
07.02.2024 2 z 5

Hej jako... Musím uznat tu originalitu ale... Některé povídky byli divné a musela jsem ss jimi prokousat. Jiné mi připadali teochu depresivní ale byli tam i dobré. Ale to nejspíše už záleží na čtenáři jak je pochopí.

jardadr
22.04.2021 5 z 5

Co se týče mne, mohu jen souhlasit s tím, co napsal Robert Silverberg v proslovu; ano je to hostina. Jen pro zvané sice, ale tak to chodí. A bylo toho málo, rád bych si přidal. K povídkám neexistujícího Jamese Tiptreeho se vztahuje výrok jiného Juniora Kurta Vonneguta, že četba knih je způsob meditace Západního člověka a že ho ve chvíli čtení odnáší jinam, pryč, do jiného, vnitřního světa. Myslím, a vždycky jsem to věděl, že četba beletrie a fantastiky obzvlášť, prostě je svého druhu únikem ze všednosti tohoto života. Nemá cenu si to zapírat. Možná proto jsou tyto žánry tolik zatracovány přísnými pragmatiky. Nuže, tento svazeček povídek vás dovede vzít na výlety do Jinam. Netradiční způsoby vyprávění (díky nimž vidím a možná chybně, jistou podobnost s tvorbou Cordwainera Smithe), jež autor (ka) využívá mě dokonale bavily a navnazovaly těšit se na každou další povídku. Tohle prostě vybočuje z průměru. Mohlo toho být víc, ale díky alespoň za to málo.


Centurion.d
02.06.2018 2 z 5

Přečetl jsem první čtyři povídky a přidal k nim komentáře. Dvě byly divné, dvě nicmoc. Tvorba mě nezaujala, je to vše zdlouhavé a nudné, pokud to není vyloženě divné. Pointa o ničem. Víc číst nebudu,

Ikkju
12.03.2013 5 z 5

Ten název se vydavateli? moc nepovedl, jinak povídky samy jsou výborné! Už první povídky Všechny druhy souhlasu je jízda na druhou! Země? Má ty dobroto, to je nepořádek, všichni vysílají a nikdo nepřijímá! Pro milovníky netradičního scifi doporučuji ignorovat název (obálku jsem v tramvaji raději zakrýval dlaní), kniha se bohatě odvděčí.