Teorie všeho

Teorie všeho https://www.databazeknih.cz/img/books/83_/83272/bmid_teorie-vseho-Ra7-83272.jpg 4 29 3

Kniha anglického profesora se věnuje fyzikálním teoriím a hledá odpovědi na provokativní otázky jako například: Kolik rozměrů má prostor? – Může čas začít a zase skončit? – Může vzniknout umělý život? apod. Zabývá se také červími dírami mezi světy, černými dírami, povahou času, filosofií matematiky a vědou obecně.

Literatura naučná Vesmír Přírodní vědy
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Theories of Everything: The Quest for Ultimate Explanation , 1991


více info...

Přidat komentář

elcapitano
12.01.2019 3 z 5

Dávám neutrální hodnocení, protože u literatury tohoto typu nevím podle jakého klíče hodnotit. Téma je zajímavé, nicméně se jedná o subjektivní pohled na fyzikální teorie, které zdaleka nejsou dořešené a jasné. Jde tedy o dohady a četba způsobuje spíše chuť s autorem diskutovat.

Eldar80
26.02.2017 2 z 5

Dost bídná kniha. Fyzikové by se zkrátka neměli pouštět do psaní knih na téma, kterému vůbec nerozumějí. Po filozofické stránce mi totiž kniha přišla extrémně slabá a materialistické názory autora byly vyloženě směšné. Pro ateisty, kteří mají primitivní vidění světa možná hezké čtení, ale každý s širším pohledem bude zklamán. Hlavně začátek knihy je úplná zoufalost. Četl jsem to dvakrát a pokaždé jsem to vnímal stejně špatně. Barrow mě tak docela slušně odradil od jeho dalších knih. Po fyzikální stránce je kniha v pořádku, ale po filozofické, která měla být hlavním tématem úplně nepodařená. Ani se mi nezdá, že by to bylo dobře napsané. Četl jsem to už dávno (2013) a tehdy jsem tomu dal 65%


vitek.sk
20.04.2015 5 z 5

I přes své stáří velmi aktuální kniha. Autor se v ní vyjadřuje ke snaze vědců vytvořit teorii všeho. Na rozdíl od většiny popularizátorů se nezabývá jen zákony přírody, ale i základními konstantami, počátečními podmínkami, interakcemi a částicemi, symetriemi a jejich narušeními, výběrovými jevy a organizujícími principy. Ukazuje že vše zmíněné je pro vybudování teorie všeho podstatné. Kniha je velmi kvalitní, navíc se čte dobře, dávám tedy zasloužených 5 hvězd.