Tenkrát na Spartě

Tenkrát na Spartě https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/460020/bmid_tenkrat-na-sparte-gHR-460020.jpg 5 6 3

Publikace „Tenkrát na Spartě“ je fotografickou sondou do zákulisí vrcholového fotbalu 80. let, kterému dominovala milovaná i nenáviděná Sparta. Zdeněk Lhoták (v roce 2020 vyhlášený Asociací profesionálních fotografů ČR za dlouhodobý přínos fotografii Osobností české fotografie) v knize prezentuje unikátní dosud nepublikované fotografie z období let 1977 až 1989, které dokumentují nejen sportovní výkony na trávníku ale i dramata a emoce odehrávající se na tribunách, v šatnách i soukromí tehdejších fotbalových idolů (Berger, Hašek, Chovanec). Knihu lze vnímat jako literární obrazovou esej o vrcholovém fotbalu v kulturně sociologických souvislostech. Najdete v ní fotografie ze slavných utkání s Juventusem, Realem Madrid, z oslav titulů v kabinách, letadlech i na tribunách. Možná se v ní najdou i seriozní padesátníci, kteří před třiceti lety „bojovali“ za Spartu ve slavném kotli. Kniha je doplněna textem Tomáše Poláčka a komentáři fotbalistů, trenérů a fanoušků k některým fotografiím.... celý text

Přidat komentář

jprst
21.01.2021 5 z 5

Výborně zpracovaná publikace, která dokáže upoutat české fotbalové fanoušky a dokonce to nemusí být jen sparťani.

DennisMoore
30.12.2020 5 z 5

Fotbal je pro mě tak moc španělská vesnice, že se skoro cítím jako cestovatel :) Nicméně dokážu ocenit alespoň fotografie, vzhledem k tomu, co dělám, obzvlášť ty reportážní, a musím říct, že tyhle jsou zkrátka prvotřídní. Poklona Zdeňku Lhotákovi. A pokud fandíte Spartě, tenhle výpravný kousek by vám doma chybět neměl.


n.ezn.amy
23.12.2020 5 z 5

Krásná fotografická publikace je průřezem osmdesátých let pražské Sparty. Autor, ač není fanoušek klubu a ani velkým fanouškem fotbalu, zachytil unikátní záběry jak ze zápasů tak zákulisí letenského klubu. Přesně jak říká, možná je to právě díky tomu, že není fanoušek Sparty tak proto se nezaměřoval na detaily a díky tomu vznikly tyto zajímavé fotografie.

Autoři knihy

Tomáš Pospěch
česká, 1974
Zdeněk Lhoták
česká, 1949
Tomáš Poláček
česká, 1977

Kniha Tenkrát na Spartě je v

Přečtených6x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce4x
Chystám se číst1x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x