Ten, který se měl stát králem

Ten, který se měl stát králem https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/319711/bmid_ten-ktery-se-mel-stat-kralem-Cvz-319711.jpg 4 19 19

Román o životě a době Albrechta Jana Smiřického. Je začátek 17. století a v Českém království to vře. Napjatá atmosféra vyvrcholí stavovským povstáním a bitvou na Bílé hoře, ve které jsou české stavy poraženy, a vlády se ujímá nenáviděný Ferdinand II. Nebo se mohl králem stát někdo jiný? Na barvitém pozadí převratných událostí předbělohorské doby líčí autorka osudy nadějného politika a obratného diplomata Albrechta Jana Šmiřického ze Smiřic. O tomto potomkovi jednoho z nejvýznamnějších českých šlechtických rodů se skutečně uvažovalo jako o vážném kandidátovi na český trůn, a to zejména poté, co se jako jeden z hlavních iniciátorů stavovského povstání postavil do čela odbojné šlechty.... celý text

Přidat komentář

Madelisi
05.11.2021 3 z 5

Velmi zajímavě zpracováno. Člověk si snadno připomene kriticky okamžik našich dějin.
Z mého pohledu příběhu uškodilo, že se nesoustředí na jednu ústřední postavu. Z tohoto důvodu se mi ostatní autorčiny knihy líbily víc.
Z postav mi bylo hodně líto Elišky, u Albrechta jsem nepřišla na to, proč byl tak významný.

minek
20.06.2018 5 z 5

Kniha mé oblíbené autorky historických románů mne opět nezklamala. Velmi poutavě popisuje kritické období našich českých dějin a dokázala do nich vsadit i jednotlivé životní příběhy historicky doložených osob.
Docela změnila i můj názor na "zimního krále", který byl v našich dějinách popisován spíše jako osoba negativní. On ale byl tvrdě konfrontován s tehdejší církevní rozpolceností v českém království a bohužel neměl v překotném běhu dějin dost času na seznámení sitací a neměl možnost adekvátně reagovat.


orinka3
25.01.2018 5 z 5

Poutavé čtení o době, která o našem národu rozhodla na dlouhá stalení. Prokletí rodu Smiřických. Nebýt toho, kdo ví, kam by se politika té doby ubírala? I milostné vztahy, včetně osudu nešťastné Elišky, jsou tu velmi dobře vystihnuty. Nemám, co bych knize vytkla. Jen mě pobavil - asi překlep - který vytvořil nechtěnou větnou dvojici "pán-kmín". Korektor patrně přehlédl, že se z kmána stalo koření:)

Jarmila1977
03.12.2017 5 z 5

Skvělá autorka, mám od ní doma 11 knih a pořád mě nepřestává překvapovat :)

katka134
08.10.2017 5 z 5

Pěkný román se smutným koncem. Škoda schopného a sympatického muže. Kdo ví, jaké by bylo jeho kralování.

alnahu
09.03.2017 4 z 5

Dějově zajímavý román z doby předbělohorské na začátku 17. století. Autorka nám v románu přiblíží rodinu Smiřických – nejbohatší ze šlechtických rodů té doby. Albert Jan Smiřický se měl v té době stát českým králem , ale zemřel náhle na neznámou nemoc ve svých 24 letech, těsně před svatbou s Amelií z Hanou-Münzenbergu ,vnučkou Viléma Oranžského. V knize se také dočteme o bojích o bohaté dědictví sester Smiřických –Elišce, Kateřině a Markétě- ta se nakonec stala jedinou dědičkou veškerého majetku Smiřických. Kniha se četla dobře i když ne tak poutavě ,jako ostatní historické romány od paní Whitton. Kniha má krásnou obálku.