Ten, který obelstil Vránu

Ten, který obelstil Vránu https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/472965/bmid_ten-ktery-obelstil-vranu-Gya-472965.jpg 5 24 4

V okolí Řeky dvou medicín na území dnešní Montany žijí odvěkým způsobem Osamělí jedlíci, nepočetná tlupa Černonožců. Muži loví a vyrážejí na výpravy proti svým nepřátelům. Ženy činí kůže, našívají korálky a vychovávají děti. Ale píše se rok 1870, do jejich země se stěhuje stále více bílých osadníků a oni se musejí vyrovnat s velkými dějinnými změnami. O tom, že podlehnou, již není pochyb, a tak se v situaci, kdy je každé rozhodnutí špatné, rozbíhá hra o čas, která je současně posledním zápasem o přežití kmene. Na pozadí těchto historických událostí autor rozvíjí intimní příběh dospívání mladého bojovníka jménem Obelstil Vránu a současně s etnografickou přesností líčí běh každodenního života v táborech Černonožců. Spolu s protagonistou čtenář prožívá všechny události určující identitu příslušníků kmenů z Velkých planin – vydává se na krádež koní i válečnou výpravu proti Vraním indiánům, tradičním nepřátelům Černonožců, loví bizony a účastní se náboženských rituálů. Je však také bezmocným svědkem rozpadu tohoto tradičního způsobu života v důsledku kontaktu s americkou civilizací. Román, který díky své historické a faktografické přesnosti a podrobnosti přesahuje hranice beletrie, je dokladem probouzejícího se národnostního uvědomění původních obyvatel Severní Ameriky v 70. a 80. letech 20. století, které našlo svůj výraz v hnutí s názvem Native American Renaissance (N. Scott Momaday, L. M. Silková, L. Erdrichová ad.). To se od konce 60. let minulého století podílelo na oživení historického a kulturního dědictví původních obyvatel Severní Ameriky. Z Welchovy tvorby již v českém překladu vyšly novely Zima v krvi (2018) a Smrt Jima Loneyho (2019). Oproti těmto textům, popisujícím neutěšený život v indiánské rezervaci druhé poloviny 20. století, nabízí román Ten, který obelstil Vránu tradičnější pohled na indiánskou komunitu. Přesto však nemalou měrou přispívá k narušování stereotypních představ o životě indiánů z Plání, a tím i k pochopení kulturní a etnické rozmanitosti amerického Západu. O přízni kritiky i čtenářské obce v době vydání románu ve Spojených státech (1986) svědčí ceny Los Angeles Times Book Prize, American Book Award a Pacific Northwest Booksellers Association Award.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Akropolis
Originální název:

Fools Crow , 1986


více info...

Přidat komentář

manka71
08.10.2023 5 z 5

Karel May by se asi divil, co se ve skutečnosti dělo. Kniha je skvělá a doporučuji všem mým známým. Doporučuji všem co se zajímají o kulturu severoamerických indiánů.

Blue
29.01.2022 5 z 5

Pokud někdo v dětství rád četl příběhy o indiánech a stále ho to drží, má ale pocit, že by vypadal nepatřičně, kdyby se dnes někde ukázal s mayovkou v ruce, nechť bez váhání sáhne po této knize. Jamesi Welchovi se podařilo napsat indiánku pro dospělé, dokonalý mix dobrodružné a umělecké literatury. Je to kniha, nad níž se všichni sejdeme. Bývalí kluci i současní ctitelé kvalitní četby. Jsem šestý v pořadí, kdo uděluje hvězdičky a dávám stejně jako mí předchůdci plný počet. Jsem zvědavý, kdo první poruší tuto tradici a vystaví se tak hněvu Slunečního náčelníka. Bude potřebovat hodně silnou medicínu.


Shindo
15.11.2021 5 z 5

Málokedy sa stane, že ma kniha úplne pohltí. Táto bola výnimkou.

Bola zaujímavá už samotným námetom z indiánskeho prostredia, faktografickou presnosťou (čerpá aj zo skutočných historických udalostí), pútavým dejom a tým, že autor samotný bol indián.

Kniha okrem príbehu hlavného hrdinu sleduje aj vopred prehratý boj indiánov proti bielym utláčateľom, ktorí ich chcú pripraviť o pôdu. V poslednej kapitole po masakri ale vidno iskru nádeje, že sa všetko postupne na dobré obráti.

Určite siahnem aj po jeho ďalších knihách.

pajaroh
21.08.2021 5 z 5

Myslím, že se mi do rukou dostává dost dobrých knížek. Ale jen jednou za čas je to Ta Kniha, která jakoby byla napsaná pro mě, každá věta souzní a při čtení má čas naprosto jiný běh. Tak tomu bylo i u příběhu Obelstil Vrány a jeho rodiny, kmene, domova, krajiny u Řeky dvou kouzel, Páteře, kdy se Sluneční náčelník a Sedm osob střídali i nad mou hlavou, tolik mě vyprávění pohltilo.
Pokud vás nezajímá indiánská mytologie, je zbytečné knihu číst. Ti ostatní v knize možná naleznou poklad jako já. Krásně napsáno, přeloženo a líbí se mi i vydání Akropolis.

Štítky knihy

19. století americká literatura Indiáni USA (Spojené státy americké) etnografie, národopis domorodé kmeny historické romány

Autorovy další knížky

James Welch
americká, 1940 - 2003
2021  95%Ten, který obelstil Vránu
2019  69%Smrt Jima Loneyho
2018  67%Zima v krvi

Kniha Ten, který obelstil Vránu je v

Právě čtených4x
Přečtených30x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených6x
Knihotéce37x
Chystám se číst44x
Chci si koupit14x
dalších seznamech2x