Bledý vrah

Bledý vrah https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22508/bmid_bledy-vrah-P7o-22508.jpg 4 31 6

Temný Berlín série

< 2. díl >

(druhá část volné trilogie Temný Berlín) V pokračování volné trilogie Temný Berlín pátrá soukromý detektiv po masovém vrahovi dívek v roce 1938. Soukromý detektiv Bernahard Gunther je vyzván, aby ve funkci komisaře kriminální policie vyšetřoval sérii brutálních vražd, které se odehrály v napjaté atmosféře předválečného Berlína. Stopy vedou k vysokým funkcionářům SS.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

The pale criminal (Berlin noir) , 1989


více info...

Přidat komentář

Alma-Nacida
18.08.2020 4 z 5

O chlup větší spád než v Diamantech, taky o něco víc nechutností, které páchá nejen sériový vrah. Bernie zase přijde na to, kdo za vším stojí, vyjasní se i otázky z prvního dílu a někdo je i po zásluze odprásknut. Ale neodvratitelné důsledky zase způsobí frustraci nejen Berniemu, ale i čtenářům. Aspoň mě určitě. Kladně hodnotím vhled do historických okolností, hlavně pokud jde o pozadí ponuře proslulé propagandy. Takže se pustím i do dalšího dílu, třebaže asi nebudu "chladná jako losos že Severního moře". :)

Česneksmedem
09.09.2018 4 z 5

Rozhodně to nebylo špatné. Jen jsem měl trochu pocit, že slovní útoky detektiva Gunthera na SS by se minimálně bez pořádné nakládačky neobešly. Celá kniha je, jak píše Oksalakka, protkána četnými hláškami. Uvedu pouze jednu: "Byl chladný jako chcanky zmrzlého eskymáka". Alles Gute!


trudoš
11.01.2017 5 z 5

Lepší než předešlé Krvavé diamanty, především díky přímočařejší zápletce a houstnoucí atmosféře nacistického teroru. Snad jen, že si Philip Kerr trochu ulehčil život, když soukromého detektiva Bernarda Gunthera přemístil do pozice policejního komisaře, čímž mu přímou úměrou zvýšil zákonné pravomoci. Takže pro jednou může urážet koho chce, aniž by s tím kdokoliv mohl něco dělat. Sice tím zůstává věrný nepsaným pravidlům drsné školy, ale v kulisách přísně totalitního režimu to přeci jen trochu ruší, o to víc že hrdina kope za ty svobodomyslnější.
Zápletka se tentokrát točí kolem honu na sériového vraha a šlape svižným tempem i přes počáteční odbočení, které se však nakonec ukáže jako poměrně důležité. Samotné konstrukci děje lze vytknout pouze opakující se stagnaci, kdy po každé vraždě získáváme stejnou informaci - detektivové nemají dostatek stop, aby měli po kom pátrat. Přesto se autorovi povedlo vystavět hodnověrné policejní vyšetřování, které není nesmyslné, roztáhlé nebo nahodilé.

Oksalakka
04.09.2014 4 z 5

Bavilo mě to víc než Praha osudová, ale sem tam bych Bernieho s jeho cool hláškama plácnul přes papuli. Prostředí a atmosféra ovšem na výtečnou.

čertina
31.08.2014 5 z 5

Velmi zajímavá detektivka,čte se skoro jedním dechem.Mohu jen doporučit !

beanstk
05.05.2014 5 z 5

Druhý ze série příběhů se soukromým detektivem Berniem Guntherem. Případy jsou dostatečně zajímavé a zamotané, nejvíce se ale vyplatí číst kvůli popisu Berlína a Německa v roce 1936 a dále ... ČR se pak dotýká díl "Praha osudová". V tomto díle "hrají" i Heydrich, Himmler, Nebe ...