Temná rieka

Temná rieka https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/493215/bmid_temna-rieka-pwu-493215.jpg 4 7 2

Dej románu sa odohráva v prostredí divokej prírody. Na rieke Paraná plávajú lode s novodobými otrokmi, naverbovanými na zber lístia zo stromu maté, za neznesiteľných podmienok. Ľudia sú zmorení, zdeptaní ťažkou prácou, jedovatým hmyzom ale najmä týraním, neľudskými trestami... Hrdina románu, Ramón, je tiež jedným z týchto robotníkov. Po mnohých dramatických udalostiach utečie na vlastnoručne zhotovenej plti v ústrety novému životu.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , VPL - Vydavateľstvo politickej literatúry
Originální název:

El río oscuro , 1946


více info...

Přidat komentář

nightlybird
30.11.-0001 3 z 5

Kniha neobyčejně působivá - současně ale poplatná stranické příslušnosti autora. Jestliže si ale uvědomíme, že v oblasti Latinské Ameriky sociální rozdíly mezi jednotlivými vrstvami obyvatel dosahují až obludných rozměrů, není se co divit, že je zde značná inklinace k levicovým názorům, zejména mezi inteligencí. A pokud si toto uvědomíme a trochu to odfiltrujeme a odpolitizujeme, zůstane velmi silná a čtivá kniha.

orlro
30.11.-0001 3 z 5

Nádherný lyricko-realistický popis slávy a hlavně bídy všemocné a bezmocné Horní Parany. Revolucionářské vyústění se sice jistě hodilo do krámu komunistům, ale nic to neubírá na kvalitě tohoto díla.