Tchajpejčané

Tchajpejčané https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/229789/bmid_tchajpejcane-229789.jpg 4 8 4

Kniha povídek, ve kterých se mísí prvky modernizmu s tradičními čínskými literárními technikami, je sondou do života celé jedné skupiny přistěhovalců. Spisovatel mistrně vyjádřil svůj soucit nad plynutím času a cyklickým během historie, v němž se neustále střídá vzestup a pád.

Přidat komentář

bookemma
03.02.2023 4 z 5

(SPOILER) Mám z celé knihy pocit takové smutné dusivé reality - neschopnost a v mnoha případech i neochota adaptovat se na nový život, a neustálé sentimentální ohlížení za tím starým. Hrůza, kterou ti lidé ale prožívali, se dá jen velmi těžko pochopit, nejlépe nebo možná nejteskněji, jsem ji vnímala u stárnoucího učitele, který čekal 15 let na svou snoubenku z pevniny. Kolik takových příběhů tahle doba stvořila?
Tanečnice ze šanghajského Paramountu a jejich smutné osudy, společnice zničené nejen muži, ale i okolnostmi. Melancholické čtení.

meren
23.04.2019 4 z 5

Zajímavá knížka, která nám dává nahlédnout na jednu generaci nedobrovolných exulantů. A pohled je to celkem smutný. Všemi povídkami prochází zklamání, ztráta idejí a kolikrát i nadějí. K tomu všemu i postavy postupně chátrají fyzicky, takže obraz celkové prohry a ztráty je o to citelnější a intenzivnější.
Paj Sien-jung to vše na celkem pár stránkách zvládá čtenáři dobře podat a ukázat mu atmosféru doby a místa, ve kterém on sám vyrůstal.


Noctua
29.11.2018 5 z 5

Kniha Tchajpejčané se sice řadí mezi tchajwanskou prózu, nicméně i přesto působí v mnoha ohledech nesmírně poeticky. Zahrnuje nostalgické vzpomínky, pocity odloučení hrdinů od své vlasti, postavy ze všech vrstev společnosti (od vysoce postavených velitelů vojsk a akademických elit až po jedince z nejzazšího okraje společnosti), které však spojuje jedna věc - a sice jejich neveselý osud.

Čas od času nalezneme mezi řádky důležité okamžiky z čínské historie - např. Májové hnutí, případně občanskou válku a vítězství komunismu, před kterým hrdinové následně prchají na Tchajwan.

Boboking
06.03.2015 4 z 5

Příběhy ze vzbouřenecké Číny, z ostrova Taiwan, od vyhnanců o vyhnancích. Příběhy o vzpomínání na starou dobrou Čínu, před komunistickou revolucí, a hlavně o zničující naději o možném návratu.