Tango: Skutečný příběh jedné tučňáčí rodiny

Tango: Skutečný příběh jedné tučňáčí rodiny https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/353083/mid_tango-skutecny-pribeh-jedne-tucnaci-zyL-353083.jpg 4 46 13

Roy a Silo, dva tučňáci uzdičkoví z newyorské zoo, si postavili hnízdo z kamenů a střídavě na něm seděli. Ale nic se nedělo… Až jednou dostal ošetřovatel Gramzay vynikající nápad! Příběh jedné skutečné ptačí rodiny s nádhernými ilustracemi Henryho Colea vtáhne děti všech generací. Pro děti od 3 let

Přidat komentář

dancadragneel
11.09.2023 5 z 5

Za mě hezká kniha. Mile mě překvapilo, že zde nikdo nevnucuje nic. Prostě dva tučnáci, co se měli rádi a dali možnost jedomu vajíčku nezaniknou, ale naopak přežít. V divočině by to vajíčko nemělo možnost. Takhle jí dostalo. Je to nenasilná četba o tom, že láska je různá a důlležitá.

muchomurka
20.08.2023 4 z 5

Krásná knížka. Čtení jsem si užívala, byla napnutá, dojatá a mile překvapená laskavostí příběhu. Tohle bylo milé knížní překvapení.


Sandalkar
13.04.2023 4 z 5

Knihu jsme vybrali omylem, protoze mela tucnaky na obale. Uvnitr pribeh o dvou tucnacich - sameccich, kteri si vysedeli mlade?? A proc vlastne ne? Stejne jako osetrovatel, ktery jim dal vajicko od jineho paru, si rikam, at zkusi sanci... a rozhodne si nemyslim, ze tim z naseho ditete vychovavam LGBT. Naopak. Prijde mi dulezite ukazovat vsechny barvy zivota. Uz odmala.

MargotWolandov
07.11.2022

Moc hezká milá knížka. S dětmi jsme ji vylovili v knihovně a oboum potomkům se moc líbila. Akorát mě mrzí a zároveň pohoršují některé nižší komentáře, že bychom neměli dětem 'vymývat' hlavy, jenom proto, že jsou v něm dva tučňáci-kluci.

LunaL.
02.05.2022 4 z 5

Po knize jsme se synem šáhli v knihovně, protože oba máme rádi tučňáky a hned nás zaujaly hezké obrázky. Při čtení jsem se zarazila, že je to o páru dvou tučňáčích kluků - pak jsem si ale řekla, proč ne? Byl to dobrý způsob, jak na tohle téma zavíst se synem řeč. Ze začátku nemohl pochopit, jak dva "tátové" můžou mít spolu malého tučňáčka. Začalo vysvětlování, že nemůžou snést vajíčko, ale můžou se o něj starat tak, aby se z něj vyklubalo ptačí mláďátko. A pak už ho vychovávají podobně, jako jiní rodiče.
Nevidím v tom problém, jen si myslím, že je důležité dítěti vysvětlit, že pro narození dítěte/mláďátka je potřeba holky a kluka, že musejí pochopit nejdřív to. A pak vysvětlovat, že jsou i jiné rodiny, které nejsou složené z mámy a táty, jen to není tak běžné. Proto mi přijde, že by měla být knížka určená starším dětem, než tříletým.
Příběh byl hezky napsaný, doplněný pěknými obrázky. Vím, že se mezi zvířaty běžně objevují páry stejného pohlaví, proto věřím, že je opravdu psaný podle skutečnosti.
Jediné, co bych tomu vytkla je, že by mělo být v knize uvedeno, o čem je (jak to běžně bývá), aby se rodiče pak nedivili, co dítěti čtou. Aby se mohli dopředu rozhodnout, jestli je čas s tímhle tématem dítě seznámit, nebo ne. Pro ty, co chtějí tohle "téma" dítěti vysvětlit, je tahle knížka rozhodně skvělou volbou!

Jass
29.03.2021 4 z 5

Sama o sobě tahle kniha rozhodně není žádným mistrovským dílem. Rozhodně znám lepší dětské knihy, ALE tahle kniha je důležitá tím co dělá. Ale přeci jen nejprve o knize mimo kulturní kontext. Příběh je moc pěkný a pro děti jednoduše napsaný, pokud jste dospělí, budete ho mít (pokud se budete krotit) přečtený za čtvrt hodiny. Ilustrace jsou líbivé a k příběhu se celkem hodí, kresba zvířat a prostředí se mi líbí moc, se zobrazením lidí mám pak trochu problém (jejich obličeje jsou zvláštně ploché a působí na mě trochu nepřirozeně, ale to je snad jen můj problém...).
A teď už k tomu důležitému. Je důležité si uvědomit, že tahle kniha není žádná propaganda a snaha přeprogramovat malé děti, je to kniha o normalizaci témat, která by měla být normalizována. Myslím, že většina lidí si neuvědomuje, jak hluboko v nás je heteronormativita zaklíněná. Tak hluboko, že spousta lidí, si fakt že je LGBTQ+ uvědomí až v "pozdním věku" (tohle se týká především bisexuality, ale zdaleka ne jen...). Proč se to děje? Moje odpověď na tuhle otázku zní, protože tato témata nejsou zobrazována v kultuře, případně jsou v ní zobrazována nepřesně až toxicky, případně jsou zobrazována jako něco nenormálního/speciálního/výjimečného (/postiženého, jak "krásně" píše komentář pode mnou). Knížky pro děti jako je tahle mohou celý tento proces uvědomění pro řadu lidí zjednodušit. Přála bych si, abych tuhle knížku mohla číst jako malá, bohužel byla do češtiny přeložená až nedávno a v dnešní době to jistě není taková bomba, jako to byla v roce 2008 (tuším). Přesto jsem podobnou dětskou knihu neviděla a rozhodně bude mít trvalé místo v mé knihovně.
P.S. Tahle knížka by stejně dobře mohla být o neplodnosti (lehký spoiler: Když se snaží vysedět kamínek, tak snad každému musí srdce usedat - jinak snad žádné nemá...)
Jestli to ze mě dělá "slečnu aktivistku", tak budu tento titul nosit se ctí...

Lady Jane
29.10.2018 odpad!

No co na to říct...ideologické gender vymývání mozečků dětem od 3let prostřednictvím dojemného příběhu stejnopohlavního tučňáčího párečku (není ovšem jasné jestli byli kluci tučňáci i gayové popřípadě transgendeři nebo měli některé z dalších 52 pohlaví, popřípadě ho mění podle nálady) toužícího po miminku a takové úplně "normální duhové rodince"...sociálně-inženýrský experiment aplikovaný s láskou na zvířátkách se povedl, tak teď hurá experimentovat na lidech a začneme u dětí...zřejmě jsem už stará, příliš konzervativní nebo málo pokroková, takže nesdílím nadšení slečny aktivistky níže a nechápu, proč dětem v tomhle věku zatěžovat hlavu vysvětlováním něčeho jako homo-orientace a rovněž nesdílím názor, že podsouvání a reprezentace všemožných sexuálních odchylek těm "normálním" působí na ty "postižené" léčivě...tvrzení o "dětech co se identifikují jak gay nebo lesby" už snad není ani k smíchu...ať si je každý, jaký chce a dělá si, co chce, pokud tím nikdo netrpí, ale necpěte to, prosím vás, malým dětem a všem okolo ( např. prostřednictvím tvrzení, že i někteří tučňáci jsou homosexuálové vychovávající potomky)...až jednou dospějí, vyberou si samy, co je bude zajímat a s kým se budou chtít mít rády...za mě zneužití hezkého a dojemného příběhu a jeho přetvoření v genderově-ideologický odpad...

gleti
02.10.2018 5 z 5

Milá knížečka.

Ale vysvětlujte pak dětem, když to jde u tučňáků, proč to nejde u lidí? Proč se hloupé zákony staví nad rozum a cit?

efka.michalkova
01.09.2018 5 z 5

Mezi knihami, které pořizujete svým dětem a dětem v okolí by měla být alespoň jedna takovahle. Naštěstí knih, které nabourávají heteronormativitu a nenásilně děti seznamují s tím že rodiče a partneři nejsou vždy jen kluk a holka, je čím dál tím více. Už jen čekám na knihu kde bude hlavní hrdina/ka trans. Myslim, že je to důležité hlavně proto, že je nesmírně léčivé když vidíme v knize, ve filmu nebo v médiích reprezentaci někoho podobného, někoho jako jsme my sami. No a hetero pohádek je habaděj, proto je důležité ze vznikají i takovéto pohádky... Děti které vyrůstají v gay rodinách nebo děti které se samy identifikuji jako gay nebo lesby, to díky podobným knihám budou mít mnohem jednodušší. A ostatní děti aspoň pochopí že na tom není nic divneho

Knihomura
03.01.2018 5 z 5

Příběh podle skutečné události - prý. Pohodově a nenásilně napsaný. Najdou se v komentářích i tady škarohlídi, kteří budou tvrdit, že toto téma /dva tatínci se mají rádi a vychovávají spolu holčičku/ je pro děti nevhodné??? Viz Princ & princ

Petulla
21.10.2017 5 z 5

Nádherná a dojemná knížka. Líbí se mi, že i takové knihy jsou na našem trhu pro dětské čtenáře.

Tobika
24.09.2017 5 z 5

Moc pěkný příběh tučňáčí rodiny, která se skládá ze dvou tatínků. Byla jsem mile překvapena i tím, že je podle skutečné události.

bibi.r
09.09.2017 5 z 5

Velmi osvěžující a nečekané. Tučňáci jsou prostě super :).