Tam uvnitř něco je

Tam uvnitř něco je https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/516228/bmid_tam-uvnitr-neco-je-645bdd6759ca2.jpg 4 25 8

Tato kniha je od prvního pohledu podivná a něco se v ní ukrývá… Ač je určena dětem, má šanci stát se zásadním knižním titulem pro celou rodinu, protože imaginace Tomáše Peřiny umocněná výtvarným projevem Františka Skály – to je hodně silná káva! Takhle poťouchlou dětskou poezii jste dost možná ještě nečetli a zcela určitě zase dlouho číst nebudete.... celý text

Přidat komentář

tereza0319
22.04.2024 5 z 5

Nádhera, moje surrealistické srdce přetéká rozkoší. Dokonalé jak po jazykové, tak po výtvarné stránce. Mám chuť si tu knížku koupit, a to to zásadně nedělám.

petrarka72
11.09.2023 5 z 5

Tohle je prostě boží! Nevím, jestli jsem dítě nebo puberťák, ale při Rudé Karkuli mi spadla čelist a sklapla až po Posledním přípitku, načež to tečka Reje noci korunovala. Zručně napsané básně, pohybující se na hranici tří "H" - hororu, humusu a humoru. Frankensteinův sešit, Na Všechny svaté, Nervosa či Sněžítko jsou pro mne top, protože jsou kromě hravosti taky chytré... Tuto jednohubku vřele doporučuji! Před spaním (budete se bát na svou pravidelnou půlnoční návštěvu ledničky!) i ve dne (nepřestanete se ohlížet přes rameno po psychohmyzu, UFObrokolici či Zubeidě, princezně transylvánské!). Díky, básník i autor originálních koláží mi udělali velkou radost.


TerJac
22.08.2023 5 z 5

Tak tohle mne mile překvapilo. Jako tip na zajímavou poezii pro puberťáky, kterým tenhle žánr nic neříká, by to bylo určitě super! Poklad či Tichá noc - pecka :) A doprovodné ilustrace jakbysmet!

Ditules
14.08.2023 4 z 5

Tak dětská kniha ani omylem, ale pobavilo nesmírně... :)

capricornus
12.07.2023 3 z 5

Tohle dítěti nedám, ale Tichá noc je parádní. A ta plína!

boticelli
09.07.2023 5 z 5

Františka Skálu mám už dlouho mezi nejoblíbenějšími umělci, hned vedle Švankmajera. A ty říkanky! Prostě radost vzít knihu do ruky.

vladenec
24.06.2023 5 z 5

Dlouho jsem odolávala jestli knihu v knihovně zařadit do oddělení dětského, ale pak jsem si řekla že nebudu až tak krutá :). Některé z dětí by z těch geniálních, bizarních a vtipných ilustrací měly noční můry.

nefernefer
21.06.2023 5 z 5

Krásná kniha formou i obsahem. Mám z ní velkou radost. Není to jen kniha, je to umělecké dílo. Ačkoli formát mě trochu překvapil, málem se mi nevešla do tašky. :o) Některé ilustrace jsou vskutku hororové, jiné vtipné. A poezie pluje někde mezi Timem Burtonem a J. H. Krchovským, plná slovních hříček a vtipných bizarností. Prostě pastva pro oči i duši. Jen tím tvrzením anotace, že je určena dětem, si tedy nejsem úplně jistá. Dospělý si ji užije mnohem víc. Tentokrát jsem si nemohla pomoct a jako ukázku jsem musela vybrat aspoň dvě. :o)

TICHÁ NOC
Zlé nemluvně jak podlý vrah
se plíží mezi stíny
a šíří démonický pach
rok neměněné plíny.

Dle dávné sudby stane se
prý ničitelem světů,
na Štědrý večer pronese
svou hrůznou PRVNÍ VĚTU
a sešle na svět prokletí,
čas přetočí se zpátky,
zem pukne, nebe odletí...
Přeji vám krásné svátky!

INFERNO
Jsem věčně prochladlý a mládí navzdory
sním, kterak za sto let natáhnu bačkory.

V nebi je větrno, tak ať se smažím v pekle,
v huňatém rubášku, na nohou funusekle.

Ještě s tím otálím, tak jako všichni lidé.
Co však Ti v mrazivém a krutém světě zbyde?

Jen peklo, které má prazvláštní vroucí něhu,
a dobrá společnost, Společnost přátel žehu.

Autorovy knížky

Tomáš Peřina
česká, 1980
2023  87%Tam uvnitř něco je

Kniha Tam uvnitř něco je je v

Přečtených24x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených4x
Knihotéce8x
Chystám se číst29x
Chci si koupit11x
dalších seznamech1x