Taká veľmi anglická vražda

Taká veľmi anglická vražda https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/518885/bmid_taka-velmi-anglicka-vrazda-dwG-518885.jpg 3 90 32

Anglicko, 1920. Eleanor Swiftová sa po smrti lorda Henleyho sa stala dedičkou chladného, panského sídla Henley Hall. Vráti sa do Anglicka a hneď tu zažije šok – počas prechádzky sa stane svedkom vraždy! Napriek hustému dažďu totiž vo vzdialenom kameňolome zbadá, ako niekto zastrelí muža. No kým sa dostane na miesto činu, vrah je preč a mŕtve telo tiež. Keďže obeť chýba a miestni policajti sú presvedčení že zbytočne robí problémy, Eleanor sa rozhodne, že prípad vyrieši sama.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Lindeni
Originální název:

A Very English Murder , 2020


více info...

Přidat komentář

Booky84
06.04.2024 4 z 5

Příjemná detektivka, zase je to něco trochu jiného - lehká pohodovka, která poklidně plyne. Lady Eleanor a majordomus Clifford jdou opravdu zajímavá a nevšední dvojice, buldoček Gladstone je roztomilý rošťák.

Maanna
26.12.2023 3 z 5

Bohužel jednu hvězdičku knize ubírá opravdu nepovedený překlad - věty jsou klopotné a šroubované a neustále opakovné oslovení "má paní" vůbec nebere v potaz rozdíl v užívání a funkcích přivlastňovacích zájmen v češtině a angličtině (našla jsem si pro srovnání ukázku v originále a ta se četla mnohem lépe.) Jinak to pro mne byla celkem příjemná kniha. Moc se vydařily postavy majordoma a psa, ale ani ty ostatní nebyly bez potenciálu. Mně asi nejvíc vadilo, že chyběl detailnější popis prostředí a vztahů na venkově a celé pozadí vraždy. Hrdinka vyhodnotí první tři osoby, které potká, jako potenciální pachatele a dál už po souvislostech moc nepátrá, jen se snaží jejich vinu prokázat nebo vyvrátit, aniž by třeba jen na chvíli zvážila, že pachatel může být ještě někdo jiný, koho dosud nepotkala... Ale zase to beru tak, že se jedná o první díl série, kde autoři chtěli představit postavy, které pak budou figurovat i v dalších dílech, tak holt pátrání trochu osekali...


pip11
26.11.2023 5 z 5

Tak vážně nevím, co druzí četli za knihu, ale mě se příběh moc líbil. Byl přesně tak pomalý a klidný, jak se na tehdejší venkov hodí a detektivní zápletka mě držela až do konce. Bylo to příjemně britsky vtipné, to jsem si vychutnala.

M.j. ta parta chlapců tam byla proto, aby vyrobila barevné bomby.

akinomV
20.11.2023 4 z 5

Tak díky negativním komentářům jsem ke knize přistupovala dost opatrně. Ale nakonec jsem byla ráda, že jsem se nenechala odradit. Mně se příběh líbil a užila jsem si ho. Je to pohodová detektivka a já jsem zvědavá, jestli bude i pokračování.

Navíc jsem se schválně podívala na hodnocení na Goodreads a vůbec si to nevede špatně. Tady je krásně vidět, že co čtenář, to jiný vkus, ale to není vůbec špatně. Tak snad se najde ještě někdo, komu se kniha bude líbit.

Ív688
14.11.2023 1 z 5

Dočetla jsem, žádný zázrak ke kterému bych se vracela, hlavní hrdinka mi připadá úplně naivní, když přihlédnu k tomu, že má za sebou manželství, dobrodružství při hledání zážitků pro bohaté klienty a tak, nějak mám dost omílaného oslovení má paní a jakéhosi kamarádství mladé lady se služebnictvem..příběh mi připadá nudný , přeskakovala jsem kusy textu..a detektivka? Tak tu si opravdu představují jinak.

Domanovak
11.11.2023 2 z 5

Žádný zázrak se nekonal, dalo nakonec i dost práce se tím příběhem prokousat, bylo to takové toporné ( začátecnické??). Možná tak poloviční rozsah by odpovídal obsahu. A maja1848 uvádí správně základní pochybnost - k čemu tam byla ta parta kluků?.

Fajn
30.10.2023 odpad!

Nadšená z Devátého neznámého a Debutantky jsem hledala něco podobného a sáhla brutálně vedle. Bože, to byla nuda ve srovnání s Gardnerem. Čím déle jsem četla, tím víc jsem se modlila: alespoň-jeden-nápad... NE! Sterilní příběh plný prověřených rekvizit a vypravěčských postupů, které fungují skoro vždycky, ale tady ne. Nic. Škoda. Další šanci autorce rozhodně nedám.

roso.mak
19.10.2023 3 z 5

Velmi mě bavila postava hlavní hrdinky i komorníka, který mě trochu připomínal Jeffese od Terryho Pratchetta. Bohužel se autorka natolik soustředila na tyto dvě postavy a rozvíjení humoru v jejich činech, že úplně zapomněla budovat detektivní část knihy. Což je u detektivky docela problém.

Přesto se kniha četla pěkně, a protože se nějaké další dobrodružství této dvojice přímo nabízí, možná po ní sáhnu znovu.

maja8148
07.10.2023 2 z 5

Mě se to prostě nelíbilo. Zaprvé - strašně nudné a polovinu knihy (a to ani není nijak objemná) se tam vlastně nic neděje a hlavní hrdinka jenom jí nebo relaxuje. Navíc ani není sympatická a myslím si, že rozumu taky moc nepobrala. Zadruhé - vrah je jasný už od chvíle, kdy se objeví na scéně. S čímž mi souvisí Zatřetí - kniha dělá ze čtenáře hlupáka. Neustále všechno opakuje dokola a dokola. Klidně ve dvou větách ihned po sobě, aby vám ta informace náhodou neunikla (nebo je to možná dáno inteligencí hlavní hrdinky, která pokud jí to neřeknete třikrát tak to nepochopí?). No a pak udělá tu věc, že nějaké informace vám vůbec neřekne (například proč hlavní postava dvě kapitoly po hrabství nahání partu kluků, aby jí pomohli, ale pak nám vůbec neřekne s čím a oni tam pak vůbec nejsou).

zazvorka
05.10.2023 2 z 5

Prolog a první kapitola super. A pak mě nadšení opouštělo, až zmizelo zcela. Všechny ingredience příběhu slibovaly lahůdku, ale bylo to mdlé a pro mne těžko stravitelné. Opravdu velká nuda!

Jolana.b
21.09.2023 5 z 5

Když čtu komentáře níže uvedené, přemýšlím, zda jsme četli všichni stejnou knihu. Já ji koupila své babičce, jako milovnici Agáthy CHristie. Stále jsem se k regálu s touto knihou vracela jako moucha k lampě až jsem si ji koupila. A nelituji toho. Bylo to báječné čtení, které se o noční čte úplně samo. Svým způsobem mi připomněla slečnu Fisherovou. Nezávislá mladá žena s dokonalým majordomem v zádech. Skvělé čtení. Těším, že si přečtu další dobrodružství této dvojice.

lucie0951
20.09.2023 4 z 5

Příjemné oddechové čtení.

katerina3368
07.09.2023 2 z 5

Když jsem v knihkupectví zahlédla tu krásnou obálku s ještě krásnějším ořezem a s popiskem, že je to pro fanoušky panství Downton a A. Christie neváhala jsem ani vteřinu. Tak moc sem byla nadšená, přesně můj styl! Ale čtení mě teda bohužel hodně bolelo. Věty byly takové šroubováne a dialogy moc nefungovaly, absolutně sem se nemohla začíst. Kniha je pro mě tedy bohužel opravdu velkým zklamáním.

Vrbická1999
06.09.2023 3 z 5

Příjemná milá detektivka. Oddechovka trochu (!) ve style Agathy Christie. Ale obávám se, že za měsíc nebudu vědět, o čem příběh byl.

xxbarbarelaxx
25.08.2023 4 z 5

Kniha se četla dobře, děj plynul. Občas mě štvala hlavní hrdinka, ale nebylo to nic proč by kniha nešla dočíst. Druhá polovina byla ale už trošku pomalejší.

Vladi_S
25.08.2023 odpad!

Velmi otravna hlavni hrdinka.

Dragon
08.08.2023 4 z 5

Pohodová detektívka, ktorou sa necháte unášať. Bavíte sa na niektorých situáciách, neveriacky krútite hlavou nad živlom Eleanor. Zamilujete si jej psíka Gladstona.
Žiaľ, postupne príbeh stráca grády a dynamiku. Veľmi dobrý štart, začítate sa, ponoríte, bavíte sa...a potom akoby autori ubrali plyn, zvoľnia a strácajú moju pozornosť. Aj preto o hviezdičku menej.

Každopádne aj máte chuť na nekomplikovanú, mierne zábavnú a pokojnú detektívku, vyskúšajte. Niektorí ju prirovnávajú tak trochu k slečne Marplovej, či Agathe Christie, ale toto prirovnanie určite neobstojí. No ako oddychové čítanie áno ide o prvý diel série, vyšlo už nejakých 15 dielov, tak uvidíme, či budú pokračovať aj slovenské preklady.

Nessie72
06.08.2023 2 z 5

Krásná obálka, jinak opravdu špatné. Mám ovšem pocit, že možná tentokrát tu nevalnou úroveň má z velké části na svědomí český překlad. Je to kostrbatá čeština, která vůbec neodpovídá době, v které se děj odehrává. Pokud budou vycházet další díly této série, rozhodně by se překladu měl ujmout někdo jiný, pak by možná byla šance, že to celé nebude vyznívat, jako špatně napsaná parodie na dobovou detektivku.

Majka1979
31.07.2023 5 z 5

(SPOILER) Po dlhšej dobe som trošku zmenila štýl a rozhodla som sa prečítať si kriminálku. A vôbec neľutujem, že som urobila takú menšiu zmenu.
Eleanor zdedí sídlo po svojom strýkovi. Ako tam príde, tak sa rozhodne ísť na prechádzku po okolí so psom. Netuší, že sa stane očitým svedkom vraždy.
Ale ako sa dá vyšetriť vražda, v ktorej zmizne telo? Všetci ju považujú za blázna a za ženskú, ktorá si to všetko jednoducho vymyslela a marí čas polície.
Ona sa nevzdáva a s pomocou svojho majordóma Clifforda sa snaží prísť na to, ako to bolo. Je to veľmi ťažké, ale časom sa zoznamuje s obyvateľmi a tak sa aj pýta na nejaké veci.
No nepohne sa ďaleko.
Ako je možné, že vražda sa stala a telo nie je? Ako to, že o deň na to sa stane samovražda a o pár dní neskôr sa samovražda zmení na vraždu, keď sa zabije človek, ktorý nechá list na rozlúčku a k tej vražde sa prizná?
Ale veľa vecí tu nesedí. Ako môže napísať list na rozlúčku človek, ktorý nevedel písať? Ako môže ľavák držať niečo, čo robil v pravej ruke?
Bol ten vrah naozaj taký babrák alebo si len zahrával s Eleanor? Alebo je v tom niečo viac? Ako veľmi ju vystraší to, že sa ju všetkými možnými prostriedkami snaží v pátraní zastaviť?
Naozaj úžasný príbeh a čítala som dlho do noci, lebo som veľmi chcela vedieť, kto bol vrahom a úprimne povedané ma to prekvapilo.
Odporúčam určite prečítať tomu, kto má takéto knihy rád

Akléda_
30.07.2023 3 z 5

Po Každý z mé rodiny někoho zabil jsem doufala, že tohle bude další vtipná detektivka, bohužel tady ale fungovala jen půlka toho, co knížka slibuje. Bylo to vtipné, uchechtávala jsem se a bavily mě obzvlášť scény s Eleanor a majordomem Cliffordem, ale ta detektivní linka pokulhávala. Přišlo mi, že hlavní hrdinka úplně náhodně obviňovala lidí kolem sebe a jen díky Cliffordovi jí to nějak vyšlo. Konec mě nepřekvapil, ale to jen z toho důvodu že když náhodně obviňujete všechny okolo tak se podle mě nedá čekat, že by z toho vzniklo něco překvapivého. Jo, sice se to četlo skvěle a ta doba roku 1920 je taky moc hezky popsaná, ale chyběla mi tam prostě velká a důležitá část toho, na čem knížka staví. Uvidíme zda se pustím do dalších dílů, bavilo mě jak mě to bavilo, ale detektivka to za mě prostě byla špatná. Pokud si chcete přečíst fakt dobrou vtipnou detektivku, tak běžte do Každý z mé rodiny někoho zabil.

Autorovy další knížky

2023  66%Velmi anglická vražda
2024  0%Smrť na bále

Kniha Taká veľmi anglická vražda je v

Právě čtených6x
Přečtených107x
Čtenářské výzvě16x
Doporučených1x
Knihotéce83x
Chystám se číst111x
Chci si koupit28x
dalších seznamech1x