Tak hodně štěstí

Tak hodně štěstí https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/418157/bmid_tak-hodne-stesti-LR7-418157.jpg 4 71 26

Potkaly se jako dospívající v táboře pro děti s obezitou a staly se nejlepšími kamarádkami. Emerson, Georgii a Marley spojil jeden velký celoživotní problém – boj s nadváhou. Uplynulo šestnáct let a Emerson umírá. Vzdala svůj zápas s přebytečnými kily. Jejím posledním přáním bylo, aby její nejlepší kamarádky zvítězily nad strachem, který je provází již od jejich útlého dětství. Co to ale znamená? Na to musí každá z nich přijít sama. Georgia se učí, že nemusí žít podle představ své matky a bratra a může přijmout lásku svého bývalého manžela. Marley se stále vyrovnává se smrtí své sestry-dvojčete a poznává, že i ona má šanci prožít romantický vztah. S tím, jak se Georgia a Marley stávají silnějšími, zdá se poslední odkaz jejich kamarádky mnohem jasnější: více než cokoli jiného na světě si přála, aby se její kamarádky naučily milovat především samy sebe.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Good Luck With That , 2018


více info...

Přidat komentář

Květi62
24.01.2024 5 z 5

Emerson, Georgia a Marley, tři nejlepší kamarádky, které spojil před 16 lety tábor pro děti s obezitou. Nyní Emerson umírá a Georgia a Marley jí slíbí, že splní její poslední přání. A tak se před námi rozvíjí příběh tří kamarádek, všechny bojují s obezitou, ale nejen s ní. Příběh je vyprávěn z pohledu Georgie, Marley a pomocí deníku také Emerson.
Kniha se četla velmi dobře, fandila jsem Georgii i Marley. Chápala jsem jejich pocity, smutky a přání.
"V životě se vám nepodaří všechno. Vždycky jsem si myslela, že když se budete dost snažit a budete svojí nejlepší verzí, vesmír si toho všimne a odmění vás. Ale tak to vždycky nefunguje."

Marcik7
30.10.2023 4 z 5

Příběh tří přítelkyň, ve kterém každá řeší nějaký psychický problém: morbidní obezitu jako následek zneužívání v dětství a šikany ve škole, předčasná smrt sestry-dvojčete a přílišná kritičnost matky, která je sama nezdravě závislá na svém vzhledu. Je to inspirativní příběh vlastně pro každého v tom smyslu, že je důležité, aby byl každý v pohodě hlavně sám se sebou, se svým vzhledem i svými názory.


Han-nah
30.01.2023 4 z 5

Tuto knihu jsem přečetla, ale nějak jsem nevěděla, co napsat. Teď jsem se dívala na film "Jsem Božská" a hlavní postava Renné zde přesně vystihla podstatu této knihy. Scházela jí sebedůvěra a až se přijala taková, jaká je, změnil se jí život.
Aktuální téma a to, jak vypadám. Když jsem na místě, kde mohu pozorovat více lidí, tak mi připadá, že toto téma je hlavně pro mladé "Priorita." Mladé dívky jsou většinou, jako přes kopírák a to nejen oblečením, ale i make up, stejný střih vlasů, ale i pohyby. Jakoby nechtěly vyjádřit svou osobnost, své pravé já, ale schovat se za masku a dav.
Já jsem od dětství spíše hubená, vždy jsem chtěla být macatější. Malá prsa - trauma. Až moje přijetí - jsem, jaká jsem také chvíli trvalo. Pak jsem i byla ráda, že v mém mládí úprava plastikou nebyla. Dnes se někteří vylepšují. Ano, někdy to podpoří psychiku, ale nic se nemá přehánět. To nesoudím i ty,kteří se tzv. rozkydají a potom s velkou euforíí hlásí, kolik zhubli. Ale obdivuji ty, kteří se mají rádi a něco pro své udržení těla i mysli dělají. Nemůžeme být všichni stejní a všem se líbit. A to je podstata knihy, která vypráví životní příběhy třech kamarádek. Jsou kamarádky od dětství, mají svá přání a touhy. V knize není uvedena jejich váha, ale to, jak se vidí každá z nich. Když jedna z nich zemře, zbylé dvě začnou řešit svůj přístup, jak ke svému tělu, tak k životu samotnému.
Na závěr knihy jsou otázky pro čtenáře k zamyšlení. Je velice důležitá rodina, partneři, kamarádi a špatně zvolená slova mohou velmi uškodit.
Neměli bychom mít předsudky, lidé mohou být i nemocní a okolí neví. To je ovšem na každém z nás.
Ale nejdůležitější je : Přijmout své tělo a žít !!!

Ywonek
13.11.2022 5 z 5

Zrovna jsem docetla tuto nadhernou a milou knizku, ktera pojednava predevsim o pratelstvi a prijeti sebe sama. Opravdu je vaha v dnesnim svete tolik dulezita? Jsou hubeni a stihli lide lepsi nez ti oplacani? Maji lepsi zivot, vic pratel?Rozhodne doporucuji. Budu na ni myslet hodne dlouho

katerina6763
12.10.2022 4 z 5

Tak tento příběh se mi moc líbil. Opravdu trpíme všichni předsudky k "tlustým" lidem? A je to vždycky jen jejich chyba? Rozhodně ne, jak se ukáže při čtení románu. Někdy vede k morbidní obezitě krutá cesta...

Lily101
08.08.2022 4 z 5

Začátek hodně dynamický, pak se vše rozvolnilo, ale v dobrém slova smyslu (text plynul a četl se dobře).

Téma obezity je skoro až špičkou imaginárního ledovce. Protože jsou tam jiná závažná témata.

Předpokládám, že přesně takhle by holky mohly uvažovat, byť otázkou (pro čtenáře) zůstává, jak moc jsou hlavní protagonistky při těle. Některým čtenářům to vadí, mi osobně to nevadilo.

SPOILER: Vadil mi sladký závěr. Přeci jen jsem to možná očekávat mohla, ale kniha je především o oné obezitě a kdyby byl příběh decentně sladký, možná by to šlo. Ovšem toto bylo jako z ukázkového romantického filmu, takže naprosto nereálné. KONEC SPOILERU.

Oceňuji otázky čtenářům na konci. Trochu to ve Vás evokuje otázky, které jste možná dostávali za úkol zodpovědět v rámci povinné četby ve škole (aspoň my to tak měli), ale současně pravděpodobně budete schopni odpovědět na mnohé z nich, jen na základě postřehů ze čtení samotné knihy a něco bude stát na Vašem dojmu. Správné odpovědi v knize nenaleznete, ale dle výše uvedeného to nevadí, neb si odpovíte sami.

Kvůli závěru,trochu i nutnosti dát do knihy co nejvíc závažných témat (jedno bych fakt nečekala a není to příjemné čtení) a tolik postav, že jsem se v tom skoro do půl knihy ztrácela (a musela si postavy napsat-hl. rodinné příslušníky hlavních protagonistek), plný počet hvězdiček udělit nemohu. Kdybych mohla, tak dám 4,5 hvězdičky, což zde dát nelze, takže zaokrouhluji na 4.

cukrovka
31.07.2022 5 z 5

Velmi zajímavá kniha s aktuálním tématem. Posedlost vzhledem, neustálé hubnutí. Samozřejmě že nadměrná obezita škodí, ale je také důležité být spokojená sama se sebou a užívat života, ne jen počítat kalorie.

helenkan
30.03.2022 3 z 5

Příběh tří přítelkyň řešících svoje problémy s nadváhou. Aktuální téma v každé době. Všechno bylo v knize moc pěkně a pravdivě napsáno. Nečetla se zrovna lehce. Začátkem jsem se trochu prokousávala. Ale stojí za přečtení.

Vendulik
12.07.2021 4 z 5

Hodně aktuální téma - vzhled a vaše váha. Hodně záleží, jak se na sebe diváme my sami a jak se máme rádi. Kniha byla super. Veselá ale taky zároveň smutná. Podle mě je jedno, jak vypadáme, důležíté je, jak se citíme my .

Doubravka1975
24.02.2021 5 z 5

Silný příběh, chvílemi hodně smutný, ale i vtipný. Skvěle rozebrané nesmrtelné téma: jídlo, hubnutí, obezita, poruchy příjmu potravy, mezilidské vztahy.....
Na konci má autorka pro čtenáře 12 otázek, které vás nutí přemýšlet dál. Když jsem příběh četla jsem si říkala proč je uváděna jen váha Emerson (její příběh nejhustší) A trochu mi vadilo, že nevím kolik váží Marley a Georgia váží. Ale po přečtení první otázky, mi vlastně došlo: od kdy má vlastně člověk nadváhu? Není to všechno jen v našich hlavách? Jako třeba já. Před x lety jsem vážila o x kilo míň a cítila se tlustá a teď......:):):)
Tak hodně štěstí !!!

Lo3ce
23.01.2021 5 z 5

Tuto knížku by si měl přečíst každý, kdo má problém s lidmi s nadváhou. Pomůže mu uvědomit si, že to nejsou jen "tlustí lidi", ale že jsou to hlavně lidi. Moc hezky napsáno, smutně, vtipně a trefně.

Erzetka
02.01.2021 3 z 5

Tak jak sleduji, nejsem sama, kdo měl problém se naplno začíst. Co si ale odnesu z této knihy je to, že je důležité vidět sama sebe, mít ráda sama sebe. Je spousta z nás co, celý život, řeší váhu a kila, i přesto si svou sebelásku zasloužíme i my. Nejsme o nic míň lidé jako ostatní s "normální" váhou...

zdenka4137
15.12.2020

Životní moudro, ke kterému dvě ze tří přítelkyň dopějí by nenašly, kdyby je ta třetí k tomu nevyzvala.
Spnění "bláznivého seznamu" který sepaly, když jim bylo náct...
Obě dvě si uvědomí, že cokoliv chtějí změnit, musí vycházet z nich samotných a vše záleží jen na nich...
Příběh jsem přečetla tak rychle, že jsem s poslední stránkou hledala, kam zmizelo těch 488 stran ?

jeny-v
31.10.2020 4 z 5

Po této knize jsem sáhla jen tak ze zvědavosti, jelikož i já mám věčný problém s kily navíc. Začátek mě nijak neuchvátil, ve třetině jsem ji chtěla odložit /což jsem nikdy neudělala/, bože 488 stran a bylo to správné rozhodnutí. Příběh vypráví o začátku přátelství tří dívek Emerson, Georgie a Marley na odtučňovacím táboře v Copperbrooku. Po odjezdu se z nich stávají kamarádky, které řeší během šestnácti let problémy s tloušťkou, s rodinou, s minulostí, se zaměstnáním, ale i s láskou. Před smrtí jim předá Emerson seznam deseti bodů - co všechno chceme udělat, až zhubneme. Ty měly společně plnit, ale nyní to zbylo pouze na Georgii a Marley. A ony se do toho opravdu pustí. V několika pasážích jsem se smála opravdu od srdce, třeba když skočila Marley Camdenovi na záda nebo kopulující králíčci v klobouku. Bylo to milé čtení a na konci jsem si přála být jejich kamarádkou.

dyger
17.10.2020 5 z 5

I přesto, že se mi kniha velice špatně četla, nebyla jsem schopná jí přijít na chuť, tak věřím, že si svou cílovou skupinu najde a těm se bude líbit a číst víc a líp, jak mě.

Litocha
09.09.2020 3 z 5

Knihu by asi mnohem více ocenila žena, která váhu řeší více než já. Pro mě bylo nepochopitelné, jak se minimálně polovina myšlenek hrdinek točí kolem jídla a postavy (a místy už to bylo trochu úmorné), a zvláště Emersonin náhled na svět a sebe samu byl pro mě jako z jiného světa.
Docela se mi líbí, že po dolehčených romancích se tentokrát autorka zabývala vážnějšími tématy (nejen nadváhou) a zapracovala do knížky rozdílné přístupy k nadváze i rozdílné přístupy okolí, takže i po přečtení je nad čím přemýšlet. I mně ale trochu překáželo, že se nikde nezmiňuje, jak jsou na tom s postavami/kily Georgie a Marley - pomohlo by mi to lépe si je představit, takhle jsem podle různých náznaků získala dojem, že jsou vlastně váhově "normální" a hlavní problém je v jejich hlavách (tedy hlavně v hlavě Georgie). Rozhodně nebylo na škodu, že romantická linka byla spíše v pozadí a těžiště knihy bylo ve vztahu žen k sobě samé. A moc se mi líbily scény ze školky. Jen ten konec nemusel být tak sluníčkový.

Katerina015
30.03.2020 5 z 5

Mne osobne se kniha libila... O trech kamaradkach, ktere se potkaji na tabore o hubnuti a sepisou si seznam veci, ktere chteji v zivote dosahnout...
Kniha neresi jen vahu, ale i vztahy v rodinach... Moc se mi libila vykreslena psychologie postav. Znovu si dokazeme, ze rodina, ktera stoji pri Vas, je to nejdulezitejsi...

Aranel15
16.03.2020 2 z 5

Do této knihy jsem se nedokázala vůbec začíst. Více než polovina knihy byla plná fňukání nad vlastní tloušťkou, rozvodem a ztrátou sestry. Vím, že autorka na konci knihy píše, proč nenapsala váhu hlavních hrdinek, ale mně tento údaj při čtení velmi chyběl. Nebyla jsem si vůbec jistá, jestli jsou hrdinky skutečně velmi tlusté nebo prostě jenom tak nějak normálně plnoštíhlé.

astra3
05.02.2020 5 z 5

Velmi aktuální téma. Vtipné i smutné zároveň. Dobrá rodina je základ, a když to nefunguje, je to k p... My holky to zvládnem, i když zrovna nemáme velikost XS.

eva3992
01.02.2020 5 z 5

Tři kamarádky, které se v mládí potkaly na táboře pro děti s obezitou, která se stala jejich celoživotním společným problémem.
Když Emerson tragicky umírá, přeje si, aby její kamarádky překonaly strachy, které je provází od dětství. Pro Marley to mj. znamená vyrovnat se s pocitem viny z doby, kdy umřela její sestra – dvojče. Pro Georginu, že musí přestat žít podle představ ostatních. A zvláště se pak musí naučit mít rády samy sebe.

Tato kniha mě opravdu zasáhla. Nepatřím do kategorie hubených a celý život řeším svou váhu. To, jak byly pocity ohledně vzhledu a hubnutí v knížce vylíčeny, mi mluvilo přímo z duše. Ano, takhle to mám, ano, takhle se cítím. Navíc se v knize řešily i další závažná témata jako smrt blízkého, sociální fobie, rodinné prostředí, pokus o sebevraždu a mnoho dalších. Vše do sebe krásně zapadalo a nutilo Vás to k zamyšlení.

Původně jsem chtěla dát 4 hvězdičky pro drobné nedostatky (ze začátku jsem si pletla hlavní hrdinky, některé věci se moc opakovaly a na mě byl moc velký happy end), ale tím, jak pro mě byly myšlenky a pocity pravdivé a jak mě to emocionálně dostalo, musím dát jednoznačně 5*.

Vůbec nemám představu, jak tato kniha zapůsobí na čtenáře, kteří nikdy nemuseli řešit svou váhu, myslím, že se v tomto případě nemůžou vžít do hlavních hrdinek a kniha je tak neosloví.
A ještě musím zmínit, že i když se tu řeší hlavně závažná a smutná témata, našla si autorka i místo pro vtipné situace, které mě skutečně rozesmály.