Tajemství z Osvětimi – Skutečný příběh

Tajemství z Osvětimi – Skutečný příběh https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/458404/bmid_tajemstvi-z-osvetimi-skutecny-pribe-CaH-458404.jpeg 5 52 17

Stojím před esesmanem na vratkých, třesoucích se nohou. Nemám odvahu pohlédnout mu do tváře… Přikládá bič k mému krku. Předpokládám, že zanedlouho do tohoto pohybu vloží veškerou sílu a přidusí mě tak, že nebudu moci dýchat. Za m je vše jinak. Zastrčí konec biče pod mou bradu a přinutil mě zvednout hlavu. Poddávám se jeho vůli, přivírám však oči, abych neviděla jeho obličej. „Otevři oči.“ Poslušně otevírám víčka a s hrůzou hledím do jeho modrých, téměř tyrkysových očí, které si mne prohlížejí. NEOBVYKLÝ PŘÍBĚH Za každým vytetovaným číslem na předloktí se skrývá krutý osud. Před námi se odvíjí dlouhých pětasedmdesát let utajovaný příběh Stefanie, která poznala peklo koncentračních táborů na vlastní kůži. Byla ženou význačného představitele domácího odboje a kvůli němu se dostala do Osvětimi. Jako rukojmí a oběť „mužské“ války se sama ocitla na frontě. Jejím bojištěm byly táborové baráky, apelplac a kilometry drátů nabitých elektřinou. Hlad, selekce a ustavičné ohrožení života. Panický strach o děti, výčitky svědomí a bolest. Přesto však přežila. Prošla peklem Osvětimi, Ravesbrücku a Flossenbürgu, přežila pochod smrti. Velkou zásluhu na tom měl Jürgen, dozorce SS. Bylo to přátelství nebo již láska, co je spojovalo… Tento neuvěřitelný příběh nikdo nevymyslel, napsal jej sám život.... celý text

Literatura světová Válečné Biografie a memoáry
Vydáno: , Víkend
Originální název:

Tajemnica z Auschwitz , 2019


více info...

Přidat komentář

simca9342
25.11.2023 5 z 5

Polská autorka nám představuje prostřednictvím dcery Ewy
zapomenutý životní příběh ženy- také Polky a její matky. Stefanie začne vyprávět to, co nemohla pochopit ani ona sama. Snila o rodině, důstojné vzdělání a šťastném životě. Přišla však válka a ze dne na den ovlivnila životy všech, kteří měli v rodných listech uvedený židovský původ. To sice nebyl případ Stefanie, ale vinou toho nejbližšího skončila tam, kde by to nečekala. Ale to hodně předbíhám...
Když si mladá žena najde manžela, porodí 2 holky a žije se všemi v lesovně. Provdala se na rozkaz svého otce. Nemohla vědět, co za chybu udělal! Za války se manžel Florian začal angažovat v odboji a spojenectví. Pomohl uprchlým vojákům a za to později všichni zaplatili. Florian utekl od dcer kvůli partyzánům, Stefania spolu s matkou Marií a sestrou Zosiou skončila ve věznici a sama se dostala do KT Auschwitz a Basia s Ewou po pár náročných dnech doma ve strachu dostaly náhradní domov u ochotné sousedky, kde spolu se členy rodiny sousedky Anny přečkaly válku.
Po ní se po letech uviděly s mámou. A s tátou, ke kterému si i když nechápu proč Stefania zase našla cestu.
Život po válce nebyl už nikdy
jednoduchý. Pro nikoho z rodiny. Spousta zvuků a věci se bály, protože každé to připomínalo dobu, ve které se nežili lehce . Stefu děsil štěkot psů, protože ji to připomnělo psy na rampě s esesáky a holky nepily nikdy kefír. Jim to připomnělo nuceni vypít vše, co se jim dá, protože ze stesku po matce se obě ztrácely před očima.

Kniha obsahuje také fotografie z osobního archivu Stefanie a vysvětlivek slov a taborového života během textu.

katerina0699
09.11.2023 5 z 5

(SPOILER) Tak tohle byla velmi silná kniha. Ostnaté dráty na každé strany jen umocňovaly její text. Stefania, hlavní postava příběhu se potýká kromě války i se sobeckým manželem, docela mě překvapila, že se k němu po válce vrátila... Ale kniha zároveň i vykresluje, že ne všichni Němci souhlasili s Hitlerem a alespoň takto mohli těm nebohým vězňům pomoci.


Ainyska
28.06.2023 4 z 5

Jeden z mnoha příběhů, které se staly a další kniha na toto téma, která se o moc neliší od ostatních. Pořád je to stejně kruté, stejně bolestné a nehorázně nespravedlivé. Velmi silná žena a ten její? Měli ho zastřelit, nic jiného si ten zmetek nezasloužil!

rilajaan
15.05.2023 5 z 5

Krásně napsaný příběh, který ukazuje, že nikdy není všechno černobílé.

Lena79
17.06.2022 5 z 5

Příběh vyprávěný ženou, která se nespravedlivě ocitla v jednom z nejhorších koncentračních táborů. A to jenom proto, že se provdala za muže, kterého nezajímalo nic, než vlastní ambice. Dost mi lezl na nervy. Dále tu máme vyprávění z pohledu jejich dcer, tak jak byly schopné si celou situaci vybavit. Téměř jsem se tetelila blahem, když Stefi přišla pomoc tam, kde by ji rozhodně nečekala. Možná kdyby se potkali v jiné době a na jiném místě...Kdo ví? Přišlo mi až líto, že se nekonal happy end.

Andyhana
15.11.2021 5 z 5

Hrůza hrůz toto zažít. Vždy si po přečtení takové knihy říkám, že můžeme být šťastní, v jaké době žijeme. Tak dobře jako dnes se tu lidé nikdy neměli. Bohužel si to plno lidí neuvědomuje a neváží si toho.

bábuška
28.10.2021 4 z 5

Zase další pohled na válečná léta, tentokrát z koncentračního tábora pro ženy. Hlavní hrdinka knihy Stefania je odtržena od svých malých dcerek ze svého poklidného života. I když ten byl vzhledem k sebestřednosti jejího muže dost problematický a vlastně jen kvůli jeho jednání se do této situace dostala. Ani po návratu domů není její život poklidný, s podlomeným zdravím snáší svůj další osud, snad proto, že je vychována v silně náboženském prostředí nedokáže uspořádat soužití s problematickým manželem. Je to vlastně osud velice nešťastné ženy.

ErikaJ
21.09.2021 5 z 5

(SPOILER) Silný příběh o ženě, která se „díky“ svému manželovi dostává jako rukojmí do Osvětimi. Jak už zde bylo zmiňováno, po tomto bych se k němu již v žádném případě nevrátila, neboť rodina pro něj byla až na druhém místě. Je pro mě nepochopitelné, jak mohl odejít a nechat napospas vlastní děti... Neskutečný!

zulvisek
14.07.2021 4 z 5

Upřímně nechápu potom co provedl její muž, že s ním Stefy zůstala a ještě si s ním pořídila další dítě.
Že kvůli sobě nechal zatknout manželku, švagrovou a tchýni ještě přibírám obě oči, ale že se vykašlal na dcery a nechali samotné bez toho, aby aspoň někomu odvedl, za to bych mu naplivala do obličeje (jako to udělal jeho vlastní otec) a být na místě jejich matky tak ho asi zabiju

orinka3
08.07.2021 4 z 5

Na toto téma je těžko napsat něco, co tu už nebylo. Kniha poctivě zpracovává vzpomínky matky, uvězněné coby rukojmí v táboře smrti, i osudy její rodiny venku. Válka se dotýká všech. Vězňů v koncetračním táboře i těch, co zápasí o živobytí na "svobodě". Líčení strašných podmínek v Osvětimi je žalostným svědectvím o tom, kam až může zajít národ, vedený jedním přesvědčivým fanatikem. Celé Německo za sebou Hitler stáhl do záhuby. Je škoda, že nemohl být souzen stejně jako jeho soukmenovci v Norimberku. Přečetla jsem a mám jen jednu připomínku: nevím, jestli jsem sama, ale vysvětlivky pod textem na stránce, stejně jako vsuvky v něm, na mě působily rušivě. Podle mě by bylo líp zařadit je až na závěr knihy.

HanulkaK.
23.06.2021 4 z 5

Zvláštně psaná kniha, úplně jiný příběh, než jsem očekávala.

cornetka
09.05.2021 5 z 5

Stefi vypráví, jak přežila několik let v koncentračních táborech, včetně pochodu smrti, které ji poznamenaly do konce života. Vyprávění je to věrohodné, poutavé a nepochopitelné, že je možné něco takového přežít.

japam
30.04.2021 5 z 5

Krásná kniha,silné i bolestivé čtení. Určitě na knihu nezapomenu.

josska
21.02.2021 5 z 5

Už jsem přečetla hodně knih z valky a tady ta,byla trošku jiná,je to skutečný přběh,,je moc pěkně napsaná,smutná,vysvětlivky pod čarou,,psano jak z pohledu matky tak i dětí,,slzy jsem měla v ocích,,člověk si to vubec nedovede představit,ten strach o blízké,o sebe,co lidé musely prožít,,je pro nás nepředstavitelné,,jsou tam i fotky,na konci napsano,jak to dopadlo s postavami a krásné poděkování,,,dávam pět hvězdiček a na knihu nezapomenu,,,,,,

Mona7741
17.02.2021 5 z 5

Maximálně poutavá kniha, chytla mě od samého začátku. Přečetla jsem ji jedním dechem, ikdyž jsem chvílemi byla celá ,,sevřená" z dramatického děje. Nejvíce se mě dotýkala situace, kdy matka nemohla být se svými dcerami.

Verida
29.01.2021 5 z 5

(SPOILER) Ač se tyto knihy s touto tématikou čtou obtížněji (nebo alespoň mě), čtu je ráda.

Kniha je napsaná úplně skvěle. Je z pohledu ženy partyzána, která je matkou tří holčiček Basii, Ewuni a Kasii. Stefania vypráví o životě před válkou, během zajetí, o životě v Osvětimi i o životě po návratu. Kapitoli vyprávěné Stefanií protínají kapitoly z pohledu jejích dcer jak to všechno ony vnímali.
I přes hrůzy popsané v příběhu, jsem se dokázala vcítit do Stefi, která pociťovala neskutečný strach o dcery a své blízké, o naději, že se manžel postará o dcery, o pocitu hladu, trýzně a neustálého strachu ze smrti. Ovšem i v pekle našla kousek ráje v podobě lásky. Do poslední chvíle, jsem věřila ve šťastný konec lásky za ostatným drátem.
Kapitoly psané pohledem jejích dcer v sobě nesli neskutečný smutek, strach a nejistotu.

veverka@ořech
04.12.2020 4 z 5

Nina Majewska-Brown měla možnost se osobně setkat s dcerou Basiou, která jí vyprávěla příběh své matky. V Polsku za 2. světové války se mnoho lidí angažovalo v odboji, mnohem více než na našem území za protektorátu, proto nebylo nic mimořádného, že i Basin otec se připojil k partyzánům. Němci se ho snažili dopadnout. Unikl jim, ale místo toho sebrali jeho ženu, matku dvou malých holčiček, a odvezli ji jako rukojmí do Osvětimi.
Tato žena je představitelkou celého zástupu matek, sester a dcer, které nacistický režim trestal za to, že se jejich muži, otcové nebo bratři účastnili odboje.
Autorka se zdařile pokusila vykreslit válku z pohledu ženy, která se stává obětí systému a války mocností. Trpěla nejen ona, ale i její dcery, které byly od matky odloučeny.

Štítky knihy

Osvětim (koncentrační tábor) Polsko odboj

Autorovy další knížky

2020  92%Tajemství z Osvětimi – Skutečný příběh
2021  84%Anděl života z Osvětimi
2021  56%Dvě tváře - Soukromý život osvětimských vrahů