Tajemství šumavské hranice

Tajemství šumavské hranice https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/422138/bmid_tajemstvi-sumavske-hranice-00L-422138.jpg 3 4 4

Výpravná publikace pojednává o historii hranice na Šumavě od středověku po současnost. Seznamuje čtenáře se všemi klíčovými vývojovými etapami šumavských hranic, které byly upraveny rozhodnutími panovníků a zemských komisí, mírovými smlouvami a moderními hraničními dohodami. Na jednotlivé historické etapy (kapitoly 1 až 8) navazují další souvislosti spjaté se šumavskou hranicí. Patří sem například povídání o kolonizaci pohraničí, pašeráctví a pytláctví, předválečných turistických možnostech a v neposlední řadě o vybraných teoretických otázkách spjatých s hranicemi. Druhá část díla rozebírá v časové ose jednotlivé lokality Šumavy na hranicích a v pohraničí. Čtenář tak putuje textem i obrazem od Královského hvozdu přes Železnorudsko, Prášilsko, Modravsko, Pláně a údolí, Trojmezenský prales až k Lipensku. Na lokality (kapitoly 9 až 14) navazují souvislosti, tady v podobě příhraničních zaniklých osad a samot. Ke knize je připojena příloha ve formě katalogu historických hraničních znaků na Šumavě. Publikace přišla na knižní trh na podzim roku 2019, tedy v době, kdy jsme si připomněli 30. výročí pádu komunistického režimu. Na Šumavě je tento dějinný milník spojen se zrušením drátěných zátarasů - tzv. železné opony. Kniha na toto pamatuje a prezentuje dva časové úseky. Tím prvním je historie zdejší Pohraniční stráže a umístění jejích rot. Druhé období, devadesátá léta minulého století, jsou ve znamení zásadních změn - je vybudována soustava turistických přechodových míst a součinností tří států je osazen nový trojstátní znak. Trojmezník pod Plechým je největším a turisticky nejnavštěvovanějším hraničním znakem na Šumavě - čtenář se o něm dozví zajímavosti a podívá na jeho dopravu a osazení pomocí vrtulníku.... celý text

Přidat komentář

Dáma s hrnstjm
10.08.2020 4 z 5

Kniha je nabitá informacemi a s kulometnou kadencí je střílí po čtenáři. Text je hodně popisný, autor v podstatě popisuje to, co vidí (hraniční kameny) a k lokalitám sem tam přihodí informace z dobových průvodců. Některým pasážím by slušela hlubší analýza nebo pramenná kritika, to se týká hlavně prvních kapitol o osidlování Šumavy a pasáži o původu slova "hranice" (když najdu různé názory, nespokojím se přece s jejich výčtem, chci vědět víc, něčeho se dobrat a přihodit vlastní názor). Velmi cenné jsou popisy zaniklých míst (byť stručné) a hlavně jejich fotografie, dále vzpomínky pamětníků (škoda, že jich je poskrovnu) a zajímavá kapitola o natáčení filmu Král Šumavy. Co se týče hraničních mezníků, knihu lze brát doslova jako jejich katalog, každý je popsán a vyfocen, zasazen do místního i historického kontextu. Je vidět autorovo zapálení pro věc, naprosté pochopení systému a historického vývoje mezníků, obrovský přehled a evidentně i nachozené kilometry v terénu.
Zajímavé je, že poválečné téma kopečkářů, agentů-chodců a nelegálního překračování státní hranice je popsáno naprosto obecně, nekonkrétně, v pár větách. Třeba o Hasilových ani ťuk. Jen poznamenávám.
Po fyzické stránce je kniha pěkná, vytištěna na kvalitním papíře (takže i celkem těžká), ale je pravda, že písmo je drobné a než si čtenář přivykne, trochu to vadí. Béžové stránky potištěné hnědým textem, trochu nezvyklé, ale vkusné.

Horal123
10.02.2020 4 z 5

Pěkně zpracovaná problematika a historie vedení státní hranice v oblasti Šumavy. Literetura faktu pro úzkou skupinu čtenářů se dotýká i dalších témat souvisejících s hranicí v této lokalitě. Trochu mi vadil příliš drobný text, kterým byla kniha napsána.