Tajemství strýce Josefa

Tajemství strýce Josefa https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/42058/tajemstvi-stryce-josefa-42058.jpg 4 6 6

Přidat komentář

de_baques
20.04.2020 5 z 5

Nostalgický příběh (podobný napsal Kožík - Jezerní růže) plný laskavých vzpomínek, romantizujícího děje a nevyhnutelně tragického konce. Bohatost jazyka je skutečně neuvěřitelná, dílo se místy tváří jako ladná báseň v próze, jak příjemně jednotlivá souvětí plynou.

druzickaster
23.09.2018 5 z 5

Čtivý příběh jedné, resp. dvou rodin kousek v historii. Dědeček mě neskutečně štval svým sobectvím až bezohlendostí s jakou se vrhal do všech podniků. Až mě leklo, jak jsme si v jistých věcech podobní. Nádherně popsaná citová manipulace muže a ženy :) Josef ten to vlastně všechno odskákal a jeho obětavost mě až dojala. Závěrem jen, nečekejte žádné srdceryvné zvraty, ale čtení je to pěkné a pohodové.


Shui-Xian
30.10.2015 4 z 5

V době, kdy jsem Tajemství četla poprvé, mě odrazoval Josefovou melancholií a sentimentem. Jeho vnitřní konflikt (smysl pro povinnost, poctivost a zodpovědnost vs. touha po návratu do milovaných končin) mě nedojímal, spíše otravoval - nepřišel mi uvěřitelný. Jak ale člověk vyspívá, mění se i jeho vlastní optika a dnes přiznávám téhle knize ohromnou autentičnost, věrohodnost. Herites odvedl dobrou práci ve vylíčení postav a jejich vnitřního světa. Děj novely je sice prostinký, ale o to snad jímavější, lidštější. Mnohé skutečnosti jsou v dnešním světle možná poněkud starobní, nicméně postrádají těžký patos - spíše utvrzují čtenáře v dojmech, atmosféře díla a dobovém zakotvení. Nakonec zjistíte, že louskáte text jedním dechem a po dočtení vás ještě dlouho drží...

WEIL
26.09.2011

Dobově se psalo o nejzdařilejší autorově práci.

kapllu
15.04.2011 3 z 5

Myslím, že autor hezky popsal charaktery jednotlivých postav se bšemi jejich přednostmi i zápory. Nejsympatičtější mi asi připadala babička a Josef, který se i přes svou lásku ke Švédsku rozhodl zůstat.