Tajemství sněžného člověka

Tajemství sněžného člověka https://www.databazeknih.cz/img/books/70_/70162/tajemstvi-snezneho-cloveka-70162.jpg 4 16 2

Poutavým reportážním stylem sepsaná knížka je přeplněna dramatickými obraty v názorech a přesvědčeních o existenci či neexistenci sněžného muže ve středoasijských velehorských krajích. Přebírá a shrnuje dosavadní zprávy otajemném tvoru i výsledky výprav za jeho objevením a je na jejich základě nucena ponechat záhadu otevřenou. Uvádí rozličné hypotetické alternativy, vypráví vzrušující příběhy, které by napovídaly, že yeti neboli almas jeskutečnou bytostí. Ale nevyhýbá se ani argumentům, jimiž je bytí sněžného člověka popíráno, a líčí rovněž pouť domnělého skalpu do Evropy, kde byl usvědčen jako falzifikát. Doslov Emanuel Vlček. Snímky E. Vlček, Slavo Chmela a autor; kresby E. Vlček a František Králík, který také nakreslil orientační mapy a mapu na předsádkách.... celý text

Záhady
Vydáno: , Olympia
více info...

Přidat komentář

heavy66
24.04.2024 4 z 5

Yetti je pro mě od dětství srdeční záležitost. Jak píše Arnošt Černík v této knize, Sir Edmund Hillary si vypůjčil v roce 1960 yettiho skalp a nechal ho zkoumat v Londýně. Vědci zjistili, že jde o kůži kozorožce. Je to důkaz, že yetti neexistuje? Ne, je to důkaz, že v klášteře Khumjung podváděli věřící! Nadále věřím, že yetti tam někde je, vždyť Tibet, to je 2,5 milionu čtverečných kilometrů pustých a neprostupných hor!

Jelitovna
08.06.2020 5 z 5

To si tak člověk koupí knížku s tématem, o které se nezajímá, jen kvůli jediné fotografii, a ze zvědavosti si ji přečte.
Moje babička mi ještě před pár desetiletími vyprávěla, že četla (a věřila tomu), jak nějakou ženu na vzdáleném ostrově unesl velký chlupatý tvor, úplný opičák, co ani mluvit neuměl, a udělal jí dítě. Úsměvné, že? Teď tedy aspoň vím, kde se asi příběh původně vzal.
"... zapsal E. A. Teliševoj toto kuriózní vyprávění:
V kolchozu Bejšike nedaleko Frunze žije skupina třiceti Číňanů, kteří sem přišli teprve před nedávnem. Jeden z nich, Omrali, vyprávěl, co se jim přihodilo v tibetských horách..."


Štítky knihy

yetti

Autorovy další knížky

Arnošt Černík
česká, 1926 - 1970
1972  93%Trůny bohů
1971  98%Hora smrti
1965  96%Expedice Kavkaz
1970  81%Tajemství sněžného člověka
1970  83%Na ostrově krevní msty